Polje tame (Filip Riv)

1K

Polje tame je poslednji deo tetralogije Smrtonosne mašine, a usudio bih se da dodam i najbolji deo iz ovog serijala. Filip Riv je, čini se, najbolje čuvao za kraj i povezao prethodna tri dela sa ovim. Kako je ovo najobimnija knjiga iz serijala pomalo sam se pribojavao da ne bude dosadna, međutim Filip je izvukao više od jednog keca iz rukava.

Već na kraju prethodnog dela serijala imali smo prilike da vidimo da se glavni junaci razilaze na različite strane i sve te strane pratimo kroz ovaj deo. Naime, tu je priča o Tomu i Ren, potom o Hester i Svračku, pratimo i doktorku Nulu i Tea, a povremeno imamo uvid i u tragačicu Feng i još po neke usputne likove. Deluje da će biti teško ispratiti radnju, međutim Riv je to odradio na dobar način tako da u pravim trenucima smenjuje fokus sa jednih likova na druge. Riv piše jednostavnim jezikom da je lako razumljiv i zaista se lako i brzo čita.

Kroz roman malo, malo pa se desi neka frka i radnja postane uzbudljiva. Tada sam knjigu čitao gotovo bez daha isčekivajući šta će se dalje dešavati. I u tom pogledu je Riv ovog puta maestralan. Taman kad se radnja smiri desi se nešto što zatalasa mir i sve tako u krug. Sva ta silna dešavanja odlično drže pažnju i roman je teško ispustiti iz ruku.

Kada sam komentarisao prvi deo serijala, malo sam se žalio što se radnja sa Londonom tu završila, jer sam očekivao da će to biti okosnica svih narednih delova. Ipak, u ovom delu se London na neki način vraća u priču, što mi je bilo posebno drago. Tragačica Fangova je ponovo tu sa svojim tajnim planom i do samog kraja je neizvesno da li će uspeti da ga sprovede u delo, kao i to da li će ona biti večno živa, jer joj „smrt“ na kraju prethodnog dela očigledno ništa nije značila pošto je jedan od likova ponovo uspeo da je „oživi“, tj. vaskrsne.

I ovde bih posebno izdvojio završetak romana. Imao sam neka nadanja, ipak nije mi se to ostvarilo, ali Riv je završio priču na maestralan način. Drago mi je kako je opisao šta se dalje dešavalo sa likovima. A tek poslednjih tri pasusa su mi bila nekako puna emotivnog naboja koji sam osetio. I zaista mi je drago što je ceo serijal zaokružio na taj način.

Izdvojeni citati:

Kad ste mladi sve vam se čini prosto.

Filip Riv

Svi jednom umru.

Filip Riv

Kada se vežeš za druge, samo izlažeš sebe raznoraznim oblicima patnje.

Filip Riv

Čak i hrabri osećaju strah.

Filip Riv

Tome nas, čini se, istorija uči: da se život nastavlja, iako pojedinci umiru i čitave civilizacije nestaju.

Filip Riv

Ali šta smo svi mi, ako ne skup sećanja?

Filip Riv

Detalji o knjizi:

Knjiga: Polje tame (A Darkling Plain)
Autor: Filip Riv (Philip Reeve)
Izdavačka kućaPublik praktikum
Godina izdanja: 2007. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne delove

Omiljeni lik: Teo
Najmanje omiljeni lik: Tragač Fengova
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close