Izgubljen i nađen (Sali Grin)

628

Kamo lepe sreće da je cela trilogija Poluživot poput poslednjih nekoliko poglavlja ovog romana. Utisci su fantastični, a iako sam bio upozorn na kraj da je neočekivan i tužan, iznenadio sam se završetkom u neku ruku i ostao sam pod jakim utiskom istog. I drago mi je što se Dragana (@mama_medju_knjigama) i ja slažemo po ovom pitanju. Kao i prethodna dva romana Izgubljen i nađen smo čitali zajedno.

Crno srce se završava tako da je prosto nemoguće odložiti predugo čitanje ovog dela romana. I odmah nastavljate tamo gde ste stali uz mali predah od akcije. Ipak i tada se dešavaju neke nove stvari koje otkrivamo o Nejtanu. Gabrijel je tu i na njegovoj strani i čini se da se u ovom romanu njihov odnos pomalo razvija, što mi je posebno drago.

Ali kako se razvija odnos sa Gabrijelom, čini se da tako Nejtan uspeva da nađe zajednički jezik i sa Silijom, makar i na taj neki, nazovi poslovni način. Znamo šta se desilo u prvom delu, znamo kako se Nejtan ophodio prema njoj u drugom delu, a sad smo došli do neke promene i među njima. Čini se da je Nejtan pomalo sazrelio, mada još tu ima što šta da sazri.

Što se tiče događaja, ovaj roman je nesumljivo uzbudljiv. Novi momenti, novi ljudi (ili je bolje da kažem vešci i veštice?), nove avanture. Moram da priznam da mi se Dona nimalo nije dopala kao lik. Ta neka njena pričljivost koja mi deluje kao nasrtljivost mi je sve vreme bila naporna i uživao sam u momentima kada nje nema. Ostali likovi su mi bili zanimljivi, na svoj način. Sali je zaista uspela da stvori šarenolike likove.

Ipak, i dalje je mana romana što je većina likova nekako površno predstavljena, bez neke dubine. I to može malo da smeta jer su likovi toliko zanimljivi da prosto želimo da znamo više o njima. Sad, nekom to može biti taman, jer zaista ne postoje dosadni delovi kompletno u serijalu. Sve ide kao podmazano i stalno idete napred. Nema zastajkivanja.

A onda dođe poslednjih nekoliko poglavlja koji su me urnisali, u najpozitivnijem smislu. Kamo sreće da je ceo serijal bio takav. Nekako, pribojavao sam se za neku vrstu kraja sličnom ovom, ali ono što sam dobio je prevazišlo moju maštu i nadu. Sali je uspela da dirne i pomeri mene kao čitaoca. Taj kraj je izvukao ceo roman i vinuo moje utiske o njemu visoko. Da mi je omiljeni serijal – nije, ali da ima to nešto magično, zanimljivo i lepo, da ima dušu – ima. Tako da ću se ovoj trilogiji sigurno vratiti i sigurno ću uživati ponovo iako znam kakav me kraj čeka.

Izdvojeni citati:

Najbolje kod svađe jeste pomirenje.

Sali Grin

Ništa, koliko god ružno ili, nažalost, lepo bilo, ne traje zauvek.

Sali Grin

Detalji o knjizi:

Knjiga: Izgubljen i nađen (Half Lost)
Autor: Sali Grin (Sally Green)
Izdavačka kućaEvrobook
Godina izdanja: 2016. (za srpsko izdanje 2016.)
Žanr: Fantastika, Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam knjigu na akciji na trafici

Omiljeni lik: Gabrijel
Najmanje omiljeni lik: Dona
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close