Fuga Idearum (Marko Galić)

2.1K

Moram da priznam da je ovo knjiga čije su me korice prvenstveno privukle, a potom i neobičan naslov – Fuga Idearum. Zainteresovalo me da vidim o čemu se u toj knjizi radi, pa sam shvatio da je u pitanju zbirka priča i stavio sam je odmah na listu želja.

Jasno je, uvidom u moj profil/blog, da nisam čitao puno zbirki priča. Jedna knjiga je Bašta sljezove boje. Možda bi pod takvu vrstu knjige mogla da se spomene Ljubav u vreme besmrtnika, jer svako poglavlje je priča iz ugla nekog novog lika, a opet roman je.

Imam potrebu da pohvalim Marka (@ubiquitousparadox) za njegov stil pisanja. Način na koji piše, način na koji opisuje je prelep. Njegove reči su četkice kojima nanosi boju na platno i stvara jednu božanstvenu sliku. Stvarno sve što sam pročitao sam mogao da zamislim, veoma lepo oslikava prizore, uspešno dočarava osećanja. Sve priče su pitke, pomalo i nakićene. Ne mislim u pežorativnom smislu, već koristi neke metafore, opise i/ili prideve da dočara to o čemu piše i to veoma maestralno radi! Takođe, neminovno je istaći da su ilustracije koje je radila Radana Drašković fantastično! Ma opčinjavajuće su!

Što se tiče same zbirke priča, knjigu sam podelio na nekoliko dana, jer je prosto takva. Želim da napomenem da je ovo bio svojevrsan #buddyread sa Đorđem (@odiozan), pa smo pomalo komentarisali i zajedno priče što mi je dosta pomoglo da neke stvari sagledam i iz drugačijeg ugla. Bilo je tu priča koje su mi bile baš dobre, ali i onih koje mi se nisu previše dopale. Kako nisu bile međusobno povezane malo mi je bilo teže da se prebacim iz jedne priče u drugu, kada sam čitao dve ili tri za redom. Rekao bih da je ova zbirka savršena da čitate po jednu priču dnevno ujutru dok čekate da vam se prva kafa malo ohladi, a sigurno ćete o njoj misliti tokom dana.

U suštini, sve što bih rekao su reči hvale. Generalno, utisak mi je veoma pozitivan. Ako se ne varam, ovo je Markova prva knjiga koju samostalno objavljuje i za prvenac je više nego dobra. Marko je pokazao veliki talenat za pisanje i očekujem da će iznedriti još dobrih dela.

Izdvojeni citati:

Čovek koji u svojim šakama drži na stotine života, nužno ispušta jedan.

Marko Galić

Uspomena je čoveku najveći dar, a čovek uspomeni najverniji sluga.

MARKO GALIĆ

Verujem da čovek ne može suditi čoveku, ne postoji osoba dovoljno čista.

MARKO GALIĆ

Sve što želiš, ako to činiš iskreno i dosledno, ostvariće se.

MARKO GALIĆ

Detalji o knjizi:

Knjiga: Fuga Idearum
Autor: Marko Galić
Izdavačka kućaNo rules
Godina izdanja: 2020.
Žanr: Zbirka priča, Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na Instagramu

Omiljena priča: Noći u marcipanu
Ocena: 8/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close