Prednosti jednog marginalca (Stiven Šboski)

991

Moram da napomenem da sam dosta subjektivan kada je roman Prednosti jednog marginalca u pitanju. Naime, tokom 2013. sam imao neke probleme i u tom periodu sam i pogledao filmsku adaptaciju ove knjige, a ubrzo potom sam pročitao i knjigu. Prijala mi je ova priča i pomogla mi je u tom periodu. Ujedno, ovo je prva (a za sada i jedina) knjiga koju sam pročitao na engleskom jeziku. Nekako se ne osećam sigurno da čitam na engleskom, ali ovu knjigu sam morao jer u tom trenutku nije postojala prevedena knjiga.

Kada ostavim sve ove sentimentalne momente po strani, mogao bih reći da ova knjiga nije ništa spektakularno. Jeste to divna priča u lepoj formi sa nekim detaljima koje Čarli primećuje ili spominje i simpatično je sve to. Nije to priča koja će vas oduvati, ali opet, nekako je pitka i knjiga se brzo čita. 

Ono što mi je posebno zanimljivo je da je knjiga napisana u obliku pisama koja piše Čarli o sebi i dešavanjima oko njega i šalje ih na jednu adresu. Svako pismo počinje sa datumom kad je napisano i završava se sa „S ljubavlju, Čarli“. Jedina stvar koja me nervira (a opet i imam razumevanja) je preosetljiva strana Čarlija. Često je sklon suzama. Na kraju nam bude jasno šta se to sve izdešavalo i šta je možda uzrok njegovom takvom ponašanju, ali opet u nekim momentima sam bio „Daaaaaaj, Čarli, breeee?!?!?“. No opet, razumem ga sa druge strane.

Ne mislim da će ova knjiga naići na preveliko oduševljenje, ali opet kad govorim o njoj govorim o omiljenoj knjizi jer sam se osećao kao da me je ušuškala i grlila tokom tog jednog perioda. Svakako, mislim da će većini biti simpatična za čitanje, pa ko razmišlja da li da je pročita – moj odgovor je da!

Čarlijeve dve omiljene osobe su Sem i Patrik. I moram da priznam da sam se u sve tri osobe pronašao u nekom delu, što je opet (meni bar) zanimljivo. Filmska adaptacija je isto podjednako dobra, Ema Votson je nenadmašiva. Dok sam čitao knigu video sam njen lik, nisam mogao drugačije.

Izdvojeni citati:

Ne želim da budem nečija simpatija. Ako se nekome dopadam, želim da mu se dopadam prava ja, a ne ono što misli da jesam. I ne želim da to nosi u sebi. Želim da mi pokaže, tako da mogu to i da osetim. Želim da bude u stanju da radi šta god poželi u mom prisustvu.

Stiven Šboski

Uživaš li ti u praznicima sa svojom porodicom? Fascinira me koliko se svi vole, ali se niko nikome zapravo ne dopada.

STIVEN ŠBOSKI

Čak i ako nemamo moć da biramo odakle potičemo, ipak možemo da biramo kuda idemo dalje.

STIVEN ŠBOSKI

Ponekad je mnogo lakše ne znati stvari.

STIVEN ŠBOSKI

Detalji o knjizi:

Knjiga: Prednosti jednog marginalca (The Perks of Being a Wallflower)
Autor: Stiven Šboski (Stephen Chbosky)
Izdavačka kuća: Dereta
Godina izdanja: 1999. (za srpsko izdanje 2013.)
Žanr: Tinejdž

Kako sam saznao za knjigu: Ogledao sam filmsku adaptaciju ove knjige na preporuku druga

Omiljeni lik: Čarli
Najmanje omiljeni lik: Bred
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close