After (Ana Tod)

1.8K

Pošto sam video najavu za After 3 na sajtu bioskopa, odlučio sam da pogledam prethodne delove iz serijala. Potom sam bio inspirisan da pročitam After romane. Ili bar jedan njihov deo, pošto se bojim da je ovo tinejdžerska priča malo više razvučena i da će me likovi nervirati.

Ono što na početku moram da napomenem jeste da sam After čitao na bookmate aplikaciji, a ne u fizičkom izdanju. Otuda i drugačija naslovna fotografija u odnosu na pređašnje. Iako sam ranije smatrao da je za mene nemoguće da knjigu čitam na telefonu, moram da priznam da sam se relativno brzo navikao. Posebno tokom vožnje do posla i nazad, pošto ta vožnja traje 20ak minuta, što mi bude dovoljno za dva, tri poglavlja ovog romana. Ovde bih pohvalio i sam bookmate zbog više izbora fonta, podešavanja izgleda slova, osvetljenja, kolike su margine na telefonu, itd. Zaista ima više opcija i verujem da će svako uspeti da prilagodi bookmate svom oku tako da čitalačko iskustvo bude maksimalno dobro. Ipak, iako je utisak o elektronskim knjigama pozitivan, ipak je papir papir i osećaj knjige u ruci je nezamenljiv.

Što se samog romana tiče, manje-više sam bio upoznat sa radnjom zbog filma. Međutim, veoma me je nervirala količina odstupanja filma od knjige, tj. koliko su nekih detalja i stvari izmenili. Da, ako bismo napisali u pet teza o glavnim događajima u filmu i knjizi, oni bi se poklopili, ALI! Jasno je da će u romanu (uglavnom) biti više detalja i opisa nekih i osećanja i događaja. Ipak, to ne daje za pravo da je Tesina cimerka u romanu u vezi sa muškarcem, dok je u filmu u vezi sa devojkom.

Ovde nije reč o tome da li je gej okej (spoiler alert: jeste!), već kako imam utisak da se ta tematika koristila kako bi se malo dodvorili određenim krugovima, ako mogu tako da se izrazim. Doduše, možda se u kasnijim romanima ispostavi da Stef voli i devojke, ali za sada to je ogromna razlika između knjige i filma i to mi nije bilo okej. To umnogome (može da) menja funkciju tog lika. Posebno što u knjizi vidimo Tesine momente kada se ona pita šta su Stef i Hardin tačno imali (jer jesu) i koliko je to za njih bilo (be)značajno.

Nekoliko puta sam razmišljao da u toku čitanja odustanem od knjige, zato što se više puta ponavlja skoro pa ista situacija. On pogreši, ona povređena govori sebi kako je gotovo i kraj, potom on nalazi način da je opet vrati sebi, ona mu se vraća, prelazi preko svega i onda neko vreme su okej, pa on opet pogreši. I to se tako vrti u krug. I kroz film je sve ovo poznato, ali je u knjizi daleko izraženije. Hardin je baš takav i „napravljen“ da nervira ali da vam se sviđa. Mogu da priznam da pomalo razumem taj njen mazohizam da mu se vraća i tu neku nadu koju gaji da se to više neće ponavljati. Ali kad sam ovako „trezan“ i gledam sa strane, mogu da kažem samo jedno – „Devojko, da l’ si normalna?“

Sa druge strane, Hardin ima dosta svojih momenata koji će izluđivati čitaoce. U ovom romanu se neće objasniti sva pozadina njegove prirode i šta je eventualno pokretač takvog njegovog ponašanja i bitisanja. Rekao bih da osim što je u crnom odeven, da je i dosta mračan kao osoba. Ana je od njega stvorila klasičan prototip muškarca koji je lep, istetoviran, loš momak iz kraja, koji je ujedno i fizički savršen toliko da je gotovo nemoguće da se ne zaljubiš u njega.

Ta njegova savršenost je iritantna, ali ni upola kao njegova psihološka strana. Naime, Hardin je opisan kao veoma posesivan i ljubomoran lik. Bukvalno, on u više navrata izgovara kako mu je drago što je prvi Tesi i kako neće imati nikoga posle njega, da će on biti jedini, a sve to ga veoma uzbuđuje. Razumem da smo svi mi različiti i da nekoga mogu da pokreću takve stvari. Ali bojim se da je ovo primer muškarca kakvog se treba kloniti, jer bi mogao da postane ona osoba koja vam brani da idete bilo gde bez njega ili vas veoma kontroliše. Džaba im tada sva lepota. A opet, koliko je Tesa svesna njega takvog lepo ilustruje sledeći citat:

Rado bih se nasmejala zbog ove pobede, ali on je već iznerviran i ne želim da pokvarim celo veče.

Ana Tod

Pošto After ima sedam delova (ako se ne varam), zaista se nadam da će nas ovaj serijal naučiti kako prevazići tu posesivnost, jer to nije nimalo naivno. To su stvari koje se ne menjaju preko noći i nadam se da ću biti svedok promene na bolje. Ukoliko nije tako, onda će ovo biti vrlo loše ocenjen serijal.

Poslednja stvar koje želim da se dotaknem u vezi sa ovim romanom se više tiče prevoda. Hardin često Tesu oslovljava sa „Dušo“ što mi nekako zvuči čudno. Nemam ništa protiv imena od mila i tepanja ili bilo kakvog slatkog nazivanja partnera. Samo mi je veoma čudno zazvučalo, kao pogrešno akcentovano. Pretpostavljam da je u originalu u pitanju „baby“. Na primer, „Mila“ bi mi lepše zvučalo. Opet, to je subjetivno. Nekom možda to „Dušo“ uopšte ne bi smetalo.

Sve u svemu, roman se završava tako da sam odmah na bookmate-u počeo da čitam drugi deo. Prosto se prekida u najzanimljivijem delu i nisam mogao da izdržim da saznam šta se desilo dalje. Taj deo kad Tesa saznaje veliku tajnu je u osnovi isti kao u filmu, ali su okolnosti veoma drugačije.

After nije nešto posebno novo što će te pročitati. Super je kao tinejdžerska priča puna drame, odlična za odmaranje mozga, održavanje živaca da budu nategnuti do kraja i da skrenete misli da nam dolazi jesen. Btw, srećan početak jeseni ko slavi. Ja ne.

Izdvojeni citati:

Kada bih do kraja života mogla da osećam samo jednu stvar, izabrala bih ovo.

Ana Tod

Najgore ideje su obično najbolje.

Ana Tod

Ponekad su upravo razlike potrebne. Dobro je imati neki izazov.

Ana Tod

Muškarcima je problem što su oni robovi navike, i ako pustiš da mu to postane navika, nikad se od toga neće odvići.

Ana Tod

Detalji o knjizi:

Knjiga: After (After)
Autor: Ana Tod (Anna Todd)
Izdavačka kućaČarobna knjiga
Godina izdanja: 2014. (za srpsko izdanje 2016.)
Žanr: Ljubavni, Tinejdž

Kako sam saznao za knjigu: Gledao sam film rađen po ovom romanu

Omiljeni lik: Landon
Najmanje omiljeni lik: Hardin
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close