Sedam muževa Evelin Hjugo (Tejlor Dženkins Rid)

789

Pretpostavljam da nema osobe u bookstagram zajednici i onih koji istu prate koja nije čula za roman Sedam muževa Evelin Hjugo. Sećam se da je i dugo pre nego što je izašla kod nas bila dostupna sa hrvatskim prevodom u izdanju Znanje. I znam da je ceo svet pričao o njoj i zanimalo me je šta je tu tako zanimljivo, iako me je sam naslov privlačio. Razmišljao sam da prvom prilikom uzmem hrvatsko izdanje, međutim Laguna nas je obradovala i roman je izašao kod nas.

Čak i tada nisam odmah potrčao da je čitam. Imao sam utisak da je opšta pomama za romanom i plašio sam se da me silina pozitivnih utisaka ne povuče da mi očekivanja budu visoka. Nemam ništa protiv visokih očekivanja, samo nisam želeo da se razočaram. Ipak, ovih dana tokom ćaskanja sa drugaricom podsetila me je na ovaj roman, pa sam ga kupio sa ciljem da produžim popust na Laguninoj kartici.

I prethodni roman koji sam čitao je bio u izdanju Lagune i imao je približan broj stranica. Ipak, ovaj je mnogo jednostavnije napisan. Isto tako, radnja mu je pitka i zaista te vuče da čitaš napred. Naravno, ne kažem da to nije slučaj sa Problem tri tela, ali su dosta žanrovski drugačiji i sama tematika radnje je drugačija. Ono što želim da kažem – ovaj roman se ne ispušta iz ruku. Sa prethodnim ćete zastati, napraviti pauzu da razmislite, da vam se slegne ono što ste pročitali. U ovom slučaju gutaćete priču i želeti da saznate još.

Već u samom startu intrigira (i sam naslov) kako je to uspela da ima sedam muževa. Naravno, kroz roman ćemo dobiti odgovore na sva pitanja. Ipak, ma šta mislili o mogućnostima kako je došla do tih sedam muževa, verujte da niste ni blizu istine. A Evelin, kako i sama priznaje, je rešena da ispriča istinitu priču.

Ono što ovaj roman dodatno izdvaja je što je dosta realističan. Verujem da je autorka bar neke delove zasnovala na realnim činjenicama neke ili nekih javnih ličnosti. Ali sve to dok čitate vrlo realistično izgleda da prosto verujete da Evelin Hjugo zaista postoji! I time autorka pokazuje svoj talenat!

Iako je Evelin onaj tip (javne) osobe koji važi za skandal majstora i prosto privlači pažnju moram da priznam da mi se sviđa ona ispod površine. I sama priznaje da nije prezala ni od čega da bi se domogla cilja kojem je težila. Znala je šta hoće i grabila je ka tome. U više navrata i govori kako to ne treba da bude sramota, niti problem. Svesna je da je neke ljude (čak i svesno) povređivala, ali smatrala je da je to cena koju moraš da platiš da dobiješ ono što hoćeš. A, čini se, da je ona to i dobijala. Istina, nailazila je i na poteškoće i na razne nevolje. Nije ni njoj uvek bilo lako, ali se nekako ipak snalazila. I uvek sam navijao za nju.

Njen odnos sa ljubavlju njenog života je vrlo emotivno opisan. Ljubav prikazana i kroz lepe i kroz ružne trenutke je ljubav i tu vidimo i onu njenu drugu stranu. Ona jeste proračunata, gleda svoj interes, ali je isto tako i neko čije srce pripada nekom drugom i konačno je spremna da priča o toj ljubavi. Veoma hrabar potez za nekoga ko važi za divu i ko i dalje izaziva pažnju gde god da se pojavi.

Kroz roman je prikazano i dosta isečaka iz raznih novina koji izveštavaju o njoj i nekim njenim prijateljima i ljubavima. A često smo i kroz njenu priču imali priliku da čujemo i pozadinu tih izveštavanja. Uglavnom, kako su nastala. I to je dosta zanimljivo, jer prikazuje kako se još u vreme pre sedamdesetak godina moglo manipulisati medijima i javnošću. Mediji žele da prodaju svoje novine i nije im (uvek) važno šta pišu. A mislim da se takve stvari rade i danas i to sigurno mnogo više. Čak i mnogo kreativnije. Ovo je sjajan primer da se i tako neka stvar vidi.

Meni se ovaj roman toliko svideo da je gotovo sigurno da ću uskoro pročitati i drugi roman ove spisateljice – Dejzi Džouns i Šestorka. Definitivno je ovo roman vredan svake pažnje. Možda nije od onih iz kojih ćete izvući pregršt mudrosti, ali je dovoljno pronicljiv da vam pokaže kako se nekad neke stvari dobijaju. Kao i koja je cena slave i šta se sve dešava kada se reflektori ugase.

Želiš da osvojiš roman Sedam muževa Evelin Hjugo? Prijavi se ovde!

Izdvojeni citati:

Ponekad ono što je ispravno može postati gadno.

Tejlor Dženkins Rid

Ne opterećujte se pitanjem šta je ispravno kad je toliko jasno šta je pametno.

Tejlor Dženkins Rid

Kad vam se pruži prilika da promenite život, budite spremni da uradite šta god je potrebno da bi se to desilo. Ovaj svet vam ne daje ništa, morate da grabite.

Tejlor Dženkins Rid

Bliskost je nemoguća bez poverenja.

Tejlor Dženkins Rid

Pohvale izazivaju zavisnost. Što ih više dobijate, to su vam potrebnije da biste funkcionisali.

Tejlor Dženkins Rid

Ljudi misle da prisnost ima veze sa seksom. Međutim, ima veze sa istinom. Kad shvatite da nekome možete ispričati svoju istinu, kad možete da se pokažete, kad možete da se ogolite pred nekim ko će reći: „Bezbedna si sa mnom.“ To je prisnost.

Tejlor Dženkins Rid

Nemojte raditi ono što ne znate.

Tejlor Dženkins Rid

Nećete dospeti nikuda ako delujete popustljivo.

Tejlor Dženkins Rid

Nikada nemojte dozvoliti da se zbog nekoga osetite obično.

Tejlor Dženkins Rid

Odavno sam naučila da se morate baciti na milost i nemilost onome što uistinu želite.

Tejlor Dženkins Rid

Misliš li da ljubavnici mogu postati prijatelji?

Tejlor Dženkins Rid

To mnogo košta – kad vam je stalo.

Tejlor Dženkins Rid

Niko ne zaslužuje ništa. Samo je pitanje ko je spreman da sam uzme šta hoće.

Tejlor Dženkins Rid

Detalji o knjizi:

Knjiga: Sedam muževa Evelin Hjugo (The Seven Husbands of Evelyn Hugo)
Autor: Tejlor Dženkins Rid (Taylor Jenkins Reid)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2017. (za srpsko izdanje 2022.)
Žanr: Drama, Ljubavni

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na Instagramu

Omiljeni lik: Evelin Hjugo
Najmanje omiljeni lik: Don Adler
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close