Tri metra iznad neba (Federiko Moća)

372

Ima već nekoliko godina od kako sam odgledao film Tri metra iznad neba. Sećam se još tada da su mi utisci bili pomešani – bio mi je zanimljiv, a opet imalo je nešto i što me je odbijalo, zbog čega mi se film pomalo i nije dopadao. I već dugo znam da je film snimljen po romanu, ali sam tek skoro odlučio da želim da tu priču upoznam i kroz knjigu.

Ovo je roman o jednoj mladalačkoj, strastvenoj ljubavi, o zaljubljivanju i lošim odlukama, o tome koliko vas srce može navesti na pogrešne izbore, ali i koliko neke sitnice i momenti sa pojedinim osobama mogu biti veliki i značajni za vas i vaš život. Živi se brzo i zaljubljuje žestoko. „Loš momak“ upoznaje dobru devojku.

A osim te priče, tu imamo i priču o porodici, zapravo o dve porodice. Jedna je takva da su se supružnici razveli, a druga da su supružnici još zajedno ali se vidi da nije tu sve baš dobro. Sve porodice su nesrećne na svoj način, zar ne? I upravo te priče su meni još jedna bitna stavka ovog romana. Ovo nije običan ljubić, ovaj roman ima više slojeva, iako je taj jedan u mnogo većem fokusu od svega ostalog.

Ono što mi se u startu nije dopalo je način pisanja – naime, Federiko je često menjao perspektivu iz koje priča priču, ali te promene nisu uvek razdvojene proredom između pasusa. Jednostavno, iz pasusa u pasus se dešava da mi pratimo dešavanja iz ugla druge osobe. Iskreno, prvih nekoliko poglavlja mi je to bilo veoma konfuzno i zbunjujuće da sam razmišljao i da ostavim knjigu. Vremenom sam se navikao i posle mi to nije smetalo.

Roman ima obrte i radnja se odvija brzo, drži pažnju i vuče napred. To je, bar za mene lično, veliki plus. Jedino u toj brzini mi se pomalo nije dopala promena kod Babi prema Stepu. Dugo se opirala i onda odjednom kao da je nešto kvrcnulo i ona se promenila i odjednom pristaje da ide da se vidi sa njim i da ga želi.

Cela ova konstrukcija devojka iz dobre porodice i momak iz loše porodice i oba momka sa ozbiljnim problemima izazvanim situacijom u porodici me je malo podsetila na serijal After, koji sam delimično pročitao pre dve godine. I mislim da oba romana imaju tu tajnu formulu da su veoma dopadljiva i zanimljiva. I drago mi je da sam pročitao Tri metra iznad neba, jer mi je nedostajala neka priča o mladalačkoj ljubavi.

Izdvojeni citati:

Ponekad je strah baš jedna loša stvar. Ne dozvoljava ti da doživiš najlepše trenutke.

Federiko Moća

U životu se nikad ne zna.

Federiko Moća

Niko ne može da voli kao što volimo mi, niko ne pati kao što patimo mi.

Federiko Moća

Detalji o knjizi:

Knjiga: Tri metra iznad neba (Tre metri sopra il cielo)
Autor: Federiko Moća (Federico Moccia)
Izdavačka kućaČarobna knjiga
Godina izdanja: 2004. (za srpsko izdanje 2014.)
Žanr: Ljubavni

Kako sam saznao za knjigu: Gledao sam film snimljen po ovoj knjizi

Omiljeni lik: Palina
Najmanje omiljeni lik: Rafaela
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close