Gozba za vrane II (Džordž R. R. Martin)

512

Septembar sam započeo drugim delom Gozba za vrane, ali zbog puno obaveza malo mi se čitanje oteglo čiji fan baš i nisam. Ono što bih kao neku zanimljivost izdvojio jeste da svi citati iz ove knjige koje sam izdvojio su bili na stranicama koje su sadržavale brojeve 1 i 7.

Prve dve knjige iz serijala Pesme leda i vatre su gotovo iste kao i serija. Od treće knjige radnja počinje da se menja. U četvrtoj knjizi se još više razlikuje (iako su te neke glavne stvari iste) ipak mi je ova knjiga bila najmanje zanimljiva. Nije tu bilo velikih preokreta, ni velikih šokova (ako izuzmem Gospu Kamenog Srca). Nekako je knjiga delovala bespotrebno otegnuto.

Kao što sam rekao prošlog puta, ovde imamo priliku i da pratimo priču iz ugla Sersei. Tako imamo savršeno uvid u njene misli, želje i razmišljanja. Iako je u seriji Sersei neprikosnoveno odigrana, u knjizi imamo još veći uvid u njenu spremnost da sve žrtvuje zarad svojih ličnih želja. Da, Sersei je okrutna osoba puna zlobe sa kakvom ne bih voleo da imam posla u životu ali je nekako maestralna u svemu tome. Ne pristaje na kompromise, šta zamisli to i uradi. Pokazala je nekoliko puta slabosti i svaki put je sebe prekorila zbog toga. Definitivno bih voleo da se u poslednje dve knjige takođe pojavljuju poglavlja iz njenog ugla.

Najčešće su poglavlja bila Sersei, Džejmi, Brijena, povremeno ubacujući još po nekog lika. Lik Arje (koji veoma volim) ovde nije bio toliko učestao nažalost. Ali se ona bar pojavljuje u petoj knjizi. O Brijeni saznajemo malo više, dok kod Džejmija dolazi do preokreta rekao bih. On je na početku predstavljen kao vitez – hrabar, jak i neustrašiv, a sad počinjemo da uviđamo da je i on jedan običan čovek pun mana.

Iako sam mnogo puta pročitao komentare da Martin namerno odugovlači pisanje sa ciljem da uzme što više para, moj utisak nije takav. Ovoliko opširne knjige i ovoliko obimna priča ne može na svakom koraku da bude veoma sočna. Ova knjiga je meni više bila zatišje pred buru i iskreno se nadam da će to tako i biti. Da li ih vredi čitati? Odgovor je da!

Prvoobrednik mi se nije dopao, kako u seriji, tako ni ovde. Ne volim ljude koji koriste svoju poziciju da sprovode pravdu u ime Boga ili zakona, kad na kraju ispadne da se postupa po njihovoj ličnoj volji.

Izdvojeni citati:

Prijatelje drži iza leđa, a neprijatelje tamo gde ih vidiš.

Džordž R. R. Martin

Možda možemo da letimo. Kako ćemo to znati osim ako ne skočimo sa neke visoke kule? Nijedan čovek ne može zaista znati šta je sve u stanju da učini, sve dok se ne usudi da skoči.

Džordž R. R. Martin

Zašto čoveku sa jednim ćupom zlata treba drugi? Ljudi su pohlepni.

Džordž R. R. Martin

Detalji o knjizi:

Knjiga: Gozba za vrane: Deo drugi (A Feast for Crows)
Autor: Džordž R. R. Martin (George R. R. Martin)
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 2005. (za srpsko tržište 2006.)
Žanr: Epska fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Zahvaljujući seriji sam se odlučio da pročitam ovaj serijal

Omiljeni lik: Sersei
Najmanje omiljeni lik: Prvoobrednik
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close