Solitaire (Alice Oseman)

290

Ako ima onih koji prate novitete na Netflix-u, sigurno su primetili da je početkom meseca izašla druga sezona serije Heartstopper. S obzirom da se o toj seriji mnogo pričalo i sam sam rešio da je pogledam. Inače, snimljena je po istoimenoj knjizi koju je napisala Alice Oseman. Uz to, čitao sam već jedan njen roman, pa je bilo očekivano da ću pročitati i Solitaire.

Nekako se čini da se ovih dana mnogo toga od Alice poklopilo i da je u fokusu, baš zbog te nove sezone serije. Ipak, meni je knjiga koju sam već čitao (Radio Silence) bila veoma dobra i znam da sam bio oduševljen, tako da sam od tada kupio i ostale njene romane sa željom da ih jednog dana pročitam. Ono što nisam znao je da je glavna junakinja ovog romana zapravo Čarlijeva sestra. A ko je Čarli znaju oni koji su gledali/čitali Heartstopper.

Već pre početka romana imamo belešku autorke koja nas upozorava da ovaj roman nije ni nalik Heartstopper-u, jer istražuje mračnije teme od istog. Tako da može da se desi da nekim čitaocima ne prija. Takođe, tu je napomena da se u romanu spominje suicid, pokušaji suicida, samopovređivanje, depresija, kao i poremećaj ishrane. I, shodno tome, jasno je zašto ovaj roman nije baš za sve.

Ipak, za one koji mogu da čitaju o tim stvarima mislim da ovaj roman neće uopšte biti loš. On možda nije najbolji, niti će vas možda opčiniti u potpunosti. Ali ipak ima krhku, tinejdžersku dušu. I kao takav je predivan. Ovaj roman me je vratio u neke ranije faze kada sam dosta vremena provodio na tumblr-u i twitter-u. Rado sam se prisećao tog perioda.

Viktorija, odnosno Tori, kako je većina zove, je devojka koja voli da spava i vreme provodi na svom blogu. Ipak, pojavljuje se u školi još jedan blog koji organizuje razne šale, odnosno podvale. I one su sve manje bezazlene. Tori pokušava da otkrije šta je po sredi uz novog poznanika Majkla. Ipak, njihovo upoznavanje i druženje na momente biva čudno. Kao ples dvoje koji se čas približe, čas udalje jedno od drugog. Viktorija nije sigurna šta on vidi u njoj, kao ni to da li su prijatelji. No, u nekoliko situacija ipak bira da pozove njegov broj od svih brojeva koje ima u telefonu.

Naravno, radnja romana se bavi Viktorijom i blogom Solitaire, za koje se ispostavlja da su na kraju povezani. No tu je mnogo međuljudskih odnosa i problema koji se usputno pojavljuju. Još jedan od likova koji je poznat iz serije je Ben Houp. Koliko ga u seriji ne gotivim, ovde mi ga je bilo žao. No, na kraju to ne opravdava sve ono što je prethodno činio. Ali mi je bilo zanimljivo iskustvo da čitam ovaj roman, kao neki prozor u svet koji sam već poznavao.

Mislim da bi ova knjiga najviše prijala tinejdžerima i svima koji se tako osećaju. Ima dosta divnih izdvojenih misli u kojima sam uživao. Alice je neko ko je savršeno uradila svoj posao i donela nam jednu divnu tinejdžersku priču. A meni je drago što sam konačno, posle duže vremena, ponovo čitao na engleskom jeziku.

Izdvojeni citati:

That’s life. Without organisation, we descend into chaos.

Alice Oseman

For most people, normal is their default setting. But for some, like you and me, normal is something we have to bring out, like putting on a suit for a posh dinner.

Alice Oseman

School literally doesn’t care about you unless you’re good at writing stuff down or you’re good at memorising or you can solve bloody math equations. What about other important things in life? Like being a decent human being?

Alice Oseman

Just because something doesn’t matter doesn’t mean it’s not worth doing.

Alice Oseman

If you can’t accept things you don’t understand, then you’ll spend your life questioning everything.

Alice Oseman

Nothing’s going to change until you decide you want it to change.

Alice Oseman

Do you think that, if we were happy for our lives, we would die feeling liek we’d missed out on something?

Alice Oseman

Sometimes paradise isn’t what people think it should be.

Alice Oseman

Some people aren’t meant for school. That doesn’t mean they aren’t meant for life.

Alice Oseman

One person can change everything.

Alice Oseman

Detalji o knjizi:

Knjiga: Solitaire
Autor: Alice Oseman
Izdavačka kuća: Harper Collins
Godina izdanja: 2014.
Žanr: Tinejdž

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na GoodReads-u

Omiljeni lik: Michael
Najmanje omiljeni lik: Becky
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close