LUNA: Mlad mesec (Ijan Mekdonald)

1K

O knjizi LUNA: Mlad mesec sam već pisao, jer sam je već jednom čitao. Pošto je Laguna izdala već dva dela trilogije kod nas, dok je u Hrvatskoj i dalje izašao samo prvi deo rešio sam da kupim oba dela, saznam šta se desilo u drugom delu i strpljivo čekam kraj godine da izađe treći deo (kako sam čuo, već je preveden).

Moje oduševljenje koje sam imao nakon prvog čitanja je podjednako i sada, ako ne i veće. Jednostavno, ovo je jedan roman ogromnog raspona zanimljivih događaja i mogućnosti, da mi je prosto neverovatno da je samo trilogija u pitanju. Ceo taj stvoreni svet na Mesecu je zanimljiv sam po sebi. Baš volim da čitam takve romane. Zato su mi Marsovac i Artemida bili veoma zanimljivi romani.

Moguće je da će čitaocima u početku biti malo teže da isprate radnju jer ima malo više likova i gotovo su svi nekako povezani. Ipak, kada se te veze savladaju radnja postaje veoma zanimljiva. Celu radnju pratimo iz više uglova, pa nikako nije dosadno i monotono. Pri tom, stalno se dešavaju neki obrti što čitaoce vuče da čitaju dalje. A i sami likovi su vrlo raznovrsni, slikoviti i veoma zanimljivi, pa je i to dobar razlog da se knjiga ne ispušta iz ruku. Ima tu dovoljno likova da ih obožavate, ali je tu i više likova za koje ćete poželeti da stradaju na površini Meseca.

Mlad mesec su opisali kao Igru prestola u svemiru. I zaista, može se tako opisati. Ipak, nekih posebnih sličnosti nema. Oba autora su surova prema svojim likovima i njihovim sudbinama. Ali u tome leži posebna draž i verujem da će zato većina čitalaca da uživa.

Kroz roman se provlače i scene seksa kojih nema puno, ali su malo slobodnije opisane, pa možda nekim čitaocima sa svilenijim želucem ne bude  prijatno da ih čitaju. Meni se dopadaju i ti delovi, jer nisu vulgarni, a opet daju neku dublju vezu sa likovima i celu radnju čine još realnijom. Ovde ću se posebno osvrnuti na „ja-seks“ i pozdraviti Arijel Kortu koja mi je veoma simpatična i draga.

Izdvojeni citati:

Moć i magija novca nije u onome što ti dopušta da poseduješ; već u onome što ti dopušta da budeš. Novac je sloboda.

Ijan Mekdonald

Preživljava se biranjem onoga što ne treba videti, ni čuti.

Ijan Mekdonald

Bio si moj kiseonik. Goreo sam zbog tebe.

Ijan Mekdonald

Život je niz vrata koja se otvaraju samo na jednu stranu.

Ijan Mekdonald

Bolje je brzo ne od dugog možda.

Ijan Mekdonald

Nigde ništa nije toliko prljavo kao u tvojoj glavi.

Ijan Mekdonald

Sve je u sitnicama, Lukase. U kafi i muzici. Luninoj omiljenoj haljinici. U tome da mi Rafa saopštava rezultate svojih rukometnih ekipa, bili oni dobri ili loši. U zvuku vode izvan moje spavaće sobe. Puna Zemlja. Vagner je u pravu; možeš da se izgubiš kada gledaš u nju. Toliko je opasno: ne usuđuješ se da pogledaš zato što će ti ugrabiti pogled i podsetiti te na sve od čega si odustao.“

Ijan Mekdonald

Nezavisnost podrazumeva i odgovornosti.

Ijan Mekdonald

Možeš se obogatiti prekopavanjem zemlje lopatom, ali ćeš se svakako obogatiti prodajom ašova.

Ijan Mekdonald

Detalji o knjizi:

Knjiga: LUNA: Mlad mesec (LUNA: New Moon)
Autor: Ijan Mekdonald (Ian McDonald)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2015. (za srpsko tržište 2021.)
Žanr: Naučna-fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Već sam čitao knjigu

Omiljeni lik: Lukasinjo Korta
Najmanje omiljeni lik: Amanda Sun
Ocena: 10/10

The form you have selected does not exist.

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close