Nemirna krv (Robert Galbrajt)

772

Rekao bih da ova godina nije mogla da mi počne lepše. Prvo uz omiljenu pevačicu, a onda uz nekoliko dobrih knjiga od kojih je Nemirna krv kupljena baš na tom novogodišnjem putovanju. U isto vreme sam se veoma radovao i jedva čekao da je čitam, ali i odlagao taj trenutak jer će mi biti žao što posle nje više neće biti Robertovih knjiga koje čekaju na polici da ih pročitam.

Zanimljiva mi je činjenica da sam se sa prethodnom knjigom baš mučio i odustao posle nekih stotinjak strana, dok mi devet stotina šezdesetak stranica nije pravilo problem. Šta više, sad mi je i to malo i želim još. Toliko želim još da nije isključeno da ću početi da čitam serijal ispočetka.

Mislim da svi znamo ko je Robert Galbrajt. I ovih dana se piše o njoj u javnosti, doduše više u negativnom smislu. Ipak, ja bih se ovde ogradio od nje i njenih stavova i pričao samo o njenom delu. Mislim da je u smislu stvaranja definitivno vredna pažnje. Ima šta da kaže i to govori naširoko. Od samog početka ovog serijala romani su joj bili opširniji od prosečnih trilera, a sa ovim delom vidimo da ona ima samo još više i više šta da kaže.

Definitivno, roman Nemirna krv ima samo jednu manu, a to je što teži celih 853 grama i zaista nije zahvalno držati ga jednom rukom dok čitate. Zglob trni i pomalo boli, ali vredelo je. Osim ove, drugih nekih zamerki nemam.

Ko je stigao do petog dela serijala o Kormoranu Strajku sve mu je jasno šta može da očekuje od ovog romana. Odiše istom onom zanimljivom atmosferom, elektricitetom koji postoji između Kormorana i Robin, pa i veoma zagonetnim slučajevima kojima se oni bave. Kao što sam rekao ranije, ovo nisu klasični trileri u kojima je samo krv, ovde ima i mesa. Svoju opširnost Robert opravdava vrlo zanimljivim digresijama i životima koji žive glavna dva junaka ovog dela.

Ne znam ko mi je draži – Robin ili Kormoran. Oboje su na svoj način veoma draga i zanimljiva bića. Definitivno uživam u društvu oboje. Mimo toga atmosfera kojom ovaj (kao i ostali) roman odiše je prelepa. Baš mi se takvo nešto i čitalo i zato sam uzeo da ga čitam. Nije me plašio broj strana koji je preda mnom. Prvih dana je išlo sporije zbog obaveza koje sam imao, ali onda kada je postalo zanimljivo, u dva dana sam pročitao skoro polovinu romana.

Prosto toliko bih toga rekao da vam dočaram i opišem koliko mi se roman dopada, a opet ne želim bilo kakve jasne insinuacije ili događaje da prepričavam, da vam ostavim da ih sami otkrijete i uživate.

U ovom romanu se njih dvoje, uz pomoć spoljašnjih saradnika, bave otkrivanjem više zločinaca. Jedan slučaj je glavni i nekoliko propratnih. Čak i ti propratni su zanimljivi, iako vrlo malo Robert daje materijala za njih. Ipak, ovaj glavni je jedno čudo. Da li je moguće otkriti istinu šta se desilo sa jednom uspešnom mladom ženom koja je sa posla krenula na piće? I to gotovo četrdeset godina nakon nestanka. Odgovor potražite u romanu, ali ja ću samo reći da je gotovo nezamislivo pričati o događaju koji se desio četrdesetak godina ranije. Sklapati kockice i dobiti neku smislenu sliku. I pored toga, Kormoran i Robin se hvataju u koštac sa izazovom i kreću u potragu za istinom.

Toliko je porodica upleteno u sam događaj, toliko priča je tu ispričano. I što je najzanimljivije, gotovo svi koji su saslušavani od strane policije nakon nestanka, ispostavlja se, nisu govorili istinu. Tačnije, kod svih je postojala mala doza laži iz ovog ili onog razloga. Usputno, Robert otkriva deliće slagalice koji će nam reći ko je kriv, ali ja ih nisam uspeo povezati. Čak nisam mogao pretpostaviti ni kako je nestala, niti zašto. Jednostavno je dobro navodila na pogrešne tragove. Ali, na samom kraju je sve imalo smisla. Uz sve to, autor je upleo i horoskop u celu radnju romana, i to ne jedan! Toliko nekih zavrzlama, totalno da se zbunite. A opet na kraju je sve to sklopljeno u jednu smislenu celinu.

Dok sam čitao ovaj roman shvatio sam da Nemirna krv nije poslednji deo u serijalu koji je objavljen, već da je izašao još jedan deo, pa se nadam da će biti uskoro preveden kod nas. Zaista bih to voleo. A voleo bih i da Čarobna knjiga nastavi sa objavljivanjem dela Roulingove. Sada kada je Hari Poter serijal izdat, mogli bi da se odluče i za serijal o Kormoranu Strajku. Što da ne? I druga stvar koju sam sasvim slučajno otkrio jeste da se na HBOmax ovih dana mogu odgledati četiri epizode serije Strike koje su snimljene po motivima ovog romana. Tačnije, dve su već izašle, a još dve će izaći narednih dana.

Izdvojeni citati:

Svi oženjeni koje je poznavao naizgled su očajnički željeli natjerati druge u brak, bez obzira na to koliko su sami bili slaba reklama za tu instituciju.

Robert Galbrajt

To je problem sa dugogodišnjim prijateljima, zar ne? Previše znaju.

Robert Galbrajt

Seks nas sve pretvori u budale.

Robert Galbrajt

Kod nekih žena ljubav teško umire.

Robert Galbrajt

U svojim ljubavnim životima, i najpametniji ljudi mogu biti prokleto glupi. Zapravo, ponekad mislim da su, što su obrazovaniji, to gluplji u seksu.

Robert Galbrajt

Gdje nema sposobnosti za radost, nema sposobnosti ni za dobrotu.

Robert Galbrajt

Svi smo mi životinje, kad makneš sve ostalo.

Robert Galbrajt

Detalji o knjizi:

Knjiga: Nemirna krv (Troubled Blood)
Autor: Robert Galbrajt (Robert Galbraith)
Izdavačka kućaMozaik
Godina izdanja: 2020. (za srpsko izdanje 2021.)
Žanr: Triler

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne delove iz ovog serijala

Omiljeni lik: Robin
Najmanje omiljeni lik: Moris
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: Ožiljak (Huan Gomes-Hurado) - Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close