Na posebna te vodim mesta (Dženifer Niven)

1K

Verujem da ste čuli više puta kad izvođači kažu da je pesma njih pronašla, a ne oni pesmu. Ovog puta ja to mogu reći za roman Na posebna te vodim mesta. Pronašao me je. Našao je put do mene iako nisam znao da postoji. I beskrajno hvala dragoj @lelica12 na tome.

Izbegavam da pričam o spojlerima ali ovog puta ću morati da se dotaknem glavne teme knjige. Lepo na korici piše da je ovo priča o devojci koja uči od momka koji namerava da umre. Dobrih 200 strana knjige su zanimljive i šarene i divne i mnogo je tu nekih momenata između glavna dva karaktera u knjizi. Zaista sam se osećao lepo i toplo dok sam čitao. Onda sledi malo tužniji deo. Na goodreads-u sam video da ovu knjigu porede sa Krive su zvezde, mada ja ne bih povlačio paralelu između te dve knjige.

Elem, na kraju kad se pročitaju i autorkine reči jasno je da je glavna tema knjige samoubistvo. Mada se kroz knjigu taj motiv i provlači sa zanimljivim statistikama. Čak i u uvodnom poglavlju se glavni lik nalazi pred samoubistvom. Ova knjiga je divna što nosi jasnu poruku i mislim da je zaista zbog toga vredna. NISTE SAMI! I niste. Nekad je sve teško i deluje kao da nema izlaza ali ima. Zašto je to moralo tako ne znam. Ali takve stvari se dešavaju. Kao neko ko je kroz tinejdžerske godine imao faze razmišljanja o smrti i šta bi to donelo ova knjiga bi mi značila da sam je imao tada. No, i da nemate takve misli vredi je pročitati. Vredi spoznati da postoje ljudi koji tako vide svet. Vredi znati da nismo isti i vredi znati kako im prići. Svi mi želimo da smo voljeni i da pripadamo negde.

Od samog početka glavni muški lik mi je zanimljiv. Iako radi neke stvari za koje sam se pitao Zašto? ipak je to on, on je takav i da je drugačiji ne bi bio zanimljiv (čini mi se). Osvaja njegova harizma i duh. Način na koji se ophodi prema devojci je divan iako u nekim trenucima deluje kao bestidan momak ipak učini sve zanimljivijim i mislim da se pored njega svi osećaju dobro i srećno.

Sa druge strane, glavni ženski lik je neko ko biva nesiguran na početku, sklanja se u stranu ali se to kroz knjigu menja. Primetio sam prilikom čitanja da u toku prve polovine knjige mnogo više gledamo stvari iz njegovog nego njenog ugla, to mi je bilo čudno. Na kraju se ipak to negde izjednači. Verovatno je to tako ciljano.

Ovo je knjiga koja se bavi ljudskim emocijama, onim lošim. Bavi se ljudskom tugom, tragedijom i gubitkom ljudi. A kao takva budi i pozitivne osećaje i ko voli knjige o osećanjima slobodno neka doda ovu knjigu na spisak, neće se pokajati!

Takođe, ovo je tek druga knjiga od Urban Reads-a koju čitam ali moram da pohvalim kvalitet same knjige (štampe) i dizajn korica. Zaista sve pohvale. Definitivno ću se u skorije vreme posvetiti još nekim njihovim izdanjima.

Niste sami!

Na kraju su spomenuta mesta u Srbiji gde se možete javiti za pomoć a ja bih samo još dodao i CENTAR SRCE. Ukoliko imate problema i želite da sa nekim razgovarate o tome oni su dosta divni.

🔗   www.centarsrce.org
📞   0800 300 303
📧   vanja@centarsrce.org

Izdvojeni citati:

Jedna od dobrih stvari u životu upravo i jeste to što svakome možete da predstavljate nešto drugo.

Dženifer Niven

Za mene je biti drugačiji nešto uobičajeno.

Dženifer Niven

Kad na umu imaš stvari kao što su zvezde, sve čime se mi bavimo baš i nema neki značaj, zar ne?

Dženifer Niven

Nije bitno šta poneseš, već šta ostaviš.

Dženifer Niven

S ljudima ti je problem što zaboravljaju da su najčešće sitnice ono što se najviše računa.

Dženifer Niven

Ako sam nešto naučio, to je da moraš da iskoristiš sve što ti se nudi.

Dženifer Niven

Pretpostavljam da možeš da budeš ono što jesi, šta god to značilo, uz sve svoje najbolje i najgore strane. A oni te uvek vole. Možete da se posvađate, ali čak i dok se ljutiš na njih znaš da zbog toga nećete prekinuti prijateljstvo.

Dženifer Niven o prijateljstvu

Detalji o knjizi:

Knjiga: Na posebna te vodim mesta (All the Bright Places)
Autor: Dženifer Niven (Jennifer Niven)
Izdavačka kuća: Urban Reads
Godina izdanja: 2014. (za srpsko tržište 2015.)
Žanr: Tinedjž

Kako sam saznao za knjigu: Osvojio sam je na Instagramu u darivanju

Omiljeni lik: Ultravioleta
Najmanje omiljeni lik: Gospodin Finč
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: Kralj zmija (Džef Zentner) - Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close