Petlja (Džin Rajan)

630

Prethodnih dana mi je bilo potrebno nešto što će da mi skrene misli i da me opusti. Nije mi se čitalo ništa ozbiljnije ili opširnije, pa je nekako izbor lako bio Petlja. Već nekoliko puta sam ovaj film viđao na TVu, gledao sam ga i bio mi je zanimljiv. Zanimalo me je kakav je roman (mada su mi rekli da i nije baš obećavajuć).

Roman sam pročitao veoma brzo, u dva dana. Veoma se lako čita i radnja non-stop ide napred. Tako da u tom smislu nije zahtevan. Još bih rekao da je klasičan tinejdž roman sa pomalo melodrame oko ljubavi i srednjoškolskog života. A ti delovi su pomalo predvidivi (meni bar bili).

Ipak, kad počne igra Petlja stvari se pomalo zahuktavaju. I u tom smislu roman jeste zanimljiv. Ipak, kako smo svedoci TikTok-a i mnogih izazova koji se tamo odvijaju, neko ko prvi put čuje i čita (ili gleda) Petlju, neće se nešto posebno oduševiti jer je to to. Uradi izazov i snimi se.

Ovaj roman je objavljen 2012. godine, baš u vreme kada su bili veoma popularni Veliki brat i Farma. I ta ideja rijalitija i na šta je sve čovek spreman zarad nečeg materijalnog je protkana i u ovom romanu, ali na malo drugačiji način. Ovde vas Petlja ne nagrađuje samo novcem već i ostvarenjem svih vaših želja. A to mogu biti put do slobode, ili određeni odevni predmet ili upis na određeni fakultet uz preporuku i stipendiju.

Što se same (dramatične) završnice tiče, očekivao sam neki obrt ali mi je i tu nekoliko stvari ostalo nedorečeno, kao i kroz ceo roman. Jasno je da je ovo autorkin prvenac, ali nekako mi se čini da je tu falilo još malo mesa, još malo priče da bude sve to uverljivije i upotpunjenije. Sama ideja jeste dobra, ali razrade iste i ne baš toliko.

Nakon pročitane knjige rešio sam da pogledam film ponovo. I tužno je što mogu da kažem da je film mnogoooooo bolji od knjige. Uz to, gotovo da nema izazova koji se poklapaju u knjizi i filmu. Zadržan je samo kostur priče, a sve ostalo je drugačije. Tako da ukoliko se razmišljate između knjige i filma, nažalost ovaj put moram reći da bi trebalo prednost da date filmu.

Izdvojeni citati:

Nekad je zabavno uraditi nešto što se ne uklapa u tvoj profil.

Džin Rajan

Detalji o knjizi:

Knjiga: Petlja (Nerve)
Autor: Džin Rajan (Jeanne Ryan)
Izdavačka kućaUrban Reads
Godina izdanja: 2012. (za srpsko izdanje 2016.)
Žanr: Drama, Tinejdž

Kako sam saznao za knjigu: Gledao sam film snimljen po ovoj knjizi

Omiljeni lik: Ijan
Najmanje omiljeni lik: Mika
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ukoliko vam se dopao ovaj roman, pregledajte bazu romana sa sličnom tematikom ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close