Gozba za vrane I (Džordž R. R. Martin)

530

Nakon malo duže letnje pauze vratio sam se serijalu Pesme leda i vatreGozba za vrane. Mesec avgust sam zatvorio prvim delo četvrte knjige iz ovog serijala, dok ću septembar otvoriti drugim delom četvrte knjige. Što sam bliži kraju to sam više tužan jer ko zna kad će Martin da objavi sledeću knjigu.

Kako se četvrta knjiga sastoji iz dva dela, a ja sam tek pročitao prvi, malo je nezahvalno da govorim o celoj knjizi. Čitajući komentare na sajtu izdavačke kuće pre nego što sam kupio knjige GoT Gozba za vrane je bila najmanje popularna i najviše kritikovana zbog mirnoće radnje. Za sada i ja imam utisak da je radnja mirna i bez većih i šokantnijih obrta, pa to nekom može malo da zasmeta.

Ovde prvi put imamo poglavlja napisana iz ugla Sersei i meni su ona najzanimljivija. Sersei na ekranu je odlična, Sersei u knjizi je fantastična. Ta količina prezira i mržnje u njoj se još više ističe jer ovde saznajemo i prećutane misli i komentare. Još više smo upućeni u to kako razmišlja i na taj način je još bolje upoznajemo. Meni je ona defitinitivno jedan od najdražih likova.

Pored Sersei Martin je uveo još nekoliko likova iz čijih se uglova priča priča. Kako su retki od njih glavni likovi koji će biti bitni do kraja (bar sudeći po seriji) može malo da to bude dosadnjikavo. Ipak, Martinovi opisi i metafore su idealni. Bilo je tu više izdvojenih rečenica i misli. Svakako, Martin je neko ko ume fantastično da satka ovako ogromnu priču i da drži sve konce u rukama. Definitivno je vredan pohvale.

Iako je karakterno Sersei jedan od najlošijih likova, u realnom životu takva osoba bi se retko kome dopala i retko bi je ko poželeo u društvu ipak joj se divim. Strahujem od nje, ali joj se divim koliko je daleko spremna da ide i koliko je lukava. I ceo taj lik je dobro napisan i prenet pred kameru, što je dosta bitno.

Izdvojeni citati:

Reči su lake. Dela su teška.

Džordž R. R. Martin

Neki ljudi razmišljaju zato što se boje da čine.

Džordž R. R. Martin

Strah tera čak i snažne ljude da rade ono što inače ne bi.

Džordž R. R. Martin

Kada sneg padne i beli vetrovi zaduvaju, usamljeni vuk umire, ali čopor preživljava.

Džordž R. R. Martin

Detalji o knjizi:

Knjiga: Gozba za vrane: Deo prvi (A Feast for Crows)
Autor: Džordž R. R. Martin (George R. R. Martin)
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 2005. (za srpsko tržište 2006.)
Žanr: Epska fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Zahvaljujući seriji sam se odlučio da pročitam ovaj serijal

Omiljeni lik: Sersei
Najmanje omiljeni lik: Juron
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close