Mladi gavranovi (Megi Stivoter)

453

Roman Mladi gavranovi imam odavno na polici. Više se i ne sećam tačno kakvu akciju je imala izdavačka kuća Publik praktikum, ali znam da sam ga kupio na jednoj takvoj. Prvi deo tetralogije, ptice na korici, spominje se neka magija – sve je bilo tako obećavajuće. Ali sam čekao da izađu svi delovi da bih započeo čitanje, koje sam na kraju odlagao iz ne znam ni sam kog razloga.

Ako se po jutru dan poznaje biće ovo osrednji serijal fantastike. Mladi gavranovi deluje obećavajuće, ali mi je sama priča bila onako. Razvlačio sam se sa čitanjem, razmišljao u dva navrata da li da odustanem. Ima to nešto što je zanimljivo i budi znatiželju, to je definitivno. A opet, ima i to nešto što je nezanimljivo i prosto ne vuče dovoljno jako napred.

Na kraju, nekoliko preokreta koji se dešavaju su presudili da nastavim da čitam, pa i da dovršim ovaj roman. Imam želju da zavirim u nastavak, ali se plašim da se ne desi ista stvar kao sa ovim delom. Veoma se nadam da neće. Vidim da je drugi serijal ove autorke rasprodat kod nas, pa valjda to govori da je dobar. Iskreno se nadam da je ovo samo bio osrednji početak dobre priče. Fantastika jeste nešto što volim, posle trilera.

Najviše mi je smetao sam stil pisanja, neke formulacije za koje mislim da su mogle da budu drugačije. Neke neodređenosti koje su mogle da budu određenije. Ništa mnogo strašno, samo sam navikao na malo drugačiji stil i rečenice. I moguće da je to izazvalo sav problem. Prosto, nije mi legla najbolje samim čitanjem. No, nije ni toliko loše da ću odustati od pokušaja da pročitam nastavke. Drugi deo će sigurno presuditi.

Što se samih likova tiče, imam utisak da po prvi put nisam likove dovoljno jasno zamislio. Zamagljeni su mi u glavi. Uvek ima nešto što zamišljam u vezi njih, ovog puta nije bilo tako. Čak sam i Genzija uporno zamišljao bez naočara iako autorka naočare spominje više puta. I svaki put kad bi spomenula začudio bih se što ih ima. Definitivno postoji tu neka vrsta nerazumevanja između mene i knjige. Takođe, dosta je nekih započetih porodičnih priča glavnih likova, pa se nadam da će u nastavku biti dovršene i lepo objašnjene.

Izdvojeni citat:

Bogat kako hoće, siromah kako može.

Megi Stivoter

Detalji o knjizi:

Knjiga: Mladi gavranovi (The Raven Boys)
Autor: Den Braun (Maggie Stiefvater)
Izdavačka kuća: Publik praktikum
Godina izdanja: 2012. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Fantastika za mlade

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na Instagram stranici izdavačke kuće

Omiljeni lik: Blu
Najmanje omiljeni lik: Ronan
Ocena: 6/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close