Priča o providnom kralju (Rosa Montero)

535

Roman Priča o providnom kralju sam kupio ubrzo nakon što sam pročitao Uputstva za spasavanje sveta od iste autorke. Već tada sam čuo dosta pozitivnih komentara o ovom romanu, ali i na osnovu već pročitanog od Rose očekivanja su mi, svakako, bila visoka. Ipak, roman je dugo stajao na polici, uglavnom sam ga izbegavao zbog obimnosti. Ali je došao red na njega.

Što se radnje tiče, jasno je već iz sinopsisa da ova dva Rosina romana nisu uopšte ni slična. Automatski možemo zaključiti da je i žanr drugačiji. Ipak, i pored tačnih istorijskih činjenica Rosa naglašava da je ovaj roman ipak fikcija i avantura, više nego što je istorijski roman. U napomenama na kraju knjige ona ostavlja komentare šta je sve svesno izmenila, pa i zašto.

Već sam više puta čitao romane koji spadaju u epsku fantastiku, poput Igre prestola ili serijala Skrhano more. Tako da mi sam žanr nije stran i uživao sam u njemu, još jednom. Ali u odnosu na dva spomenuta serijala, ovde nije akcenat na raznim spletkama i načinima da ostanete na dvorcu ili vladate. Kroz roman pratimo jednu seljančicu i njen put u razdoblju od 25 godina.

Za roman se može reći da ima prstenastu kompoziciju jer na samom kraju romana nas naratorka vraća na njegov početak. I to me je vratilo u srednju školu na momenat. Već na prvoj stranici shvatamo da je pred nama žena koja je drugačija od mnogih u to vreme. Ona zna da piše, ona zna da čita, ona je slobodna. A onda već posle nekoliko stranica kad nas vrati na gotovo početak svog života mi shvatamo da je pred nama jedna neobična, ali veoma hrabra osoba. I tu njene avanture počinju.

I tako jedna seljančica, skidanjem oklopa sa mrtvog viteza, postaje vitez. A život viteza nije lak. Na tom putu će upoznati mnoge ljude, neki su dobri, a drugi su loši. Steći će i prijateljstva. Ali će se na tom putovanju naći i u raznim iskušenjima. Jedna rečenica mi se veoma dopala i to zbog načina kako je autorka opisala „problem“ – Čeznem da se zacrvenim od žara telesne vatre. I često ćete naići na slične opise. Pri tom, mislim na metafore koje koristi autorka da nešto opiše, što je meni bilo veliko osveženje.

Bilo mi je zanimljivo što mi je radnja bila nepredvidiva. Nisam znao kuda će dalje put odvesti Leonu. Niti sam imao predstavu kako će se roman završiti. Osim u jednom momentu kad sam predosetio šta će se dogoditi, ali i to delimično (momenat kad upoznaje Leona). Tako da je to bilo još jedno dodatno uživanje.

Leona otkriva da pokušava da napiše knjigu reči. I skuplja razne reči. Pred sam kraj knjige, njena drugarica joj poklanja jednu reč, kako ona kaže „najbolju od svih“. Naravno, neću napisati koja je to reč ovde, ali me je to navelo na razmišljanje koja je to najbolja reč od svih, za mene. A to je pitanje koje ću postavljati i ljudima u svom okruženju.

Inače, Priča o providnom kralju je priča koja sa sobom nosi gadne posledice ako se ispriča. Više puta u toku romana ćemo čuti njene delove i moram da priznam da je u meni budila radoznalost. Ali zbog onoga što ona nosi mi je budila i strah da saznam šta se dalje dešavalo u priči. Dobra vest je da se na kraju romana nalazi ova priča i da je možete pročitati u celosti. Da li ću je ikad nekom ispričati? Sumnjam. Ipak, ovo je jedan zanimljiv i nepredvidiv roman uz koji se zaista može mnogo uživati.

Izdvojeni citati:

San je najbolji lek za rane. Za sve rane. Bilo da su od sečiva noža, uboda koplja, ili otrovnih reči.

Rosa Montero

Mnogo je hrabriji vitez koji se bori uprkos tome što zna da će biti pobeđen nego onaj koji veruje da je snažniji od svih.

Rosa Montero

Istinu je uvek najteže podneti. Najbolje je kad je nešto jednostavno, ali da bi bilo jednostavno, treba mnogo da se misli.

Rosa Montero

Bitke se dobijaju samo ako se krene u pobedu.

Rosa Montero

Niko ti ne može rešiti probleme u životu umesto tebe.

Rosa Montero

Naša sudbina je tajna i možda je smisao života upravo u samoj potrazi za smislom.

Rosa Montero

Ljubav te smekšava iznutra i lomi ti ponos.

Rosa Montero

Strah je uvek najveći neprijatelj.

Rosa Montero

Ono što zamišljamo takođe čini deo stvarnosti.

Rosa Montero

Moguće da je ljubav takva, kao zvezda padalica koja nakratko osvetli nebeski svod, pa nestane u crnilu.

Rosa Montero

Treba i dalje govoriti, treba i dalje objašnjavati. Ne treba gubiti nadu u pobedu reči.

Rosa Montero

Najveći zatvor jeste lična prošlost.

Rosa Montero

Ljudi naginju da nazivaju sudbinom ono što im se događa kada izgube snagu da se bore.

Rosa Montero

Što si stariji, samoća ti sve teže pada.

Rosa Montero

Život: blesak svetlosti u večnosti tame.

Rosa Montero

Detalji o knjizi:

Knjiga: Priča o providnom kralju (Historia del rey transparente)
Autor: Rosa Montero (Rosa Montero)
Izdavačka kućaŠtrik
Godina izdanja: 2005. (za srpsko izdanje 2016.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam već jedan roman ove autorke

Omiljeni lik: Leola
Najmanje omiljeni lik: Gaston
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: Crna kafa (Agata Kristi) - Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close