Bili smo dobri momci (Đorđe Simić)

973

Ovih dana „slavim“ dve godine od kako sam se upoznao sa Pitomim vulkanom i Đorđem. Početak godine sam obeležio sa reizdanjem Pitomog vulkana i u saradnji sa autorom podelio nekoliko njegovih pesama napisanih njegovom rukom. Konačno je došlo vreme da podelim svoje utiske o njegovoj novoj zbirci poezije – Bili smo dobri momci.

Đorđe Simić je neko ko mi je veoma drag kao osoba i u čijoj sam poeziji uživao i u više navrata je preporučivao. Tako da ne mogu baš da budem ni u potpunosti objektivan, ali svakako stojim iza svake reči koju ću u ovom tekstu da napišem.

Iako Đorđa znam privatno i gotovo smo stalno u kontaktu priznajem da me je iznenadio nekim pesmama. Đorđe je kroz celu zbirku veoma otvoren, iskren i hrabar. Ponekad sam imao utisak da se ogolio i malo previše. A opet, to je Đorđe. Već pesmom kojom otvara zbirku suočavamo se sa jačom emocijom i to ne onom najlepšom. Već tada može da se nasluti da će Đorđe dati srce na tacni i da će na momente ova zbirka da boli.

Kroz većinu pesama se provlači motiv ljubavi, kako one u porodici, tako i partnerske ljubavi. Tu su se vodili/i dalje se vode brojni ratovi. A svi ti ratovi se vode zarad mira i većina tih ratova se vodi u nama. Đorđe ne strepi da pokaže kako se oseća, čak ni kada Đorđe čuje „sve te muškarčine“ koji za njega kažu „naopak je“ i kad polemišu „sramotim li/naše prezime“. On istrajava da bude ono što jeste uprkos tome.

Na drugoj strani, u više navrata ćemo čitati i o ženama i njihovom životnom teretu. Kroz većinu tih pesama direktno spominje majku ili se obraća njoj, ali tu su i druge neke žene. Usudio bih se da kažem kako je Đorđe želeo da malo ukaže i na životni teret koje žene nose, a za koji se često podrazumeva a i ne smatra posebno teškim. I lepota ove zbirke je što Đorđe ukazuje na to da ljubavi svuda ima, ako ne na jednoj onda na drugoj strani. Čak i kad ljubav ne sme da se pokaže javno jedan dodir je dovoljan da vas totalno obuzme da više ne vladate sobom.

Dve pesme u Bili smo dobri momci koje su ostavile najjači utisak na mene su ožalošćeni i nerođeni. Na neki način tematika je slična, ali najjači utisak mi je u tome što je Đorđe u svega nekoliko stihova opisao toliko toga i prikazao jaku emociju. Veoma mi je emotivno, jako i lepo, a opet i veoma bolno. Đorđe se iz pesme u pesmu šeta od radosti do bola, pa ponovo nazad. Konstantno nam daje nadu i navijamo za njega da sme da dodirne tuđe koleno čak i po danu.

Jedna od bolnijih pesama mi je psi i ostali, posebno zbog te poslednje strofe. Nekako mami da zagrlite autora i stegnete ga jako, jako da zna da nije sam. A opet, da nije sve tako sjajno ni u partnerskim odnosima možete otkriti u pesmi šta cveće zna. I ovo je još jedan odlomak iz života autora koji nam daje na tacni i koji je bolan na svoj način. Autor se ne libi da nam pokaže ni da je, možda, na neki način neispunjen u ljubavi. A opet, ni ne krije neke svoje loše emocije, kao u pesmi kletve.

Kao što rekoh, ovo je jedna zbirka iskrenih i bolnih stihova, a opet i puna užitka. I mogao bih gotovo za svaku pesmu da kažem ponešto i da uvek još nešto dodam, ali ću se ovde zaustaviti. Ostaviću i nekoliko stihova iz kojih možete da osetite delić emocije koju nam je Đorđe dao. I čitajte Đorđa, jer je on i dalje dobar momak.

Izdvojeni citati:

oče, mrziš li me kada
pomisliš na to da
unuka od sina
nećeš imati nikada

oplakuješ li ga
više nego ja

Đorđe Simić

od tvojih ruku
jedino što grlim jače
sećanja su
da ih vreme
krišom ne istrgne

Đorđe Simić

zna li taj njihov bog
išta o paklu
kad zemljom hodao nije
kao žena

Đorđe Simić

tvoga tela glad
krijem pod noktima
i prezirem svakog
ko o tebi zna
više nego ja
a kunem onog
s kojim sad
nasmejan ćutiš

Đorđe Simić

Detalji o knjizi:

Knjiga: Bili smo dobri momci
Autor: Đorđe Simić
Izdavačka kućaPrometej
Godina izdanja: 2022.
Žanr: Poezija

Kako sam saznao za knjigu: Dobio sam je od autora

omiljena pesma: ožalošćeni
Ocena: 10/10

10.08.2022. godine:

Veoma sam uzbuđen i ponosan što je jedan delić utisaka koje ste upravo pročitali našao i u jutarnjem programu televizije Nova SProbudi se, čiji je gost bio sam Đorđe Simić, povodom promocije svoje zbirke poezije. U nastavku pogledajte njegovo gostovanje.

Jutarnji program Probudi se, gost: Đorđe Simić
Povod: Prva TV promocija zbirke poezije Bili smo dobri momci

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close