Hari Poter i Vatreni pehar (Dž. K. Rouling)

886

Mogu slobodno da kažem da su prva tri romana iz serijala o Hari Poteru tek najava za ono što sledi, a Hari Poter i Vatreni pehar je uvod u borbu koja počinje u narednom romanu. Ovo je najobimniji roman do sada, a usudio bih se da kažem da je i najkompleksniji.

Ono što mi se veoma dopada kod ovog romana je kako autorka u prvom delu uvede neke pojmove, da bi kasnije upravo njih iskoristila za zaplet ili rasplet događaja. Na primer, prvi put se ovde susrećemo sa teleportacionim ključem, da bi na kraju pobednički pehar bio jedan takav ključ. To nije jedini primer tih veza, ali su meni zanimljive. Dok se čita roman tako vas nonšalantno upozna sa tim, da na kraju i smetnete sa uma do trenutka kad se ponovo to iskoristi. Isto tako Dambldor spominje kupatilo koje mu se odjednom ukazalo kada mu je zatrebalo. Moram i da primetim da se ovde po prvi put spominju Lavgudovi u jednoj rečenici iako će od sledećeg romana oni postati bitni.

Ako su do sada romani i filmovi bili vrlo slični od ovog dela to više i nisu. Naime, puno je više detalja koji se provlače kroz knjigu i koji upotpunjuju priču, pa je mnogo bolje pročitati ih. Ovde imamo već začetke Fredove i Džordžove ideje da se bave ludorijama a na kraju romana dobijaju i ozbiljnu pomoć, što je u filmu izostavljeno, čini mi se.

Tu je još jedan kućni vilenjak kog malo bolje upoznajemo, a kojeg nema na filmu. A kad smo već kod kućnih vilenjaka, na Hogvortsu ih ima mnogo više! I Hermiona počinje da se bavi pravima kućnih vilenjaka formirajući U.B.Lj.U.V, čega u filmovima uopšte nema. Naravno, to za samu radnju nije bitno, ali smatram interesantnim jer proširuje sliku o Hogvortsu i kako funkcioniše i otkud sva ta hrana tj. ko je sprema. Isto tako upoznaje nas i sa kućnim vilenjacima kakvi su i šta oni (ne) vole i kakvog ponašanja se (ne) stide. Baš zato su knjige dobre!

Još jedna stvar koja je daleko zanimljivija u knjizi je Rita Skiter tj. šta se dešava sa njom i na koji način joj Hermiona dođe glave pred kraj romana. Baš taj detalj će biti koristan u narednom romanu. I još mnogo je tako nekih detalja koji se provlače kroz knjigu koji ne utiču na tok radnje filma, ali ga itekako obogaćuju i navodim neke od njih sa ciljem da zainteresujem one koji su gledali filmove, ali nisu čitali knjige da ne znaju šta propuštaju. Uz sve to Roulingova ume da ubaci i poneku rečenicu koja zaista nasmeje čitaoca i uživanje pretvori u pravi užitak.

Ono što ovaj roman izdvaja od prethodnih je uzbudljiv završetak, rekao bih. Momenat od kada Hari Poter izađe iz lavirinta i krene rasplet događaja u koji se uključi Dambldor je veličanstven. To kako on organizuje dalji razvoj događaja i šalje Mek Gonagalovu i Snejpa da obave zadatke za koje čak i Hari komentariše da možda zvuče čudno ali je jasno da oni nisu pokazali na licu ni najmanji začuđujući znak. Potom scena iz bolničkog krila. Prosto mi se krv uskovitlala u venama od uzbuđenja. Razgovor između Dambldora i Fadža, pa potom izmirenje dva ljuta neprijatelja su ostavili veliki utisak na mene. I naravno, to poglavlje je nazvano Početak, jer ovaj roman je pravi uvod u ono što sledi i ja sam vrlo srećan što žurka tek počinje, uslovno rečeno.

Izdvojeni citati:

Čudno je to, ali kad strepite od nečega, i kada biste dali sve da vreme usporite, ono ima neprijatnu naviku da se namerno ubrzava.

Dž. K. Rouling

Ako želiš da znaš kakav je neki čovek, bolje pogledaj kako se ophodi s onima koji su inferiorniji od njega, a ne sa sebi ravnima.

DŽ. K. ROULING

Radoznalost nije greh, ali trebalo bi da ispoljavamo i obazrivost, uporedo sa našom radoznalošću…

DŽ. K. ROULING

Nije važno ko je gde rođen, već u šta izraste!

DŽ. K. ROULING

Jaki smo onoliko koliko smo ujedinjeni, a slabi onoliko koliko smo podeljeni.

DŽ. K. ROULING

Razlike u navikama, običajima i jeziku su ništavne ukoliko su nam ciljevi isti, a naša srca otvorena.

DŽ. K. ROULING

Detalji o knjizi:

Knjiga: Hari Poter i Vatreni pehar (Harry Potter & The Goblet of Fire)
Autor: Dž. K. Rouling (J. K. Rowling)
Izdavačka kućaEvrobook
Godina izdanja: 2000. (za srpsko izdanje 2016.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne delove

Omiljeni lik: Hermiona
Najmanje omiljeni lik: Čučanj
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close