Cveće za Aldžernona (Danijel Kiz)

1.3K

Verovatno prva stvar koja će svima zapasti za oko kada uzmu roman Cveće za Aldžernona u ruke jeste da na koricama piše da je ovo jedan od najpoznatijih romana iz naučne fantastike. Obično naučnu fantastiku vezujemo za svemir, brodove, visokotehnološka dostignuća i slično. Međutim, ovde se radi o jednoj drugačijoj vrsti naučne fantastike. Na osnovu sinopsisa će vam biti jasno o čemu tačno, ali verujem da bi retko ko na prvu pomislio da je o tome reč.

Knjiga je sastavljena iz neke vrste dnevnika/izveštaja koju vodi glavni junak, Čarli. Kroz sve te njegove misli možemo da pratimo njegovo mentalno stanje i razmišljanja. Čarli je neko ko je bio osoba sa mentalnim poteškoćama.

Prošle sedmice sam na storijima spominjao i jednu seriju (Instinto) u kojoj rođeni brat glavnog junaka ima mentalne poteškoće i njegova priča je ostavila najjači utisak na mene. Tako da je ova knjiga došla kao svojevrsni nastavak priče o osobama sa mentalnim poteškoćama, iako nije to bio planski i svestan izbor. Ova knjiga mi je baš zbog toga prijala, a bila je izuzetno teška, jer ne možete a da ne vidite sve probleme sa kojima se oni suočavaju i kakav je njihov život. Razmišljanja o svemu tome su mi se još produbila, jednostavno nisam ostao imun na celu ovu priču. Smatram, da je ova knjiga jedna od onih koju bi trebalo da pročita što veći broj ljudi.

Moram da kažem da sam razmišljao da o ovoj knjizi ne kažem ništa, a opet sam imao potrebu da kažem sve što mislim, jer nisam siguran da li ću uspeti da postignem da ono što kažem ima ono pravo značenje. Pomalo je prisutan i strah da se ne izrazim pogrešno, jer smatram da ovo može biti delikatna tema.

Kroz uvodne izveštaje vidimo koliko je Čarli nepismen i vidimo jedan pristup svetu oko njega, jedan način doživljavanja tog sveta. A onda kroz knjigu, nakon operacije, koeficijent inteligencije mu se povećava, a samim tim i posmatranja i doživljaji sveta oko njega se menjaju. Sva ta njegova osećanja su maestralno opisana, uspeo sam da se saživim sa likom. Mogao sam da osetim i njegov bes i njegovu sreću i njegovu naivnost zašto za neke stvari koje su mu se dešavale.

I u tome je lepota ove knjige, što nam u prvom licu autor omogućava da osetimo kako osoba koja ima ovakve probleme doživljava svet oko sebe i kako doživljava sebe i kako vidi sebe, a i druge. Može da vam se dopadne ili da vam se ne dopadne, ali će vas pomeriti. A opet, kada dođete do kraja knjige, verujem da ćete razmišljati neko vreme o knjizi i o Čarliju. Gotovo sam siguran u to!

U knjizi se opisuju i problemi sa kojim su se susretali Čarlijevi roditelji, a onda i kako su postupali sa njim i kako su ga bodrili i trudili se da nađu način da mu bude bolje, a onda i zašto su u jednom momentu odustali. Ima tu puno boli i verujem da će svaki čitalac pronaći neki momenat da nekoga osudi bar malo zbog postupaka jer je ova knjiga takva – izazvaće vas da izgradite stav i zauzmete stranu. Ne mogu se opravdati svi postupci svih aktera knjige, ali, nažalost, verujem da se sve to dešava u životu.

Moji utisci o ovoj knjizi su veoma pozitivni. Zadržaću je na polici i želim da joj se vratim povremeno. Ovo je ona vrsta knjige koja vas podseti da nemate velikih problema, da svaka „muka“ koja vas snađe može lako da se reši i da je najvažnije da smo živi i zdravi, sve ostalo su finese oko kojih ne bi trebalo da se nerviramo. Mislim da je ova knjiga ujedno i super za neki buddy read, jer će definitivno podstaći ljude na diskusiju.

Izdvojeni citati:

Neko može da izgubi mnogo novca ako zapeta nije na pravom mestu.

Danijel Kiz

Kako sam samo bio blesav što sam mislio da su profesori intelektualni divovi. Oni su samo ljudi – i boje se da će ostatak sveta to otkriti.

Danijel Kiz

Ali šta ima loše ako čovek želi da bude pametniji, da stiče znanje da spozna sebe i svet?

Danijel Kiz

Ko sam ja da nešto odobravam ili ne?

Danijel Kiz

Detalji o knjizi:

Knjiga: Cveće za Aldžernona (Flowers for Algernon)
Autor: Danijel Kiz (Daniel Keyes)
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 1959. (srpsko izdanje 2019.)
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na instagramu više preporuka

Omiljeni lik: Čarli
Najmanje omiljeni lik: prof Nemur
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close