Hiljadu čudesnih sunaca (Haled Hoseini)

898

Nakon Lovca na zmajeve svesno sam pustio da prođe neko vreme i posvetim se drugim knjigama pre nego što se vratim nekoj Haledovoj knjizi. Sudeći po prvoj pretpostavio sam da će i ostale biti emotivno teške. I tu nisam pogrešio. Nasumice sam odlučio da sledeću čitam Hiljadu čudesnih sunaca.

Sve što sam znao o ovoj knjizi je da govori o ženama i majkama. Upustio sam se jedno veče neobavezno, poželevši da pročitam tek poglavlje ili dva, da zagrebem samo. Pročitao sam sedam poglavlja i shvatio da me je priča uzela pod svoje. Sumirajući utiske izdvojio sam dva muška lika kao najviše i najmanje omiljen lik u romanu, iako su mi i dve glavne junakinje dosta dobre i drage. Marijam možda i mrvicu više od Lejle.

Knjiga je teška, na momente puna nasilnih scena porodičnog nasilja koje jedva da sam mogao da čitam mirno. Bolelo me je kao da vidim pred očima to, a nisam mogao ništa da učinim. Divio sam se ženi, potom i ženama koje su trpele to nasilje. Divio sam se i momentu kada je tom nasilju došao kraj. Slavio sam ga! Kao neko ko u familiji ima nekog ko je prošao kroz takvo iskustvo znam koliko je to teško psihički pre svega, a potom i fizički. I drago mi je da je Haled posvetio tome pažnju. Nadam se samo da se vremena oko nas menjaju.

MOGUĆI SPOJLERI U DALJEM TEKSTU!

Sa druge strane, nakon već dva pročitana romana mogao bih da zaključim da je Haled ona vrsta pisca posle čijeg romana ostanete zatečeni sa gomilom pitanja o životu, o svom životu, sa motivom da neke stvari u životu promenite, da nekim ljudima budete posvećeniji. Ta igra živoga, Onog gore, sudbine, karme ili čega god, gde nešto za malo izmakne iz ruku ljudima je odlično predstavljena ovde. Navijanje do poslednjeg trenutka iako nas pisac upozorava da nema dalje. Jednom sam prelistao 50ak stranica unazad samo da bih se vratio jednom liku dok je još živ. Haledovi romani svakako imaju dubinu i izazivaju u čoveku mnoge emocije. Bar je sa mnom taj slučaj (opet sam roman završio u suzama).

I taj istorijski prikaz jedne države u stanju rata je maestralan. Haled veoma lako uvodi čitaoca i u taj svet. Zaista sam veoma malo o Avganistanu, posebno o ratu, ali sam neke stvari kroz knjigu naučio, a onda sam i dodatno malo istražio još na internetu.

Izdvojeni citati:

Vreme je najsuroviji požar.

Haled Hoseini

Uvek trezni plaćaju grehe pijanih.

Haled Hoseini

Detalji o knjizi:

Knjiga: Hiljadu čudesnih sunaca (A Thousand Splendid Suns)
Autor: Haled Hoseini (Khaled Hosseini)
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 2007. (za srpsko tržište 2008.)
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Čuo sam za nju još u srednjoj školi od druga

Omiljeni lik: Tarik
Najmanje omiljeni lik: Rašid
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close