LUNA: Mesečev osvit (Ijan Mekdonald)

680

Još kad sam prvi put video knjigu Mladi mjesec na instagramu jednog pratioca iz Hrvatske poželeo sam da pročitam tu knjigu. Same korice su bile toliko divne da su veoma privlačile pažnju. A onda sam nekoliko meseci kasnije našao način da do knjige dođem i pročitam je. Moj mozak je eksplodirao od sadržaja u najboljem mogućem smislu! Onda je u toku 2021. godine stigla vest da će Laguna objaviti serijal LUNA kod nas i mojoj sreći nije bilo kraja. I konačno sam dočekao da Mesečev osvit ugleda svetlost dana!

Jedva sam dočekao leto da izađe drugi deo da bih saznao šta se dalje dešava sa više nego zanimljivim likovima ove sage! A onda je došla zima i konačno je izašao Mesečev osvit! I podnaslov „Furiozna završnica sage o Pet Zmajeva“ opravdano stoji na korici ovog romana i opravdava furioznu akciju koja traje od korice do korice! Bukvalno, ovo je roman pun preokreta, dešavanja i akcije, da je meni bilo teško da ga ostavim iz ruku. Oko četiri stotine pedeset stranica sam pročitao gotovo u dahu, za dva dana. I nije mi bilo dosta!

Već Mlad mesec postavlja neke standarde kad je radnja u pitanju i roman vas toliko navikne na akciju da ste na kraju ili oduševljeni ili ovo nije roman za vas. Siguran sam da nema onih kojima će biti onako. Prosto, radnja koja je smeštena na Mesec i dobro razrađena ulazi u krv i gura vas napred. Tera vas da gutate svako novo slovo i reč i da tražite još. Potom je Vučji mesec malo usporio radnju uz određenu promenu likova kako bi nas, kao što sam tada i mislio, spremio za više nego žestoku završnicu.

Mesečev osvit počinje pomalo neočekivano, već na prvim stranicama imate akciju. Ijan ponekad pomalo šturo, pomalo brzo opiše neke događaje da sam morao da ih čitam po dva puta da budem siguran šta sam zapravo pročitao i kako se sve to završilo. Potom počinje bitka oko Lukasinja i čini se da je to jedan od dva glavna toka priče.

Drugi tok se tiče Meseca i oko prevlasti nad njim. Ko je čitao prethodne delove zna da su Korte „pale“ i ovaj roman treba da donese odgovor da li će uspeti da se uzdignu, ponovo. Kao i šta će biti sa ostalim Zmajevima. Međutim, ovog puta su se i Zemljani malo više umešali i svi žele Mesec za sebe tj. njegove resurse. I do samog kraja ćemo čitati o obe ove „bitke“. Uz sve to imamo više malih obračuna, okršaja i preokreta radnje. Ponovo, na pojedinim mestima nisam bio siguran da li sam sve dobro shvatio šta se izdešavalo. Možda mi je mali hendikep bio što sam prethodne delove čitao pre pola godine.

Ipak, ono što mi se dopalo kroz ovaj roman jeste priča o porodici. Ima tu likova koji porodicom smatraju one sa kojima su krvno povezani i da treba sve da čine za njih. A opet ima i onih koji porodicom smatraju one koje su izabrali da budu okruženi njima i za njih su spremni sve da čine, bez obzira na svoje poreklo. I tu se može otvoriti lepa diskusija na temu porodice. I svako će od njih pokušati da doprinese svojoj porodici.

Takođe, u ovom romanu ima još malo politike, igara ispod stola i pokušaja prljavih pobeda. Želja da se dođe do određenih stvari i pozicija. Baš kao što stoji na koricama prvog romana – LUNA trilogija predstavlja Igru prestola u svemiru! I zaista je tako!

Još jednom moram da izdvojim Arijel kao omiljenog lika! Iako ovde nije toliko zastupljena (čini mi se) ipak u momentima kad je ima ona briljira i oduševljava me. Uvek ima nekog keca u rukavu i sa njom nikad ne znaš na čemu si. Ipak, pred kraj romana jedno njeno priznanje me dodatno dira i osvaja. Tako da je ona definitivno i moj omiljeni lik čitave ove trilogije! Žao mi je što je Lukasinja zadesila sudbina koja jeste, jer je bio veoma pozitivan, zabavan i unosio je vedar duh u ove romane. Ali pretpostavljam da je autor hteo time da nam pokaže da je život nepredvidiv i da nije uvek fer prema ljudima.

Bilo kako bilo, ovo je trilogija koju ću čuvati na svojim policama i kojoj ću se sigurno vratiti kroz nekoliko godina jer je veoma zanimljiva. Sam kraj mi se nije baš dopao, ali nisam siguran ni kakav bi me kraj oduševio, zapravo. Tako da, ovo je trilogija za koju možemo da kažemo da je važno putovanje, a ne samo odredište. A putovanje kroz ove romane će biti više nego uzbudljivo, to vam obećavam! Radnja je smeštena na mesecu, ko ne bi voleo tamo da se nađe?

Izdvojeni citati:

Šta je moć ako je ne koristite za svoje rođene?

Ijan Mekdonald

Porodica je sve. Ako nemaš porodicu, nisi ništa.

Ijan Mekdonald

Lažne vesti oblete svet dok istina stigne da veže pertle.

Ijan Mekdonald

Reči su ono što nanosi štetu.

Ijan Mekdonald

Detalji o knjizi:

Knjiga: Mesečev osvit (Moon rising)
Autor: Ijan Mekdonald (Ian McDonald)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2017. (za srpsko izdanje 2021.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne delove

Omiljeni lik: Arijel
Najmanje omiljeni lik: Gospa Sun
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close