Kraj smrti (Liju Cisin)

551

I konačno je kraj ove trilogije! Kraj smrti je sigurno najduži roman koji sam pročitao ove godine. I utisci su mi veoma pomešani. Ko je čitao utiske o prethodna dva romana iz trilogije Besede o Zemljinoj prošlosti zna da sam te romane uglavnom hvalio. Ni ovoga puta nije mnogo drugačiji utisak, ali uz jednu veliku napomenu da ovo nisu romani za svakoga.

Drugi deo trilogije se završava spoznajom o Mračnoj šumi. I zaista, taj deo je veoma veličanstven i gotovo da ostavlja bez daha. A nastavak samo ide dalje sa takvim utiskom i Cisin nam donosi jedan fantastično izmaštani svet. Zapravo, svemir! I to dobro potkovan činjenicama. I to vremenski veoma širok. I ovaj roman je nešto što prevazilazi moju maštu.

Samo sesti i maštati ili razmišljati o tome šta bi sve moglo da bude, a koristeći teoriju iz mnogih naučnih oblasti je veoma zahtevno i zadivljujuće. A Liju nam donosi obilje toga u ovom romanu. Sve tehničke stvari on objašnjava. Trudi se da uprosti i prosečnom čitaocu će biti u većoj meri jasno o čemu se radi. Ipak, postoji granica iza koje će samo određeni biti u stanju da vide i razumeju. Prosto, tu je dosta fizike i nauke o svemiru. Razne teorije i činjenice. Zaista, i meni kao matematičaru su neke stvari bile takve da sam morao da zastanem i promislim o njima. U pojedinim momentima čak nisam ni bio siguran da razumem šta to znači.

I to je momenat zbog koga mislim da ovo nije serijal za svakoga. Da, dobar deo će se razumeti. Da, dobar deo će biti oduševljen. Ali kada su u pitanju te tehničke stvari nekom može delovati naporno i prosto ga odbiti od daljeg čitanja. Da ne spominjem da je svaki sledeći roman iz trilogije duži od prethodnog. Samim tim ispunjen sa više detalja. Nepobitno je da će se u tim detaljima uživati, ali neko može imati utisak da je sve to pomalo suvišno.

Već u Mračnoj šumi sam imao utisak da je autor otišao predaleko i izmaštao neke stvari koje je pitanje da li će moći da se dogode i za hiljadu godina. A onda je u ovom romanu probio tu barijeru i prosto nisam siguran da su stvari o kojima on piše moguće i za milion godina. A Cisin piše tako da sve deluje realno i vrlo moguće u nekoj daljoj budućnosti. Zaista, uživao sam u njegovom stvaranju ovog svemira.

Borba u svemiru za opstanak i dalje traje. Prva dva romana nam govore o predstojećoj borbi sa Trisolarijancima. I ako ste mislili da je u ovom romanu to glavna tema, varate se. Nakon borbe sa njima ima još! I to više od polovine romana govori o vremenu posle te borbe. Imam utisak da je vrlo moguće da Cisin napiše još jedan roman kao nastavak u nekom trenutku. Kome se dopadnu prva dva romana u trećem će dobiti mnogo više od očekivanog, to mogu da garantujem.

Inače, u trećem delu je vrlo mali broj likova koji se pojavljuju u prva dva dela. I, u neku ruku, imate utisak kao da čitate potpuno nov roman. Da, radnja se nastavlja i spominju se neki događaji od ranije. Ali sami likovi su uglavnom novi. I to mi je malo bilo neobično. Ipak, radnja romana Kraj smrti obuhvata veliki vremenski interval. Veoma veliki! I čak ako ne znate mnoge stvari o, na primer, crnim rupama ili kretanju brzinom svetlosti, ovde ćete naučiti. Ne puno, ali hoćete. Cisin je stvarno uradio fantastičan posao i za ovo mu skidam kapu! Nadam se da ćemo od njega dobiti još puno dobrih dela.

Izdvojeni citati:

Čovek uvek gaji nekakvu nadu, ma koliko tinjava bila.

Liju Cisin

Medicina vida ono što je izlečivo, a Buda spasava onoga kome je suđeno.

Liju Cisin

Čovekovo je da dela, a božje da pamti.

Liju Cisin

Odreknemo li se ljudskosti – izgubićemo mnogo.

Liju Cisin

Detalji o knjizi:

Knjiga: Kraj smrti (死神永生)
Autor: Liu Cisin (刘慈欣)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2010. (za srpsko izdanje 2021.)
Žanr: Naučna fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na Instagramu

Omiljeni lik: Čeng Sin
Najmanje omiljeni lik: /
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close