Moja baka vam se izvinjava (Fredrik Bakman)

849

Ima onih knjiga koje možda i nisu toliko velike da vas nauče nešto novo, ali vas toliko dirnu u dušu i vrate vam neka sećanja da ne možete da je ne volite. Moja baka vam se izvinjava je jedna od tih knjiga. Kroz ceo roman pratimo odnos bake i unuke i njihove razne ludorije. Neke deluju previše fantastične da bi bile stvarne, ali to su sve dogodovštine koje su se njima događale. I to su sve dogodovštine koje su prizivale sećanja iz mog ranog detinjstva sa mojim bakama i dekom. I takvi romani nemaju cenu.

Na samom početku romana upoznajemo Elsu i njenu baku i to u policijskoj stanici. One su upravo bile u jednoj avanturi. A onda kreće klupko da se odmotava i kroz Elsinu priču shvatamo da su njih dve stalno u nekoj avanturi. Razloga za avanture je mnogo, ali se svi oni mogu objediniti u jedan – Elsina baka je superheroj!

Onda se dešava da baka umire, a pismom neposredno pred smrt ona šalje Elsu u najveću potragu za blagom ikada. I kroz njenu potragu za blagom mi bolje upoznajemo ostale likove u ovom romanu. I većina njih živi u zgradi u kojoj živi i sama Elsa. Fredrik je uspeo da stvori mnoštvo različitih i zanimljivih likova i zaista mu se na tome divim.

Čitao sam pre više od tri godine njegov prvenac Čovek po imenu Uve i sećam se da mi je ostao u sećanju kao roman koji mi je mamio i suze i smeh na lice. Ovaj roman mi je, čini mi se, još više mamio smeh na lice. Pošto sam ga čitao prethodnih dana na terasi, toliko sam se često smejao da sam na sekund pomislio kako će komšije pomisliti da sam poludeo. Ali Moja baka vam se izvinjava je fantastična knjiga koja će vam uneti razonodu u svakodnevnicu. Super je za opuštanje i kada vam treba odmor.

Elsa je skoro-osmogodišnja devojčica i zrelija je od većine svojih vršnjaka. Ona će uspeti da vam objasni šta su enciklopedija i Vikipedija, ali i sijaset mnogih drugih stvari. Ima problema u školi, ali joj je to donelo i jednu super moć! Ona voli baku najviše na svetu i budućeg brata ili sestru zove Polovče. Ona je neverovatno ozbiljna u pojedinim situacijama i baš te situacije su mi mamile suze (od smeha) na oči. Zaista jedan neverovatan mladi lik.

O njoj i baki su napisane mnoge avanture. A kroz pojedine od tih avantura Bakman nas je naučio mnogim bitnim stvarima. Pokreće teme i kroz humor svojstven njemu daje rešenje tog problema. I hvala mu na tome, jer je jako bitno imati takav stav prema određenim temama. Jedna od njih je i sledeća:

A na to joj je direktor odgovorio da Elsa ipak treba da preuzme na sebe deo krivice, pošto je u stvari, „provocirala“ dečaka, a tu se u stvari mora razumeti da je dečaku bilo „teško da se savlada“. I tu je baka pokušala da gađa globusom direktora, ali je mama u poslednjoj sekundi uspela da uhvati baku za ruku, pa je projektil poleteo pod pogrešnim uglom, i globus je umesto toga pogodio direktorov kompjuter i razbio ekran. „BILA SAM ISPROVOCIRANA I NISAM MOGLA DA SE SAVLADAM!“, zaurlala je baka na direktora dok ju je mama odvlačila u hodnik.

Kao što rekoh, ovakvih situacija je mnogo. A likovi su takvi da ih u jednu ruku volite, a u drugu ima nešto što vam i nije tako divno kod njih. Baš kao što smo i svi mi. Bakman uspeva da prenese sliku prosečne svakodnevnice u roman i čini mi se da je to razlog zašto su njegovi romani toliko dobri. Zanimljivo mi je što je većina likova smeštena u istoj zgradi, pa me je roman u pojedinim situacijama podsetio na seriju Aquí no hay quien viva (kod nas su je preveli kao Moje drage komšije). Ako ste gledali seriju znate koliko je dobra, a ništa manje dobar nije ni ovaj roman.

Na drugim mestima u romanu možemo pročitati i rečenice poput – Pravi se dar sastoji u tome da podariš nekom doživljaj čitanja, a ne da ga dobiješ. Bakman podstiče čitanje i druženje. Dobar deo romana se sastoji od bajki koje je baka pričala Elsi. Ona je zapravo stvorila čitav svet za Elsu, jer nije želela samo da joj čita već postojeće bajke. Imale su i svoj tajni jezik na kom su pričale. A kasnije Elsa shvata da bajke koje je baka pričala nisu samo bajke. Zato, ako planirate da čitate ovaj roman, posebnu pažnju obratite na bajke!

Ne znam zašto sam dopustio da mi Moja baka vam se izvinjava stoji na policama gotovo četiri godine, ali mi je veoma drago da je došla na red. Video sam da se većina romana nalazi i na bookmate aplikaciji, pa i na taj način možete da ih čitate. Siguran sam da neće proći još tri godine pre nego što se ponovo vratim u Bakmanov svet.

Izdvojeni citati:

Ako ne možeš da poništiš ono što je loše, onda bar možeš da povećaš ono što je neloše.

Fredrik Bakman

Lakše je ići kroz život ako možeš sam sebi da biraš saundtrek.

Fredrik Bakman

Kada imate baku ceo život je all inclusive.

Fredrik Bakman

Samo drugačiji ljudi menjaju svet, niko normalan nikada nije baš ništa promenio.

Fredrik Bakman

Može se biti sam na mnogo različitih načina.

Fredrik Bakman

Sve je komplikovano dok ti neko ne objasni.

Fredrik Bakman

Supa je supa bez obzira na činiju iz koje je jedete.

Fredrik Bakman

Lakše je naterati ljude da pričaju o stvarima koje ne vole nego o onima koje vole.

Fredrik Bakman

Teško je pomoći onome ko ne želi da pomogne sam sebi.

Fredrik Bakman

Tvoja baka je govorila da ponekad moraš da radiš i opasne stvari, jer inače nisi čovek nego govance.

Fredrik Bakman

Ako drugačijih ima dovoljno, onda niko ne mora da bude normalan.

Fredrik Bakman

Detalji o knjizi:

Knjiga: Moja baka vam se izvinjava (Min mormor hälsar och säger förlåt)
Autor: Fredrik Bakman (Fredrick Backman)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2013. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na sajtu izdavačke kuće

Omiljeni lik: Baka
Najmanje omiljeni lik: Senka
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close