Pola rata (Džo Aberkrombi)

1.2K

Posle dva fantastična dela došao je treći deo koji je nešto manje fantastičan i zbog toga je ocena niže. Mislim da se po mojim utiscima za prethodna dva dela moglo videti da sam veoma oduševljen tim knjigama i da jedva čekam da pročitam Pola rata. Nažalost, završnica nije bila toliko dobra.

Sama knjiga kao knjiga nije loša. Ima i obrta i dobrih zapleta. Uvedeni su i novi likovi (neki stari su ubijeni), pa to sve biva zanimljivo. Likovi jesu upečatljivi i bolji, ali posle onakva dva dela ovaj deo je mlak. Pri tom, najzanimljiviji likovi iz prve dve knjige kao da su ovde skrajnuti.

Pola rata je napisana na 429 stranica i imam utisak da ne bih uspeo da napišem esej od tri kucane strane A4 formata na temu upečatljivih delova ove knjige. Imam utisak kao da se ništa specijalno ovde nije desilo, na moju veliku žalost. Možda je problem i do mojih prevelikih očekivanja, ali prva dva dela su veoma brutalno dobro napisana. Prosto vas sama radnja ostavlja bez daha, dok ovde ne bih rekao da je autor bio na visini zadatka.

Mislim da je najveći „problem“ u tome što su prve dve knjige toliko sjajno napisane, pa onda dođe ova knjiga koja treba da bude zakucavanje sa suprotnog kraja terena koje vam mozak pomeri iz ležišta od oduševljenosti. Džo je napravio fantastičan uvod u konačni okršaj za Skrhano more i celu oblast, ali sam okršaj ne izaziva toliko oduševljenje (bar moje).

Negde na sredini romana kada treba da se desi jedna bitnija bitka, očekujem da eksplodira bomba koja će zatresti zgradu, a dobio sam svežanj petardi. Onda završna bitka, slično se dešava. Da se razumemo, autor je to završio na svoj način i našao je način da jedna strana pobedi, ali na mene te dve bitke nisu ostavile efekat. Očekivao sam više opisa, vatrenije i jače.

Ono što bih imao da kažem o serijalu da generalno mi serijal jeste gotivan i drago mi je da je završen (mada čitajući treću knjigu, možda bi bilo bolje da se rukopis za treću magično zagubio). Bez obzira na to preporučujem da ko god želi pročita prva dva dela jer su likovi veoma zanimljivi i upečatljivi, verujem da će vam se dopasti. Samo treba biti svestan da završnica nije toliko sjajna i da se ne nadate previše. Uživajte u vožnji dok traje, jer na kraju ćete bljucnuti.

Izdvojeni citati:

Uživaj u iskrama koje sevaju pri susretu dve osobe, one su jedina svetlost u tami vremena.

Džo Aberkrombi

Samo se budale raspravljaju oko onoga što nemaju.

Džo Aberkrombi

Svaka pobeda je nečiji poraz.

Džo Aberkrombi

Mrtvima sloboda ništa ne vredi.

Džo Aberkrombi

Poverenje je kao staklo – divno i krasno, ali samo budali je oslonac za teško breme.

Džo Aberkrombi

Život se ne svodi na to da sve bude savršeno.

Džo Aberkrombi

Srećan čovek je daleko opasniji od lukavog.

Džo Aberkrombi

Jedino glupi ljudi tvrde da su pametni.

Džo Aberkrombi

Tamo gde razum ne uspeva, možda uspe ludilo.

Džo Aberkrombi

Detalji o knjizi:

Knjiga: Pola rata (Half a War)
Autor: Džo Aberkrombi (Joe Abercrombie)
Izdavačka kuća: Laguna
Godina izdanja: 2015. (srpsko izdanje 2017.)
Žanr: Epska fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Pročitao sam prethodni deo

Omiljeni lik: Kol
Najmanje omiljeni lik: Jarvi
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close