Srebrni put (Stina Džekson)

974

Roman Srebrni put sam kupio čim je izašao, naravno. Sama naslovnica je veoma lepa i privlačna, pa bih pohvalio i @blend.rs jer su sjajni!

Znajući da Dokaz pažljivo bira šta objavljuje očekivao sam već u samom startu dobru priču. Na osnovu sinopsisa sam očekivao da je ovo roman u rangu Živog peska – roman bez puno akcije ali sa pričom koja je fokusirana na srž ljudskog bića i ono što ono nosi, da je sam akcenat na osećanjima i unutrašnjoj borbi. Nakon što sam je pročitao mogu da kažem da se ne može baš povući takva paralela, ali na neki način sam bio u pravu. Dakle, ako tražite od romana puno akcije, ovaj roman zaobiđite.

Već od samog početka atmosfera biva jeziva. Utisak je neprijatan i gotovo od prve strance sam se osećao pomalo čudno. Kao da se odjednom osetio neki smrad koji vas alarmira da nešto nije u redu i instinktivno se okrećete i tražite izvor tog smrada. E tako je sa ovim romanom. Već od samog početka postojao je čudan mračan osećaj zbog koga sam očekivao da mi nešto iskoči iz stranica u jednom momentu. Stina odlično prenosi tu atmosferu na papir, a potom sa papira se ta atmosfera vrlo lako uvlači nama u misli i pod kožu.

Naizmenično pratimo priče Lelea i Meje koji na prvu nemaju nikakve veze. Da bi vremenom shvatili da oni trenutno stanuju u gotovo istom mestu, a onda u jednom trenutku romana njihovi putevi se ukrštaju. Tako da Stina vešto seli radnju romana od jednog do drugog naizmenično, i obično pravi prekide kada postane vrlo zanimljivo i konstantno nam to radi.

Pored toga, Stina bez previše patetike opisuje bol koju nosi Lele, otac nestale devojčice. Kroz te rečenice mi tu prazninu možemo da osetimo. Osećamo i njegovo kajanje zato što ju je ostavio samu na stanici kada je nestala. Stina čak i u tim opisima briljira i uspeva da nam to lepo dočara. Kroz tu njegovu bol, borbenost i odlučnost u nameri da nađe svoju ćerku vidimo tu snagu duha, iako će možda nekome delovati besmisleno to što pokušava jer izgleda kao da ni policija nije sposobna da reši tu misteriju.

Meja ima svoju priču i njena majka je u nekom svom svetu, pa mi je malo nje bilo žao u početku. Ona nije još ni punoletna, a u odnosu sa majkom ispada da je ona majka a njena majka ćerka. Nije lako izrastati u takvoj porodici, a još teže je prisustvovati nekim scenama. Ipak, ubrzo vidimo da ona nije klonula duhom i da ima neke svoje mehanizme preživljavanja, poput stolice kojom zakoči vrata. Ne znači da će je ta stolica spasiti, ali to su delići na osnovu kojih možemo da vidimo da nije klonula duhom, da se ne predaje takvom životu. A onda tokom romana ona pronalazi život za nju za koji smatra da je dobar. Leleov i Mejin put se ukršta u drugom delu romana, što je otprilike poslednja trećina romana.

Čitajući reakcije na Srebrni put vidim da se većini nije dopao malo zbrzan završetak priče. Slažem se, jeste zbran. Ali nekako mislim da je sve objašnjeno što je bitno. Mogla je autorka da doda još detalja kako su se nastavili životi likova. Smatram da je i ovo bilo dovoljno, jer dovoljno kaže. Dakle, nije sve tako crno, ima i malo belog i crvenog (kao na naslovnici). Nekako je zaokružena priča, tinja tu plamen nade. Lično ne volim priče sa skroz srećnim krajem. Ne kažem da to ne postoji, ali smatram da su one retke, pa više volim ovaj slatko-gorak završetak. Nekako mi je realniji, ima tu nešto i što volimo i nešto što ne volimo kako se desilo. Naravno, svi mi navijamo za ljubav, slobodu i pobedu, ali prosto retko kad da je u životu sve idealno.

Izdvojeni citati:

Teško je žaliti za nečim što nikada nisi imao.

Stina Džekson

Radoznalost može da bude opasna.

STINA DŽEKSON

Živ sam, a šta se može više od toga poželeti.

STINA DŽEKSON

Možda je zato ljubav opasna. Ne zbog toga što zaista oslepiš, već zato što ne obraćaš pažnju na znake upozorenja.

STINA DŽEKSON

Detalji o knjizi:

Knjiga: Srebrni put (Silvervägen)
Autor: Stina Džekson (Stina Jackson)
Izdavačka kućaDokaz
Godina izdanja: 2018. (za srpsko izdanje 2020.)
Žanr: Triler, Misterija

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na sajtu izdavačke kuće

Omiljeni lik: Meja
Najmanje omiljeni lik: Birjer
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close