Hari Poter i Relikvije smrti (Dž. K. Rouling)

891

Ceo serijal o Hari Poteru sam zapravo i započeo jer sam poželeo da pročitam još jednom Hari Poter i Relikvije smrti. U ovoj knjizi postoji nekoliko scena od kojih se naježim i dan danas kad pomislim na njih i želeo sam da to osetim još jednom u punom naboju.

Nisam ovaj roman čitao po prvi put, niti mi se po prvi put javlja utisak da žalim što nije duži. Ipak, nekako po prvi put osećam da bih zaista voleo da je Džoan bila malo opširnija kroz celu tu bitku. Filmska verzija je daleko duža od knjiške u tom delu, moguće i zanimljivija. Ali mi je falilo još i to veoma jako. Opet, možda je do toga što mi je poznata cela radnja, pa nekako nisam imao taj osećaj da je roman obiman.

Sve pripreme su učinjene, obe strane su dale svoje najveće napore da istraju u svojoj zamisli i odbrane svoje ideale. Došlo je krajnje vreme da se vidi da li će ovu čarobnjačku zajednicu da predvodi dobro ili zlo. Bez Dambldora na čelu izgleda kao da je rat već dobijen, ali najvernije pristalice Dambldora se ne daju predati. Hari, Ron i Hermiona polako kuju svoje planove čije im je naznake dao Dambldor i kreću za njim.

Moram da priznam da sam po prvi put (misleći na sva čitanja) malo bolje razumeo Dambldora, njegovo objašnjenje na Kings Krosu, kao i sve njegove greške u mladosti. I dok sam, čitajući roman, stvarao sliku o Dambldoru, imao sam utisak da je to još jedna lekcija čitaocima. A to je nešto što govori i Čarli u romanu Prednosti jednog marginalca kada opisuje Sem – a to je da ljudima ne treba suditi po njihovim greškama iz mladosti, odnosno šta su nekad radili. Tu leži i objašnjenje zašto Dambldor nikad nije postao Ministar magije iako mu je taj položaj nuđen više puta. I mislim da je to najveća njegova vrlina – spoznaja koliki je, kakav je i šta može da bude i da prihvati tačno onoliku moć koju može uvek da iskontroliše.

Takođe, ne mogu a da ne spomenem Kričera. Neko prema kome je većina čitalaca verovatno imala loše mišljenje ipak postaje bitan lik i u svom poslednjem pojavljivanju u knjizi su mi pošle suze zbog onoga što je rekao i kako se poneo. Definitivno je kako kućni vilenjaci nisu isti kao ljudska bića, ali to ih ne čini manjima od drugih. I ovo je pokazatelj da i prema njema treba da se ophodiš dobro, a to će se uvek vratiti.

Meni možda najveličanstvenija scena u celom romanu jeste kada Hari Poter po prvi put upotrebi Krucio čin i to veoma uspešno. I to sve zato što je Amikus pljunuo na profesorku MekGonagal. To poštovanje prema profesoru je dirljivo i veoma lepo, čak i u tako rizičnoj situaciji. Dešavalo mi se povremeno da sam ovo poglavlje čitao samo za sebe, samo da bih pročitao tu scenu. Moguće da mi je ovo i najdraža scena u celom serijalu.

Voleo bih da spomenem Dobija i Hedvigu koji svoje živote gube tokom ovog romana, pre bitke. Naravno, ne bi bilo to to da su svi dobri likovi preživeli, ali mislim da smrt Dobija nikad neću prežaliti. Zanimljivo je da je Dobi neko ko verovatno većinu nervira na svom početku, a onda kroz romane postaje jedan od dražih likova. I na kraju njegova smrt biva jedna od bolnijih.

Serijal o Hari Poteru je jedna od najlepših stvari koja se desila ovoj planeti krajem prošlog i početkom ovog veka. Posebno to mislim zato što se ne tako retko čuje da je neko počeo da čita knjige baš zbog ovog serijala, a onda nastavio. Ove knjige se mogu smatrati dečijim knjigama, ali uvek je tu više slojeva priče odakle i odrasli imaju šta da nauče.

Na internetu se lako može naći i dodatak o tome šta se sa glavnim i nekim sporednim likovima desilo nakon knjige. Džoan je povremeno objavljivala takve podatke na portalu posvećenom Hari Poter univerzumu, a ja ću ovde preneti samo neke od njih.

Jedino se Hermiona vratila da završi školu tj. svoju sedmu godinu od njih troje. Ron i Hari postaju Aurori. Džini je igrala kvidič neko vreme, a onda postala kvidički dopisnik za „Dnevni prorok“. Džordž nastavlja sa prodavnicom šala i sina naziva po svom pokojnom bratu. Luna ostaje dosledna sebi i traga za neobičnim i jedinstvenim stvorenjima na svetu. Nevil postaje profesor Herbiologije na Hogvortsu. Kuća Slinterin više ne prima samo čistokrvne učenike, ali i dalje je prati mračna reputacija. Portret Severusa Snejpa se postavlja u direktorovu kancelariju Hogvortsa na Harijevu inicijativu, a on ujedno otkriva i istinu o Snejpu.

Izdvojeni citati:

U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno.

Dž. K. Rouling

Čudna je to stvar, Hari, ali možda su za moć i vlast najbolji oni koji nikada nisu tragali za njima.

Dž. K. Rouling

Ne sažaljevaj mrtve, Hari. Sažaljevaj žive, a iznad svega one koji žive bez ljubavi.

Dž. K. Rouling

Detalji o knjizi:

Knjiga: Hari Poter i Relikvije smrti (Harry Potter & The Deathly Hallows)
Autor: Dž. K. Rouling (J. K. Rowling)
Izdavačka kućaEvrobook
Godina izdanja: 2007. (za srpsko izdanje 2007.)
Žanr: Fantastika

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prethodne delove

Omiljeni lik: Hermiona
Najmanje omiljeni lik: Rita
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close