LUNA: Mladi mjesec (Ijan Mekdonald)

581

Kada bih morao da opišem LUNA: Mladi mjesec u dve reči bilo bi to – KNJIGA GODINE! Čini mi se da bih mogao da vam pišem do sutra, a da opet ne iskažem sve svoje zadovoljstvo knjigom.

Sećam se da sam prvi put ovu knjigu video na profilu @knjiskizmaj. Prvo su me privukle korice, potom na naslovnici citat – „Igra prijestola u svemiru“, a potom i sinopsis. Od tada je prošlo mnogo meseci dok nisam pronašao način da dođem do hrvatskog izdanja ove knjige (rekli su mi da Laguna planira da je objavi kod nas).

Imao sam ogromna očekivanja i opravdana su. Ovo je prava porcija naučne fantastike na najlepši mogući način začinjena zanimljivim likovima, seksualnom slobodom i „državom“ u kojoj ne postoji kazneno pravo, već se o svemu može pregovarati.

Priču pratimo iz mnogo uglova, što na prvih 50ak strana malo otežava posao dok se ne pohvataju likovi. Posle je to super prikaz jer se ne čeka puno da dođete do svog omiljenog lika.

Prvo poglavlje se završava pokušajem antetata i od tog momenta radnja se samo zahuktava. Spletke, intrige, nasleđivanje dinastije, borba za slobodu, savezi i neprijatelji – svega ovde ima u dovoljnoj meri da zadovolji čitalačku glad za ovakvim romanima. Sam svet je super izmaštan i lepo osmišljen. Knjiga se definitivno ne ispušta iz ruku i od nastavaka imam velika očekivanja iako se pitam šta se to još može desiti u naredne dve knjige.

I mali osvrt na samu knjigu, većeg su formata od onih na koje sam navikao u Srbiji i to mi je malo bilo čudno, ali opet mi je vremenom bilo okej. Kvalitet papira i štampe je visok, što verujem i da opravdava malo više cene (u odnosu na knjige u Srbiji). No, ova knjiga je takva da nećete žaliti niti jedne kune!

O svakom liku bih mogao bar po pet rečenica da napišem. Ovde gotovo da nema likova koji su ili dobri ili loši. Svako ima od po oba i to je prikazano na super način. Sviđa mi se što je Adriana Corta (na početku sam je zamišljao kao npr. Kraljicu Elizabetu, taj neki stil), a onda ona kroz ispovest spominje kako je kao mlada bila vrlo nestašna i prikazuje sebe na skroz realan način. Svi smo mi ljudi, samo što neke ljude nekad ne vidimo na taj način zbog posla koji obavljaju. I tako je sa gotovo svim likovima u knjizi, svi oni imaju nešto ljudsko i prizemljujuće (sviđa mi se izbor ove reči).

Kad sam se već dotakao nestašluka – ovde definitivno seks nije tabu tema, ali i pored toga autor je uspeo da ne bude ni na trenutak vulgaran čime bi utisak o romanu srozao na neki niži nivo. I ovde se spominje ja-seks o kome Ariel ima zanimljivo mišljenje i moram priznati da me je bacila u razmišljanje. Sve u svemu, ova knjiga će vam buditi maštu na mnogo načina, a srce će vam osetno pulsirati svakom stranicom sve jače.

Izdvojeni citati:

Od skromnosti nitko nema koristi.

Ijan Mekdonald

Možda se obogatiš kopajući po prašini, ali sigurno ćeš da se obogatiš prodavajući lopate.

Ijan Mekdonald

Brzo ‘ne’ je bolje od razvučenog ‘možda’.

Ijan Mekdonald

Život je niz vrata koja se otvaraju u samo jednom smjeru.

Ijan Mekdonald

Opstanak je pitanje odabira stvari koje više nećeš ni vidjeti ni čuti.

Ijan Mekdonald

Smrt otima sve.

Ijan Mekdonald

Obećanja dana u krizi lako se zaboravljaju ako se brzo ne ispune.

Ijan Mekdonald

Sanjaj bez straha.

Ijan Mekdonald

Povjerenje i ljubav nisu temelji na kojima se gradi dinastija.

Ijan Mekdonald

Moć i čarolija novca nije u tome što ti omogućuje posjedovati, nego što ti omogućuje biti. Novac je sloboda.

Ijan Mekdonald

Detalji o knjizi:

Knjiga: LUNA: Mladi mjesec (LUNA: New Moon)
Autor: Ijan Mekdonald (Ian McDonald)
Izdavačka kuća: Vorta Palabra
Godina izdanja: 2015. (za hrvatsko tržište 2019.)
Žanr: Naučna-fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na Instagramu post o knjizi i odmah sam je poželeo

Omiljeni lik: Lucasinho Corta
Najmanje omiljeni lik: Robert Mackenzie
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close