Hari Poter i Dvorana tajni (Dž. K. Rouling)

656

Nakon što sam pročitao Kamen mudrosti, želja da ostanem u tom svetu je bila veoma jaka da sam ubrzo ponovo ušao u ovaj svet i uplovio sam u Hari Poter i Dvorana tajni. Moram da priznam da mi je bilo drago što sam ponovo u tom svetu. Ima tu nešto što smiruje i prija i utiče pozitivno na maštu, tako da mi je baš prijalo da čitam ovu knjigu.

Manje-više sve što sam rekao za Kamen mudrosti bih rekao i ovde, pa smatram da je bespotrebno to raditi. Džoan nastavlja priču (između ostalog) i o toj klasnoj razlici između bogatih i siromašnih magijskih porodica, pa se ovde prvi put spominje i izraz „blatokrvni“ gde taj aspekt priče dobija na težini. Naravno, to nije glavna tema romana, ali je vrlo bitna jer se vrlo lako može preneti i u naš nemagijski svet.

Sećam se da mi je drugarica pričala (nisam siguran da li je tačno) da su u jednoj školi sproveli eksperiment. Naime, jednoj grupi dece su čitali delove knjige u kojima se ističe drugarstvo, a drugoj grupi delove knjige u kojima je Melfoj sa njegovim komentarima o razlikama i koje su porodice bolje. Posle nekog vremena kada su testirali decu kakva su im mišljenja – prva grupa je bila druželjubivija i solidarnija, dok je druga grupa bila više agresivna i podsticala je na neke razlike. Možda nisam najbolje preneo, davno je bilo. Ali poenta je da ova knjiga (kao i ceo serijal) čini jednu super stvar, a to je da se može voditi i polemika na ovu temu.

U ovoj knjizi se po prvi put pojavljuje i Dobi. On je kućni vilenjak koji kroz roman vodi unutrašnju borbu između toga da ostane veran gospodarima i da postupa ispravno. Kroz ovaj roman je uglavnom iritirao, ali znam da će u nastavku priče da postane veoma drag i jedan od omiljenih likova iz celog serijala.

Lokharta sam skoro spominjao kada sam čitao Grabljivčevo zlato, da ima sličnosti sa profesorom Penirojalom koji se tamo pojavljuje. Ne volim ljude kojima su puna usta sebe, a dela su im nula. I prosto zaslužno je na listi najmanje omiljenih likova. Što se ostalih likova tiče, sve je manje-više isto, pa tu ne bih ništa izdvajao.

Izdvojeni citati:

Nikad ne veruj nečemu što može da misli ukoliko ne vidiš odakle mu pamet.

Dž. K. Rouling

Odluke koje donosimo jesu te koje pokazuju šta smo mi zapravo.

Dž. K. Rouling

Detalji o knjizi:

Knjiga: Hari Poter i Dvorana tajni (Harry Potter and The Chamber of Secrets)
Autor: Dž. K. Rouling (J. K. Rowling)
Izdavačka kućaEvrobook
Godina izdanja: 1998. (za srpsko izdanje 2016.)
Žanr: Fantastika, Dečiji

Kako sam saznao za knjigu: ČItao sam prethodne delove

Omiljeni lik: Mek Gonagal
Najmanje omiljeni lik: Lokhart
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close