Smrtonosne mašine (Filip Riv)

1.2K

Ono što najviše pamtim sa Sajma knjiga 2020. je akcija izdavačke kuće Publik praktikum. Stvarno mislim da su bili najbolji tada. Pored sjajne akcije oni imaju zaista sjajna izdanja kako za decu, tako i za odrasle. Baš tu akciju sam iskoristio za kupovinu celog serijala Smrtonosne mašine.

Sećam se da je u bioskopima bio film po motivima ovog romana, i definitivno planiram da ga odgledam nakon pročitane knjige jer je fantastična!

Započeo sam ovaj serijal, jer sam se nadao da su ovo onaj tip knjiga koje nisu zahtevne za čitanje ali su toliko zanimljive da ih ne možete ispustiti iz ruku i ispune vam dan i skrenu sve misli. Upravo to sam od ove knjige i dobio!

Bezmalo posle 15 do 20 strana ste uvučeni u priču i naziru se prve pukotine da nije baš sve onako kako izgleda, pa već od početka postoji, da kažem, neka vrsta misterije odnosno zagonetke. I onda to toliko doprinosi da se uvučete u priču i čitate dalje jer ste željni da saznate šta se sve desilo.

Pre početka čitanja knjige sinopsis mi nije bio najjasniji. Tek nakon nekih 100ak pročitanih strana kada sam ga pročitao još jednom imalo mi je smisla. Tako da nemojte da vas sinopsis zavara da je knjiga loša ili konfuzna.

Znajući da je ovo tetralogija očekivao sam da će sukob između Londona i Protivpogonske lige da se samo začne ovde, a nastavi kroz sledeće knjige. Međutim, rekao bih da se ovde ta priča završila uz određen bol a nastavci donose neke nove priče nevezane za London. Opet, kako još nisam pročitao ostale knjige ne mogu da tvrdim ali tako mi deluje. Naravno, to je sad mač sa dve oštrice, ali verujem da je Filip pripremio mnogo akcije i za naredne delove. Svakako uskoro planiram da se vratim u taj svet smrtonosnih mašina.

Sama knjiga jeste dobra. Tokom čitanja sam se dvoumio da li da dam 4 ili 5 zvezdica, ali na kraju sam se odlučio da bude ipak 4 jer želim da ostavim prostora da naredne knjige budu bolje. Sve je to super i dobro je, ali bilo je sitnica koje su mi stvarale konfuziju. Imam utisak da autor nije dobro preračunao koliko je prošlo od 21. veka (pošto se radnja dešava u budućnosti) pa se na više mesta spominje da je prošlo hiljadu godina (10 vekova), a onda se spominje da smo u četrdesetnekom veku. A možda je do mene kao matematičara.

Izdvojen citat:

Život nije pravedan.

Filip Riv

Detalji o knjizi:

Knjiga: Smrtonosne mašine (Mortal Engines)
Autor: Filip Riv (Philip Reeve)
Izdavačka kućaPublik praktikum
Godina izdanja: 2001. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na sajtu izdavačke kuće

Omiljeni lik: Ana Fang
Najmanje omiljeni lik: Tadeus Valentajn
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close