Poslednji sneg (Stina Džekson)

364

Još jedna knjiga od Dokaz izdavaštva i isto kao i prethodna koju sam čitao je od već meni poznate autorke. Poslednji sneg je, baš poput prethodne Stinine knjige, jedna priča od koje podilazi jeza, ali oduševljava. I, sasvim slučajno, dok sam popunjavao spisak pročitanih knjiga shvatio sam da je ovo 300. knjiga o kojoj pišem utiske na blogu.

Mračna, jeziva, hladna priča poput neke močvare u jesen, to je Poslednji sneg. Već od prve rečenice iz romana kao da izbija neka hladnoća i jeza. Opisi samo dodaju na atmosferi i iz rečenice u rečenicu kao čitalac hrlite u sve veću tamu. A Stina je dobra u opisima tame.

Ovo nije roman pun akcije, ovo je roman od kog će vam trnuti celo telo od same napetosti i opisa ljudi. Likovi su živopisno opisani, ali kao da je to urađeno iz neke loše perspektive. Kao da se autorka trudila da pretežno njihove loše strane prikaže. Kroz te opise svi se čine loši i jezivi, a baš to doprinosi atmosferi romana.

Karakteristično je, možda, što ovo nije triler u kom se desi zločin na početku, pa onda čitamo roman da otkrijemo ko je počinilac. Ovo je roman koji vodi do zločina, ali se onda ispostavlja da ništa nije onako kako izgleda. I onda kreće potpuna jeza uz vrat.

Možda čudan, možda uznemirujuć, ali sigurno da neće ostaviti čitaoce ravnodušnim. Kao i Srebrni put, ovaj roman ostavlja utisak. Svaka porodica je nesrećna na svoj način. Stina je odlična u tome, a kad ste u nečemu odlični ne treba to da menjate.

Moram da priznam da mi je kroz čitanje romana bilo žao Liv. A opet, nisam ni mogao u potpunosti da je razumem. Žao mi je njene sudbine, ali mi je do samog kraja ostala i nedokučiva. Kroz ceo roman imamo likve koji su nesvakidašnji. I ne sećam se da sam se susreo sa ovakvim likovima nekad i čini mi se da sve što bih dodatno napisao bi samo doprinelo otkrivanju nekih detalja, a to ne želim da uradim.

Posebno bih izdvojio i momenat kada Liv dobija kompliment „Još uvek blistaš kao zimsko jezero.“ I, ma koliko se činilo sitnim, mislim da je bitno deliti pozitivne komplimente. Ulepšati nekome dan je uvek dobar izbor.

Izdvojeni citat:

Smrt nije bitna, sve dok starac živi u njima.

Stina Džekson

Detalji o knjizi:

Knjiga: Poslednji sneg (Ödesmark)
Autor: Stina Džekson (Stina Jackson)
Izdavačka kućaDokaz
Godina izdanja: 2024. (srpsko izdanje 2023.)
Žanr: Triler

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodni roman ove autorke objavljen kod nas

Omiljeni lik: Lijam
Najmanje omiljeni lik: Vidar
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close