Da je bolje ne bi valjalo (Bojan Ljubenović)

1K

Mislim da je Bojan Ljubenović jedan od onih autora čija dela kupujete zauvek nakon što pročitate jedno koje je napisao. Tako je bar u mom slučaju. Njegova prethodna dela Pisma iz Srbije i Srbijo, Bog ti pomog’o su mi bila u tolikoj meri zanimljiva da sam nedugo nakon što je izašao kupio i Da je bolje, ne bi valjalo.

I mogu vam reći da se nisam pokajao! Ljubenović je ostao onaj dobri stari Ljubenović zbog čijeg pisanja vas skoro zaboli stomak od smeha. A sa druge strane tako gađa u žicu za mnoge stvari i događaje da ne možeš da mu se ne diviš. Doza humora je ogromna, da mi se u jednom trenutku učinilo da je i malo usiljena. Ipak, vremenom mi je prijalo što je na skoro svakoj strani po neka doskočica i dosetka zbog koje se nasmejem.

Već sam u prethodnim delovima pričao kako Bojan veoma slikovito opisuje Srbe. Tako da ni sledeći citat iz ovog romana nije izuzetak tome:

Srbi su takvi, vole da se predstavljaju bogatijim nego što zaista jesu. Prema siromaštvu se odnose kao prema vaškama u osnovnoj školi. Svi ih imaju, a niko ne želi da prizna. Češu se kad niko ne vidi.

Bojan Ljubenović

E sad, za razliku od prethodne dve knjige koje sam čitao, ovo je jedan roman. Može se reći da je triler, ali to nije samo triler. To je i komedija i drama i triler u jednom. Suviše ga je teško svrstati u jedan žanr, to bi bila greška. Iako na početku ne deluje kao triler, ipak na kraju poprima dosta iz tog žanra.

Već na prvim stranicama mi dobijamo uvid u to da je Ivana prevarila žena. On je to saznao ni manje, ni više nego tako što ih je uhvatio na delu. Odatle kreće ceo haos u njegovom životu i situacija se niže na situaciju. Taman kad pomislite da nema šta da se desi, Bojan vas uspešno iznenadi. Posebno mi se sviđa kako je sve sitne detalje koji se spomenu u knjizi na kraju povezao u jednu celinu i zaokružio celu priču.

Kao što rekoh, postojao je momenat kada mi je ceo taj humor delovao usiljeno pri početku romana. A onda je taj utisak ubrzo nestao. Roman sam posle toga čitao gotovo u dahu. Ivan upada u toliko komične situacije da je nemoguće da suzdržite znatiželju šta će ga sledeće zadesiti. A i uspešno se snalazi u svim nedaćama koje su ga snašle.

Ono zbog čega ocena nije najviša jeste sam kraj. Iako tu imamo tri nazovi pisma u kojima nam tri osobe pričaju svoju verziju događaja o kojima smo čitali. Tako saznajemo njihove motive za pojedine postupke i kroz ta tri pisma se sve o čemu smo čitali povezuje u jednu veoma smislenu celinu. Ipak, sam taj rasplet nisam siguran koliko mi se dopada. Daleko od toga da osuđujem Ivana. Da li je ili nije bio u pravu ostaje na svakom od nas da mu sudi, ali nekako me je taj kraj zatekao. Kao da me je uhvatio nespremnog, jednostavno mu se nisam nadao. Mislim da ću vremenom steći utisak o tome da li je to dobar ili loš kraj, ali za sada znam da mi nije prijatan.

Izdvojeni citati:

Ovde je kredit za stan kao hipoteka na ljubav. Ako izgubiš stan, izgubićeš i ljubav.

Bojan Ljubenović

Tavan je kao starački dom, što tamo odneseš, više u kuću ne vraćaš.

Bojan Ljubenović

U Srbiji je tako – možeš da budeš ili poštovan ili živ, ne može i jedno i drugo.

Bojan Ljubenović

Ako moraš da progutaš žabu, najveću progutaj prvu.

Bojan Ljubenović

Ja sam oduvek govorila da je za devojku najvažnije da se rano uda i da joj muž umre na vreme.

Bojan Ljubenović

Heroji u Srbiji su kao svici, blesnu, pa potamne.

Bojan Ljubenović

Najmanje verujte onima koji najviše žele da vam pomognu.

Bojan Ljubenović

Crva u trešnji nađeš samo ako ga tražiš.

Bojan Ljubenović

Dobre ideje su svetu nanele više štete nego loše.

Bojan Ljubenović

Ako stvarno hoćeš da te pamte, svoj moraš da podigneš sam. Svojim delima, a ne u bronzi. Bronza se lako pretopi u nešto drugo…

Bojan Ljubenović

Detalji o knjizi:

Knjiga: Da je bolje, ne bi valjalo
Autor: Bojan Ljubenović
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2021.
Žanr: Drama, Triler, Tragikomedija

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne romane ovog autora

Omiljeni lik: Kum Đura
Najmanje omiljeni lik: Drago
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Da li je Nikčević sestrić inspektora?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close