Živi pesak (Malin Pešon Đolito)

1K

Sve što sam znao o romanu Živi pesak pre čitanja je da je u pitanju kriminalistički roman koji je nagrađivan više puta, čitajući intervju sa spisateljicom koji je obavila Nataša iz Dokaz izdavaštva saznao sam da je knjiga počela da se uvodi u srednje škole u Švedskoj i da pokreće mnogobrojna pitanja i otvara prostor za debate.

Naviknut sam na trilere i o tome da se o zločinima piše iz ugla policajaca koji istražuju zločin. Očekivao sam sličnu priču i ovde, međutim to nije bilo slučaj. Ovaj roman je priča Maje Norbeg. Ona iz svog ugla priča o suđenju, o zatvoru, o događajima koji su usledili zločinu za koji je optužena. Na korici imamo „Da li smo baš svi nevini dok se ne dokaže suprotno?“ pitanje. I na kraju odgovor neće biti jednostavan. Mislim da je Živi pesak jedan od onih romana čija tematika vam ostane u mislima. Vratićete se njoj za 7 dana, mislićete o nekim pitanjima koji su pokrenuti u knjizi za mesec dana. Diskutovaćete o njoj sa prijateljima, poznanicima, na internetu. I mislim da je ovo odlična knjiga za buddy read jer je ovo knjiga koja pokreće diskusije.

Čini mi se da kod nas nema toliko stranaca i imigranata (bar pričam za deo Srbija u kom ja živim) i možda ne mogu najbolje da osetim taj problem stranaca koji dolaze i „uzimaju“ poslove, koji postaju domaći itd. Kroz knjige sam se više puta susreo sa imigrantima i njihovim razlozima zašto napuštaju svoju zemlju i odlaze tamo negde. Čitao sam i u raznim člancima o tome i uvek sam se trudio da razumem. Ova knjiga donosi priču gledanu iz malo drugačijeg ugla.

Ovde ćete čitati o bogatim klincima i razuzdanim žurkama, o nemarnim roditeljima koji kinje svoju decu, o drugarstvima koja nemaju duboke korene, o (ne)razumevanju među ljudima, o potrebi da se jedna osoba u društvu izdigne. I na kraju, ovo je priča koja vam postavlja pitanje da li je osoba koja je pucala iz oružja i ubila nekog uvek kriva ili ipak postoje izuzeci?

Likovi u ovom romanu su veoma dobro prikazani. Pre svega možemo da doživimo kako Maja razmišlja, možemo da joj uđemo u glavu. Kroz njenu priču možemo da imamo uvid i u ostale likove. Tu je imalo više negativnih likova ali najomraženiji meni je bio Klas. Takve osobe ne bi trebalo da budu roditelji! Od omiljenih likova nemam baš koga da izdvojim, ali advokatovo ispitivanje Samira je ostavilo veliki utisak na mene pa ću njega izdvojiti.

Ono što moram da primetim na osnovu kvaliteta korica, same štampe, preloma i izgleda knjige je da nas od Dokaz izdavaštva čeka mnogo dobrih i kvalitetnih romana i to u svakom smislu!

Izdvojeni citati:

Možda je sreća slična nesreći u smislu da je potrebno neko vreme da je razumeš.“

Malin Pešon Đolito

Ako dobiješ šansu, prihvatiš je.

Malin Pešon Đolito

Ne vredi truda pričati o onome što želiš kada ni u čemu ne oskudevaš.

Malin Pešon Đolito

Slučajnost je način koji Bog koristi da ostane anoniman.

Malin Pešon Đolito

Trebalo bi da odete kada vas neko prvi put udari.

Malin Pešon Đolito

Detalji o knjizi:

Knjiga: Živi pesak (Störst av allt)
Autor: Malin Pešon Đolito (Malin Persson Giolito)
Izdavačka kuća: Dokaz
Godina izdanja: 2016. (za srpsko tržište 2019.)
Žanr: Krimi, Triler

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na Instagramu više preporuka

Omiljeni lik: Sander
Najmanje omiljeni lik: Klas
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: DNK (Irsa Sigurdardotir) – Petrov svet
  2. Повратни пинг: Odmazda (Irsa Sigurdardotir) - Petrov svet
  3. Повратни пинг: Srebrni put (Stina Džekson) - Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close