VENEDI II Zov zveri (Novica Grgurević)

626

Serijal Venedi je serijal domaćeg autora Novice Grgurevića započet 2021. godine romanom Zla kob i upravo nastavljen romanom Zov zveri. Na osnovu odličnih utisaka o prvom romanu za ovaj sam imao ogromna očekivanja i moram da priznam da me Novica nije razočarao.

Pred pisanje ovih utisaka sam se vratio na utiske o prvom romanu i na kraju sam ustanovio da gotovo da prvobitno napisane utiske ovde mogu da prepišem, jer manje-više slične stvari imam da kažem.

Zaista, Zov zveri je odlično delo epske fantastike u kom će svi ljubitelji tog žanra uživati. Čak i da niste posebno veliki ljubitelj siguran sam da bi vam ovaj roman bio zanimljiv. Nekako je približen i imam osećaj kao da je ovo neka naša davna prošlost. Većina imena koja se pojavljuje su nama itekako poznata i gotovo da može da se igra igra Pronađi svoje ime u ovom serijalu.

Sa druge strane, ova činjenica vam jasno govori o broju likova kojim serijal obiluje. Priča se račva u više tokova koje mi pratimo. Ti tokovi su međusobno isprepletani i zamršeni. I, ono što mi je bilo najzanimljivije, svaki put kad prelazimo sa jednog lika na drugi, autor je završavao poglavlje veoma napeto. Jedva sam čekao da se opet vratimo na njega. I tako kroz ceo roman.

Ovaj deo obiluje malo više natprirodnim motivima, poput magije. Upoznajemo nove likove, poput Babaroge ili Usuda. Svi oni imaju svoju ulogu u događajima koji predstoje. Pratimo već dobro poznate likove u novim pustolovinama i još bolje ih upoznajemo. Nemoguće je ne voleti ih.

I ono što smo već znali da predstoji iz prvog dela, ovde se konačno dešava. U pitanju je bitka između Gorštaka i udruženih Graničara sa ljudima iz Hrastograda. Dve vojske, jedna brojno moćnija od druge se susreću i okršaj je opisan na više desetina stranica. To je možda jedan od najuzbudljivijih momenata ovog romana.

Što se tiče zamerki, osim tehničkih detalja koje sam spominjao i prošli put, možda bi ipak bilo bolje da je ovaj roman malo kraći. Autor se stvarno trudio da opiše svaki detalj o kom čitamo, događaj i ljude. I stvarno to vrlo uspešno radi, ali mi se na momente činilo čak i malo preopširno. Sa druge strane, kad čitate dobru knjigu uvek fali još neka strana više da još više uživamo u njoj.

Ponoviću se samo za dve stvari koje sam već rekao za Zlu kob. Prvo, ovaj roman me pomalo podseća na Igru prestola u smislu da su životi svih likova ugroženi i da se ne vezujete previše za likove jer mogu lako da umru, ili još gore, da budu bačeni na velike muke. Drugo, veoma bih voleo da se ovaj serijal ekranizuje. Ubeđen sam da bi bio gledan.

Izdvojeni citati:

Uvek postoji šansa.

Novica Grgurević

S vremena na vreme, i najjačima treba pomoć.

Novica Grgurević

Detalji o knjizi:

Knjiga: VENEDI II Zov zveri
Autor: Novica Grgurević
Izdavačka kuća: Samostalno autorsko izdanje
Godina izdanja: 2022.
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodni deo

Omiljeni lik: Bogdan
Najmanje omiljeni lik: Vlatko
Ocena: 9/10

The form you have selected does not exist.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close