Crna kafa (Agata Kristi)

525

Nakon što sam završio roman Priča o providnom kralju imao sam utisak da sam zamoren od čitanja dužih romana. Ali mi se i dalje čitalo nešto. Odlučio sam da presečem sa nekom knjigom koja se brzo i lako čita. I, čini se, da je Crna kafa bio sjajan odabir za to.

Dobra stara Agata Kristi je uvek siguran izbor ako ne znate šta da čitate a volite misteriju. Iako volim savremene triler romane, moram da priznam da mnogo uživam i u njenim delima. Posebno jer je period nastanka njenih romana period u kom nema moderne tehnologije. Nije lako čak ni telefonom komunicirati. A to ostavlja malo više prostora za nemogućnost komunikacije. A to ima svoju draž.

Iako se čini da na prvim stranicama saznajemo razlog zbog kog će delati Herkul Poaro, ipak je to slučaj tek kasnije, negde na prvoj četvrtini romana. Tada se dešava pravi zločin. I taj momenat kada se sve zamrači na minut me podsetio na film koji sam davno gledao. U pitanju je film Trag (Clue) iz 1985. godine, koji vam ovom prilikom preporučujem ukoliko volite dobre misterije uz dozu humora.

Čarls Ozborn je inače pretočio ovu priču u roman. Naime, Agata je prvobitno ovu priču napisala kao pozorišni komad. I on se zaista igrao neko vreme. A ova priča je napisana i izdata upravo po ideji Čarlsa i to povodom dvadeset godina od smrti slavne autorke. Ipak, on je uspeo toliko dobro da prenese njen stil pisanja da ako ne znate ovu činjenicu ne biste ni osetili da nije ona pisala roman.

Izdvojeni citati:

Sve se vrti oko toga. Oko novca!

Agata Kristi

Kad je muškarcu stalo do žene, on će učiniti sve. Baš sve!

Agata Kristi

Detalji o knjizi:

Knjiga: Crna Kafa (Black coffee)
Autor: Agata Kristi (Agatha Christie)
Izdavačka kuća: BDRmedia
Godina izdanja: 1997. (za srpsko izdanje 2019.)
Žanr: Misterija, Triler

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodna dela ove autorke

Omiljeni lik: Herkul Poaro
Najmanje omiljeni lik: Ričard Ejmori
Ocena: 7/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close