Kralj zmija (Džef Zentner)

802

Roman Kralj zmija mi stoji na polici preko godinu dana. I jedno veče sam samo bacio pogled na njega i odlučio da je to sledeći roman koji ću da čitam. Zašto? Ne znam. Ali nadao sam se da tu ima neka tajna veza i da ću otkriti nešto novo u toku čitanja.

Ovaj roman je baš za tinejdžere i ako niste tinejdžer već nekoliko godina (kao ja) onda će vam ovaj roman biti okej, ali slabo šta preko toga. Nije Kralj zmija loš roman, niti je on loše napisan. Čitljiv je i likovi su solidni. Ali nekako je sve vrlo jednostavno. Ili je možda do toga što sam sad već pročitao dosta različitih knjiga, pa mi ova jednostavno nije bila wow.

Kroz roman nas vodi troje tinejdžera – Dil, Lidija i Travis. Poglavlja su iz njihovog ugla i oni nam pričaju svoje priče. Oni su pomalo autsajderi u svojoj školi, svako živi neki svoj svet, zajedno su se vrlo uklopili i njima je to dovoljno. Svako ponaosob od njih se susreće sa različitim problemima u okviru svoje porodice. I Travis i Dil imaju velikih poteškoća na svoje načine i njihovi očevi su toliko različiti, a opet nisam siguran koji mi se manje dopao. A što se tiče Dilove majke mislim da je pametnije da je ne komentarišem.

Tinejdžeri kao tinejdžeri, imaju svoje teme i čini se da su to iste teme svih tinejdžera večno – kako se uklopiti u društvo, šta je dovoljno, šta nije, kako ostaviti super utisak, kako se dopasti devojci, kako je osvojiti. Tu su i teme o životu, njegovom smislu, šta bi trebalo da rade, pa i teme o ostavljanju traga na ovom svetu. U jednom trenutku Dil kaže Negde sam pročitao da mnoge od onih zvezda koje vidimo zapravo više ne postoje. Već su se ugasile, ali su njihovoj svetlosti potrebni milioni godina da stigne do Zemlje. I na to mu Lidija odgovara To nije loš način da umreš – odavati svetlost još nekoliko miliona godina i nakon što te više ne bude.

Bar sam ja o svemu ovome razmišljao svojevremeno. A nije ni da mi sada ne prođe kroz glavu povremeno. Učiniti nešto od svog života i ostaviti trag je možda glavna teza ovog romana. Kroz roman ćemo videti koje su odluke doneli Travis, Dil i Lidija, kao i ko će biti istrajan da u njima uspe. Ipak, život je nepredvidiv i to će nam i ovaj roman pokazati.

Dakle, Kralj zmija uopšte nije loš roman, ali mislim da je on baš za tinejdžere. A kad smo kod tinejdžerskih romana, moram da kažem kako me je komentar Dženifer Niven na poleđini romana oduševio i podsetio koliko ona ima divne romane. Pre svega, ukoliko želite da pročitate neki zanimljiv i dobar tinejdž roman, preporučujem od srca Na posebna te vodim mesta.

Izdvojeni citati:

Čak su i najgori dani provedeni sa njom bili bolji od najboljih dana provedenih bez nje.

Džef Zentner

Mi zapravo živimo u nizu trenutaka.

Džef Zentner

Ne broj piliće dok se ne izlegu.

Džef Zentner

Treba da radimo ono čega se plašimo.

Džef Zentner

Kad radiš nešto što voliš, ceo život uopšte nećeš raditi.

Džef Zentner

Detalji o knjizi:

Knjiga: Kralj zmija (The Serpent King)
Autor: Džef Zentner (Jeff Zentner)
Izdavačka kućaPublik praktikum
Godina izdanja: 2016. (za srpsko izdanje 2018.)
Žanr: Tinejdž, Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam knjigu na Instagramu više puta

Omiljeni lik: Lidija
Najmanje omiljeni lik: Dilova mama
Ocena: 6/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close