Ćerka magije (Lejni Tejlor)

1K

Trilogiju koja započinje romanom Ćerka magije merkam već mesecima da čitam. I svaki put se dešavalo da mi se neka druga knjiga ipak više čita. Konačno je došao red da ponovo zavirim u svet Lejni Tejlor i sve što mogu da kažem je jedno glasno i uzbuđeno WOW!

Lejni Tejlor je neko ko je u mom srcu na vrhu liste dobrih pisaca fantastike i zaista njena prethodna dva romana koja sam čitao su me oduševila. Baš zbog toga sam imao visoka očekivanja i sa ovim romanom. I mogu samo da kažem da je veoma pohvalno to što je Lejni uspela da moja očekivanja nadmaši.

Sam početak možda i nije toliko zanimljiv i obećavajuć, čak bude i malo konfuzan. Ipak posle nekoliko poglavlja sve prethodno dobija smisao i roman se proširuje u jednu više dimenziju. A onda radnja postaje sve zanimljivija. Iskreno, upijao sam stranice i jedva čekao šta će se dalje dešavati. Lejni piše tako maestralno i prosto vas uvlači u svet koji je stvorila. Nemoguće je odupreti mu se. Zaista, ovo je jedan predivan roman da se izgubite u njemu.

Ipak, pored divnih stvari tu je i bol, bol na kome se temelji rasplet prvog romana i otkrivanje misterije. Pred sam kraj saznajemo ko je zapravo Karu, odnosno šta je. I isto tako saznajemo koja je njena priča. Moram priznati da sam imao više svojih ideja o Karu i njenoj priči i svaka je bila luđa od prethodne, dok na kraju nisam otkrio istinu i koliko sam samo grešio sa svojim pretpostavkama.

Najmanje volim da komentarišem romane koji mi se mnogo dopadnu. Nekako mi je sve to na svom mestu, leglo je, dopalo mi se, obožavam roman i svaka reč koju bih rekao mi deluje suvišno. I opet, imam utisak kao da ne mogu dovoljno dobro da ga opišem i predstavim zašto je on dobar. Tako je i sa romanom Ćerka magije. Ako volite fantastiku i mitologiju, ovo je roman koji ne bi smeli da zaobiđete. Sigurno će vam prijati i biti zanimljiv. A kraj je takav da jedva čekam da zavirim u drugi deo i saznam šta se dalje dešavalo.

Posebna ljubav za Lejni zbog toga što je Prag jedan od mesta dešavanaj radnje. Uspela je da mi dočaravanjem praga oživi lična sećanja iz tog grada i probudi želju da ga posetim uskoro ponovo. Žao mi je što ovaj roman nisam nosio u Prag. No, biće prilike već jednog dana.

Ovde bih imao samo još da dodam zamerku izdavaču/prevodiocu zbog prevoda naslova. Generalno ne razumem zašto se nekad naslov prevodi drugačije od originala, kada se original može prevesti i da zvuči smisleno. Posebno kod ovakvog romana kod kog je naslov bitan. Ćerka kosti i dima ima mnogo veće značenje i nije slučajno izabran. Posebno ako se doda da jedan od likova romana govori kako nije sve magija, već i nešto drugo (čitajte roman da otkrijete šta tačno). Možda mističnije i privlačnije zvuči, ali smatram da bi bilo bolje da je ostavljen originalan naslov.

Izdvojeni citati:

Uvek pokušaj da zapamtiš, nisi ti jedina koja ima probleme.

Lejni Tejlor

Ljubav je element. Element. Kao vazduh koji dišemo, zemlja na kojoj stojimo.

Lejni Tejlor

Gotovo uvek postoji nešto u čemu može da se uživa, ako se trudite.

Lejni Tejlor

Nikad se ne kaj zbog svoje dobrote, dete. Ostati odan kad si suočen sa zlom je odlika snage.

Lejni Tejlor

Ljubav nagoni ljude da čine čudne stvari.

Lejni Tejlor

Detalji o knjizi:

Knjiga: Ćerka magije (Daughter of Smoke & Bone)
Autor: Lejni Tejlor (Laini Taylor)
Izdavačka kućaPublik Praktikum
Godina izdanja: 2011. (za srpsko izdanje 2017.)
Žanr: Drama, Tinejdž, Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam duologiju Neznani sanjar ove autorke

Omiljeni lik: Akiva
Najmanje omiljeni lik: Kiro
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close