Brit-Mari je bila tu (Fredrik Bakman)

704

Već mi se desilo nekoliko puta da čitam neku knjigu i da se posle ispostavi da sam je pročitao baš u pravom trenutku. Brit-Mari je bila tu spada u tu skupinu pročitanih knjiga. Prvo, radnja se odvija tokom januara, a trenutno je januar. A kao drugo, nema ništa lepše nego godinu započeti sa jednom toplom knjigom koja prosto govori o ljubavi, sreći i dečijim snovima.

Fredrik Bakman je neko o kome se, sa punim pravom, puno priča. Rekao bih da je kod nas on jedan od poznatijih stranih pisaca. A isto tako bih rekao da ima i kvalitet koji pravda tu „titulu“ jednog od najpoznatijih stranih pisaca kod nas. Ovo je njegov treći roman koji čitam i moram da priznam da sam veoma oduševljen, ponovo!

Sve ono o čemu sam pisao kad sam čitao Čovek po imenu Uve, ali i Moja baka vam se izvinjava može da se ponovi i ovde. Ovo je još jedan topao roman koji govori o međuljudskim odnosima. Da, jedna osoba je u centru dešavanja, ali oko nje je mnogo različitih osoba. I te osobe nas i nerviraju i nasmejavaju nas, zbog njih ćemo i plakati, ali ćemo se i osećati veoma divno. Fredrik je očigledno pronašao pravi recept za pitanje takvih knjiga i iscrpno ga koristi.

Sam naslov Brit-Mari je bila tu je mene asocirao na to da je ona umrla. Kakva greška! I Brit-Mari nije nepoznata Bakmanovoj publici ako ste čitali njegove romane hronološki. Upoznao sam je kod Bake i bila mi je jedan od iritantnijih likova, moram da priznam. Takođe, i ovde je tako počelo. Bila je nekako iritantna sa svim svojim pravilima i šta se podrazumeva. Međutim, kao i sa Uveom, dešava se da i ne osetite kako se vaš osećaj prema njoj promeni. I sve ono što vam je bilo iritantno odjednom postaje simpatično. Počinjete da je gotivite i shvatate da navijate za nju.

Toliko vam bude draga srcu da ne možete da se ne nasmejete na rečenicu U sadašnjim okolnostima bila bih spremna da prihvatim bilo koju marku. I to sa očima punim suza! Kažem vam, Brit-Mari je jedna opasna bakica koja će vam se opasno uvući pod kožu. Mimo nje, veoma mi je draga Vega. Ona je dete koje nema strpljenja, ali je veoma pametna i brzo kapira. Više puta su me njene opaske nasmejale do suza. Da Baka i ovaj roman nisu povezani bio bih ubeđen da je Vega devojčica koja mnogo kasnije izrasta u Baku. To je isti taj borbeni duh.

Morate i da znate da Brit-Mari ne voli fudbal. Ali nije što ga ne voli, ona ne vidi ni smisao u njemu. Međutim, vremenom počinje da otkriva neke čari u vezi sa fudbalom. A malo kasnije počinje i da procenjuje ljude na osnovu toga za koji tim navijaju. Jedna od rečenica to lepo i ilustruje:

Ako navijate za Totenhem, uvek dajete više ljubavi nego što dobijate.

Posebno volim ovakva dela što kroz tako neke male konverzacije ili kroz rečenicu, dve donese ti neko novo iskustvo, način razmišljanja, način viđenja stvari, nauči te nečemu novom. Bakman je veoma dobar u tome. I zato planiram i ostale njegove knjige da pročitam. Jedna takva konverzacija se odvila između Brit-Mari i jednog deteta. Meni je bilo vrlo neočekivano da ću na tako nešto pročitati u toj knjizi, a opet mi je bilo skroz na mestu i što se desila ta konverzacija, a i kako se odvijala.

„Imala sam utisak da ideš na dejt sa devojkom.“
„Ponekad idem na dejt i sa devojkama“, odgovorio je Pirat.
„Ali ovo je dečak“, konstatovala je Brit-Mari.
„Ovo je dečak“, rekao je Pirat klimnuvši glavom, kao da učestvuju u nekakvoj društvenoj igri sa čijim pravilima nije upoznat.
„Ha“, rekla je Brit-Mari.
„Zar mora da se bira?“, upitao je Pirat s nerazumevanjem.
„O tome ne znam ništa. Nemam predrasude“, uveravala ga je Brit-Mari.

I dok pišem ovaj tekst upravo sam dobio poruku od druga koja je počela sa „Ha!“. Vama to ništa ne znači, ali kad pročitate ovu knjigu to „Ha!“ može da vas podseti samo na jednu osobu. I veoma bih voleo da pogledam film rađen po ovoj knjizi. Verujem da bi mi se veoma dopao.

Jedina „mana“ ovog romana je možda što treba malo vremena da vam se radnja romana uvuče pod kožu. Na momente mi nije držala pažnju. Bilo je dobrih delova od početka, ali prosto da li je do mene ili knjige ne znam. Tek od trećine knjige sam baš postao zainteresovan za svaku sledeću stranicu. I onda je čitanje bilo više nego lako.

Prednost Brit-Mari je bila tu je što ga imate i u elektronskom obliku na bookmate aplikaciji, pa ukoliko je posedujete možete i tako da ga čitate. Ja sam ga čitao na taj način i super je, jer sam to mogao da činim i dok putujem.

Izdvojeni citati:

Onaj kome je manje stalo uvek pobeđuje u ovom svetu.

Fredrik Bakman

Kažu da se ljudi promene kad otputuju.

Fredrik Bakman

Ponekad nije dovoljno voleti.

Fredrik Bakman

Ako se već nalazite na mestu lišenom svakog dostojanstva i pristojnosti, ne znači da i vi morate da se ponašate u skladu s tim.

Fredrik Bakman

Onaj ko ima dug nikada nije slobodan.

Fredrik Bakman

Ako se čujete, onda postojite.

Fredrik Bakman

Želimo da neko zna da smo tu. I da to bude važno.

Fredrik Bakman

Jednog jutra se probudite i shvatite da imate više života iza sebe nego pred sobom, a ne znate otkud to.

Fredrik Bakman

Ljubav ne mora za svakog da znači vatromet.

Fredrik Bakman

Odlučila je da mora naučiti da živi sa samom sobom, takvom kakva je.

Fredrik Bakman

U određenom dobu se skoro sva pitanja koja neko može posativit sebi zapravo vrste oko jednog: kako treba živeti život?

Fredrik Bakman

Čovek ne bira okolnosti u kojima dođe na svet, ali bira svoje postupke.

Fredrik Bakman

Detalji o knjizi:

Knjiga: Brit-Mari je bila tu (Britt-Marie var här)
Autor: Fredrik Bakman (Fredrik Backman)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2014. (za srpsko izdanje 2019.)
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne romane ovog autora

Omiljeni lik: Vega
Najmanje omiljeni lik: Kent
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close