Tamni cvet (Džon Golsvordi)

796

Ako ne računam lektire koje sam čitao za školu, Tamni cvet je najstarija knjiga koju sam pročitao. Igrom slučaja zainteresovao me je naslov, pretražio sam na internetu i ukratko video opis i kupio je. Autor dobro vlada emocijama i opisom istih. Cela knjiga upravo i govori o emocijama, onim skrivenim o kojima ne smemo da pričamo a koje postoje.

Pomalo spora, ali opet brza. Na trenutke preopširna ali opet koncizna. Iz priče u priču glavni junak me je sve više nervirao. Nije on kriv za sve te stvari, ali opet neki njegovi postupci su mi neshvatljivi. Doduše, ako protiv argument sebi serviram da se radnja dešava krajem 19. veka i da se, čitajući knjigu, vidi koliko je situacija u društvu i uopšte poimanje drugačije u odnosu na danas, onda je moj prethodni komentar neshvatljiv. Same vrednosti su drugačije. Možda mi je to bio najveći problem da doprem u potpunosti do tih likova, jer naviknut na otvorenosti i slobodnije izražavanje, ova knjiga je prava fina knjiga.

Utoliko me je više privlačila, jer mi je delovala neobično. Svakako, valja je pročitati jer tek po prvi put bolje razumem neke emocije koje se dešavaju u ljudskom biću a koje su na lep način opisane. Čitajući o autoru nakon knjige saznao sam i da je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Sve u svemu, ne verujem da ću se skorije vratiti ovoj knjizi, ali ću je čuvati.

Izdvojeni citati:

Razmišljanje je samo onda opasno kada se njim bavi nerazvijena inteligencija. Ako nam kultura ne može ništa dati, onda je bolje nemati kulturu; ali ako je kultura, kao što ja mislim, neophodna, onda moramo primiti i opasnosti koje nam ona donosi.

Džon Golsvordi

Život je zato da se živi – a ne da se mlitavo prodrema.

Džon Golsvordi

U svakoj od tih kuća ima verovatno neko stvorenje koje ne može da razume zašto neko drugo stvorenje nije u stanju da mari za njega ili nju.

Džon Golsvordi

Strast ne zna za pravila ili obzire. Ona je na svaki način slobodna od samosvesti i ponosa; od dostojanstva, živaca, skrupula, laži, moralnosti;od hipokrizije, mudrosti, straha za džep i mesta na ovom i onom svetu. Dobro su je stari slikari predstavljali kao strelu ili vetar! Da nije bila tako brza i oštra, zemlja bi već odavno letela kroz vazduh nenastanjena – za izdavanje.

Džon Golsvordi

Ma kakav ishod, na kraju krajeva, bolji je nego pakao neodlučnosti.

Džon Golsvordi

Detalji o knjizi:

Knjiga: Tamni cvet (The Dark Flower)
Autor: Džon Golsvordi (John Galsworthy)
Izdavačka kuća: Politika (Edicija Vek Politike)
Godina izdanja: 1913. (za srpsko izdanje 2004.)
Žanr: Drama, ljubavni

Kako sam saznao za knjigu: Na već više puta spomenutoj grupi bila je ponuđena na prodaju

Omiljeni lik: Silvija Den
Najmanje omiljeni lik: Mark Lenan
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close