Radio Silence (Alice Oseman)

866

Znate ono kako vas neki ljudi jednostavno nađu, neke pesme, slike ili knjige dođu do vas i tako vam legnu da se zapitate gde su bili čitavog vašeg života. Radio Silence je jedna takva knjiga za mene. Bukvalno sam sanjao kako treba da je pročitam i narednog dana sam rešio da je pročitam da vidim da li je to neki znak. I bio je.

Odmah da kažem – ovo nije wow knjiga ko ja će vas uzdrmati do srži, koja će vam pružiti potpuno drugačije čitalačko iskustvo od svega što ste do sada čitali. Ovo je tinejdž roman u kome su u fokusu mladi ljudi, njihove želje, snovi, realnosti, životi, njihova kreativnost i internet i koliko je sve danas i lakše i teže u odnosu na pre deset (da ne kažem i više) godina.

Frances je narator romana i ceo roman čitamo iz njenog ugla, ali povremeno imamo uvid i u delove podkast epizoda koje Frances sluša. Već na poleđini romana saznajemo da je Frances štreber posvećen fakultetu i sve svoje (van)školske aktivnosti je podredila utabavanju tog puta. Ona ima jasan cilj i kreće se u tom smeru. Ipak, upoznaje Aleda sa kojim stupa u kontakt i tu se stvari menjaju. I sama Francis će vas upozoriti – Ovo nije ljubavna priča. Takođe, u sinopsisu stoji da se onda nešto desi što će preokrenuti celu situaciju. Ono što je meni bilo zanimljivo je što se više puta nešto dešavalo za šta sam mislio da je to to, ali nije bilo.

Radio Silence je fantastičan roman koji je napisala Alice Oseman. Poglavlja su kratka i brzo se čitaju. Povremeno se vraćamo u prošlost na neke događaje iz Francesinog života, ali veći deo romana je smešten u sadašnjosti. Tu imamo dosta prikaza druženja, prijateljstva, ljubavi, zaljubljivanja, spoznavanja sebe, prihvatanja sebe i drugih. Ima tu i onih momenata kada dve strane isti događaj vide drugačije i obe su ubeđene da su one u pravu. A mi kao neko ko sve to gleda iz drugog ugla uviđamo da su oboje u pravu. Ili nisu?

Frances je i umetnica koja kači svoje crteže na tumblr stranicu. Jednog dana će i to eskalirati do neviđenih razmera. A to je nešto što je realna stvarnost. Svakom od nas može da se desi da neka objava postane viralna i da nas zadesi „trenutak slave“. Kako se sa tim nositi i šta sve to donosi saznajemo kroz roman. Nije svaka pažnja prijatna, niti sve dobre namere rezultiraju dobrim krajem. Iako je ovo tinejdž roman, priča je veoma dobra i za malo starije i siguran sam da bi uživali u njoj. Prosto, ovo je priča o ljudima, osećanjima i međusobnim odnosima koju vredi pročitati.

Koliko se meni dopao ovaj roman govori u prilog i činjenica da planiram da pročitam i ostale romane od ove autorke. I ono što moram da istaknem je da mi je žao što ovi romani još uvek nisu prevedeni kod nas. Rekao bih da bi se odlično uklopili uz ono što izdaje Publik praktikum ili Urban Reads. Tako da evo jedne molbe za njih – razmislite o objavljivanju romana Alice Oseman.

Izdvojeni citati:

I wonder – if nobody is listening to my voice, am I making any sound at all?

Alice Oseman

Nothing good comes out of lying to people.

Alice Oseman

If you’re feeling crap, it’s alwayw better to talk about it.

Alice Oseman

You may be very small but you are all very important in the universe.

Alice Oseman

Detalji o knjizi:

Knjiga: Radio Silence
Autor: Alice Oseman
Izdavačka kuća: Harper Collins
Godina izdanja: 2016.
Žanr: Tinejdž

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na GoodReads-u

Omiljeni lik: Frances
Najmanje omiljeni lik: Carol
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: Solitaire (Alice Oseman) - Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close