Severna kapija: Duhovi prišlosti (Danijel Jovanović)

840

Svaki put kad neko komentariše Severnu kapiju obavezno se spomene i serijal o Hari Poteru, tj. poredili su se Severna kapija i Hari Poter serijali. Ako neko želi da budeš baš zlica, on će se truditi da traži sve moguće paralele u ta dva serijala. Ako neko reši da zažmuri, opet će videti neke sličnosti. Ipak, ne bih rekao da su mnogo slični.

Kad sam čitao ili slušao utiske o knjizi i serijalu stekao sam utisak da je to još jedna škola magije, pri čemu se magija bazira na Slovenskoj mitologiji. Oh kako sam se grdno prevario! Škola kao škola, imaju biologiju, matematiku, informatiku, ekonomiju… Setiš se nekih predmeta pa te stegne oko grudi pri pomisli koliko si ih učio. Ipak, pojavljuje se ta Severna kapija iza koje se kriju razna neka bića iz Slovenske mitologije. Taj deo jeste magičan, ali na totalno drugačiji način od sveta Hari Potera. Možda i sam početak knjige pomalo asocira čekajući pismo, pa odlazak u školu, ali zaista nema tu mnogo sličnih elemenata.

Početak kao početak, prvih 50ak strana su mirne, ne dešava se ništa spektakularno, možda čak i neka strana više. Ali onda kad krene postaje zanimljvo. Meni se sve to dopalo, posebno kako su te neki sitni događaji kroz knjigu spomenuti, a onda na kraju boom provlače se kroz rasplet događaja. Sećao sam ih se, ali u trenutku čitanja nisam obraćao puno pažnju na njih. To me je onako fino kupilo. Negde mi je to pokazatelj da se autor baš trudio oko svih detalja.

Knjiga mi nije najsjajnija, ali nije mi ni loša. Malo je više od osrednje stoga sam se baš onako dvoumio između 4 i 5. Mada pošto veći deo knjige sam imao utisak da je to za 4, tako ću i ostaviti za sada. Ipak je to neki početak, ali to je takav početak da ću uskoro da se vratim u ovu školu.

I moram da priznam da ova knjiga ima još jedan glavni lik koji me užasno nervira. Suzana je toliko uuuuf. Jedno pet puta mi je došlo da je pitam da l’ je pri sebi i da joj kažem da se malo smiri. Baš mi je na momente išla na živce. Ali u tome je valjda i draž. Nadam se samo da neće do kraja knjige završiti sa Semilom. To bi bilo tako očekivano. (Vi koji ste čitali nemojte mi otkrivati ako se nešto o tome više zna!)

Ako se susretnete sa ovim serijalom i pomislite da ga pročitate ovaj serijal UČINITE TO. Bar prvu knjigu i videćete da će vam se dopasti. Meni je bilo ovo zanimljivo čitalačko iskustvo i nastaviću da čitam ovaj serijal.

Izdvojeni citati:

Ništa gore nema od čoveka čija unutrašnjost ostari pre vremena.

Danijel Jovanović

Nekada moraš pomoći prijatelju čak i kada on to ne želiili kada toga nije svestan.

Danijel Jovanović

Ako su ti noge prikovane za zemlju, ne postoji mogućnost da padneš na teme.

Danijel Jovanović

Detalji o knjizi:

Knjiga: Severna kapija: Duhovi prošlosti
Autor: Danijel Jovanović
Izdavačka kuća: Otvorena knjiga
Godina izdanja: 2019. (prvi put 2015.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na Instagramu više preporuka

Omiljeni lik: Ilija
Najmanje omiljeni lik: Suzana
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close