Mračna šuma (Liju Cisin)

537

Da li ste se ikada zapitali da li postoji još živih bića u svemiru? Da li ste se ikada zapitali da li ćemo ikada uspostaviti komunikaciju sa nekim drugim živim bićima? Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo kada bi silni sateliti, radari i slično uhvatili signal stranog porekla? Ili, pak, dobili poruku iz neke druge galaksije? Da li ste se ikada zapitali kakva bi to poruka bila? I šta posle toga sledi? Roman Mračna šuma, iz serijala Besede o Zemljinoj prošlosti, ne samo da odgovara na ova pitanja, već i na mnoga druga.

Još duži nego prvi deo trilogije Problem tri tela je roman koji će vas povesti na još veće putovanje, u još dalje krajeve svemira i to u jednu veoma vrtoglavu vožnju u jednom pravcu. Malo sam odlagao da uzmem ovaj roman u ruke zbog njegove obimnosti, ali jednom kad je vožnja počela, taj broj stranica nije predstavljao problem.

Kao što sam već spominjao, prvi deo ima dosta nekih pojmova vezanih za fiziku koji su zaista dosta dobro objašnjeni i u većoj meri razumljivi. Ovde ima još više naučnih pojmova, samo još više vezanih za svemir i letilica koje putuju svemirom. Ponovo, autor se potrudio da što više objasni i približi sve nepoznanice samom čitaocu. Tako da stičem utisak da je Cisin zaista dobro istražio ovu temu i potkrepio je činjenicama. Sigurno bi neko stručan mogao da da bolju i jasniju ocenu, ali meni kao čitaocu stvarno je ceo taj naučni deo delovao više nego realno.

Podeljen je u tri celine i možda je prva celina najmanje zanimljiva. Ima i tu dešavanja, ali tek kad se pred kraj prve celine uspostavi temelj za ovaj roman onda zabava počinje. Kroz drugu celinu ima dosta zanimljivih delova i obrta, a onda treća celina je jedan vatromet. Dešavaju se stvari koje nisam ni slutio, čak i dalje nisam siguran u sve što sam pročitao da sam dobro razumeo. Ipak, dešavaju se veliki obrti i radnja dobija na ubrzanju. Sam kraj je takav da prosto jedva čekate da pročitate nastavak.

Iako sam prvi deo ocenio najvišom ocenom, ipak u poređenju sa ovim rekao bih da je prvi deo za ocenu slabiji. Nekako sam od ovog romana dobio još više akcije i avanture, mnogo mi je bio bolji doživljaj i zaista me je radnja držala prikovanog za knjigu. Jedva sam čekao šta će se dalje dešavati. Bez namere da otkrivam šta se sve dešava u romanu, ali ono što je već bilo očigledno tokom prvog romana jeste da je kontakt uspostavljen i da se Zemlja sprema za susret sa dalekim strancima.

I možda najbolji deo ovog romana jeste filozofska strana, ako mogu tako da je nazovem. Naime, pitanja postavljena u uvodnom delu ovog teksta dobijaju odgovore. Čak se kroz roman razvija i „vasionska sociologija“ u kojoj se na početku romana postavljaju prva dva aksioma. A zadatak jednog od glavnih likova ovog romana jeste da tu teoriju razvije. I verujem da će većina čitalaca bar na trenutak zastati i pomisliti o svim mogućnostima koje bi bile posledica uspostavljanja kontakta sa nekim drugim bićima u svemiru. I kakav bi naš odnos bio.

Liju ima fantastičnu maštu i to potkrepljuje činjenica kako je on zamislio Trisolarijansku vrstu. Nemamo preveliki uvid u njih (više smo o njima saznali u prvom romanu). Ali ipak dobijamo neke informacije o njihovoj tehnologiji i brodovima. Takođe, tehnologija na Zemlji se razvila i kuju se razni planovi za susret koji se sprema. Mračna šuma je jedan fantastičan roman i siguran sam da će biti među najboljima koje sam pročitao ove godine. Nadam se samo da je Liju najveću poslasticu sačuvao za kraj i da će Kraj smrti biti višnja na šlagu.

Izdvojeni citati:

Kad jednom pogrešiš badava si sto puta bio u pravu.

Liju Cisin

Kad već ne možemo unatrag, preostaje nam samo da hrabro zakoračimo u budućnost.

Liju Cisin

Samo vreme ne odocnjava, niti se zaustaviti može.

Liju Cisin

Detalji o knjizi:

Knjiga: Mračna šuma (黑暗森林)
Autor: Liu Cisin (刘慈欣)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2008. (za srpsko izdanje 2020.)
Žanr: Naučna fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na Instagramu

Omiljeni lik: Veliki Ši
Najmanje omiljeni lik: Rušitelji
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close