Bela vrana (Sali Grin)

1.1K

Prvi i treći deo trilogije Poluživot, romani Bela vrana i Izgubljen i nađen na mojim policama stoje predugo. Izgovor je prvo bio da dok ne kupim drugi deo (Crno srce) da ne započinjem čitanje. Potom sam skoro kupio i drugi deo od dragih ljudi iz Knjižare Lavirint, pa izgovora više nije bilo. U međuvremenu kad sam podelio da sam kupio tu knjigu sa Draganom (@mama_medju_knjigama) sam se dogovorio da čitamo knjigu zajedno. I tu je magija započela.

Moram da priznam da sam više puta pomislio (dok nisam uzeo drugi deo) da jednostavno prvi i treći prodam ili odnesem u biblioteku. Ne znam što. Ipak, znam da je Jelena (@sugarreads) hvalila ovaj serijal, a njoj se veruje na reč. I tako sam zadržao knjige, kupio drugi deo i upustio se u ovu čaroliju.

Na početku malo sve deluje konfuzno. Prvi deo koji čini prvih dvadesetak strana je pomalo čudan, uz to imam utisak kao da se knjiga (tj. lik) obraća meni jer je u drugom licu. Kad krene drugi deo, stvari postanu daleko jasnije jer nekako radnja krene ispočetka. I kroz taj drugi deo saznajemo kako je glavni lik završio tamo gde je, što smo videli u prvom delu. I onda ne treba puno da se udubite u radnju, da ne kažem da vas radnja uzme pod svoje.

Vrlo brzo se saznaje da je u pitanju knjiga o vešcima, belim i crnim. I da će cela trilogija predstavljati svojevrsnu bitku između njih. Međutim, šta se desi kada se rodi dete bele veštice i crnog vešca? Rekao bih da je to glavno pitanje ove trilogije. Nejtan je 0,5 odnosno polucrn veštac. I kroz taj drugi deo polako otkrivamo njegovu istoriju zajedno sa njim kako odrasta. A onda se zajedno sa njim i nadamo da dobije svoja tri dara za svoj sedamnaesti rođendan kako bi mogao da nastavi da živi i kako bi postao pravi veštac. Ipak, te darove ne može da mu da bilo ko. Da li će uspeti da ih dobije?

Bela vrana je vrlo pitko napisana i veoma se brzo čita. Moram da priznam da je meni baš držala pažnju i da sam jedva čekao da saznam šta će se sledeće desiti. Prosto vuče napred. Ne sećam se da mi je skoro neka knjiga izazvala taj osećaj, da je ne bih ispuštao iz ruke. Ono što mi je bilo zanimljivo dok sam čitao je da smo kroz roman imali više jakih ženskih karaktera. Prvo je tu bila Nejtanova baka, potom Silija, pa Živa. Mada može se reći i za Ružu to isto.

Nekima možda bude delovala kao previše brza, jer se konstantno nešto dešava, ali meni je to baš prijalo. Imao sam osećaj kao da ću nešto propustiti ako samo trepnem. I kroz sva ta dešavanja upoznajemo vrlo karakteristične likove, poput Džima i Treva. Zaista, početak ove avanture je veoma zanimljiv i drži pažnju. Ostaje mi da se nadam da će takva biti i preostala dva dela trilogije koje ću čitati uskoro.

Izdvojeni citati:

Ponekad moraš da priznaš poraz.

Sali Grin

Najbolji način da saznaš možeš li nekome da veruješ, verovati mu.

Sali Grin

Detalji o knjizi:

Knjiga: Bela vrana (Half Bad)
Autor: Sali Grin (Sally Green)
Izdavačka kućaEvrobook
Godina izdanja: 2014. (za srpsko izdanje 2014.)
Žanr: Fantastika, Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam knjigu na akciji na trafici

Omiljeni lik: Gabrijel
Najmanje omiljeni lik: Soul O’Brajan
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: Crno srce (Sali Grin) - Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close