Neobična Sally Diamond (Liz Nugent)

77

Roman Neobična Sally Diamond je pre nekoliko meseci spomenula Iva (@bibliovca) i još od tada čuvam skrinšot tog storija u telefonu kao podsetnik da je kupim kad mi se ukaže prilika. Prilika se ukazala za prvomajske praznike i konačno sam došao do ovog romana.

Još tada sam pročitao sinopsis koji je obećavao, ali moram da priznam da je ovaj sinopsis samo vrh ledenog brega koji se krije u dubinama i koji ćemo otkrivati malo po malo. Sam naziv Neobična Sally Diamond nam ukazuje na to da će ovo biti pomalo netipičan roman, odnosno bar glavna junakinja Sally. Ali je i roman, meni bar, pomalo nesvakidašnji. Ne mislim da je Liz prva i/ili jedina koja je obradila ovu temu, ali, bar koliko sam ja čitao do sada, nisam pomislio da je ikad iko ovoliko zadro u glavne junake romana.

Pored Sally upoznaćemo vremenom i njenog oca i brata, čak ćemo deo romana i čitati iz ugla njenog brata. A Liz je baš dobro pristupila obema stranama, odnosno pričama koje priča iz ta dva ugla. I roman mi je baš držao pažnju i moram da priznam da sam uživao. Ipak, uživanje je bilo prekidano raznim događajima koji su ispričani u ovom romanu, a moram priznati da nisu baš jednostavni. Da, sigurno smo čuli za takva zbivanja, ali autorka nije štura na rečima kad opisuje neke događaje i odnose. Baš suprotno, kao čitaoci uspevamo dosta toga da osetimo i doživimo.

Ovo je roman za koji sam na momente pomislio kako bih voleo da ga nisam pročitao, a opet mi je bilo i drago što ga čitam jer ima zanimljivih delova, posebno kad je u pitanju Sally i njen način razmišljanja. I tu dolazimo do toga da nam ovaj roman može otvoriti diskusiju na više tema, poput – da li sve u životu što budemo radili je usađeno od naših roditelja? Definitivno da imaju ulogu u formiranju naših ličnosti, ali do koje granice to ide. Sigurno da postoje i neke studije koje se mogu pročitati na tu temu. Sally je čist primer toga kako je neko njeno ponašanje posledica njenih roditelja, tj. onoga kako su joj se ophodili. I pitanje koje može da piše na koricama ovog romana – Da li zlo rađa zlo?

Iako pratimo dva toka priče koji se spajaju u jedan, oba su fascinantna na svoj način. O oba bih mogao dugo da pričam i za oba sam jedva čekao šta će se dalje dešavati. Ovo je upravo jedan od onih romana koji se jedva ispušta iz ruku. A neočekivani obrti će vas ostavljati u šoku, baš kao i pojedini događaji koji će se odvijati kroz knjigu.

Ipak, kraj je nekako nedovršen. Jasno mi je da se ovakve stvari događaju i da postoje zločini koji se ne završe kao u većini knjiga (bar kako smo navikli) i kraj je okej. Ali opet, očekivao sam još jedan šokantan obrt i neku vrstu veće pravde od one koja je dobijena. Čak me je kraj pomalo podsetio i na roman Plen, jer se mogu povući neke paralele između ova dva fantastična romana. No ovakav kraj sebi pravdam onom čuvenom – Sve je to život.

Izdvojeni citati:

Tata me uvijek upozoravao na to da ne pomiješam izgled ljudi s njihovim ponašanjem.

Neobična Sally Diamond, Liz Nugent

Nećeš znati ako ne probaš.

Neobična Sally Diamond, Liz Nugent

Detalji o knjizi:

Knjiga: Neobična Sally Diamond (Strange Sally Diamond)
Autor: Liz Nugent
Izdavačka kuća: Stilus
Godina izdanja: 2023. (za hrvatsko izdanje 2023.)
Žanr: Triler

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na Instagramu

Omiljeni lik: Angela
Najmanje omiljeni lik: S.
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close