Deca zla (Miodrag Majić)

13.3K

Koleginica mi je preporučila Deca zla od Miodraga Majića pre nekih dva meseca rečima da je ubeđena da će me oduševiti. Ubrzo nakon toga Vulkan je izbacio vest da izdaje ovu knjigu u tvrdom povezu povodom 30. izdanja. I meni je to bio znak da bi trebalo da kupim tu knjigu što sam ubrzo i učinio.

Knjiga je fantastična i sve što budem rekao u narednih nekoliko pasusa će biti samo hvalospevi jer nekih zamerki baš i nemam. Radnja se prostire na 340ak stranica Vulkanovog sitnijeg fonta i sve vreme drži pažnju. Sve vreme se dešavaju neke stvari i prosto je teško ispustiti je iz ruku.

Treba možda nekih 20ak stranica da se naviknete na stil autora. Nije on pisao ništa komplikovano, niti je to neki akademski rečnik koji ne možete razumeti. Jednostavno, sklop rečenica tj. redosled reči u rečenici nije onakav kakav bih ja stavio pa dok smo se tu malo našli trebalo je vremena. Posle toga čitanje je teklo glatko.

Prolog i početak romana su dva sveta. Nije nam jasno kakve veze imaju i šta se tu dešava, ali negde od polovine romana sam počeo da slutim ko je osoba iz prologa. Već u prvom poglavlju prisustvujemo stravičnom zločinu i od toga kreće da klupko odmotava i povremeno mrsi ponovo. Pun naboja, baca senku na razne likove koji su dobro razrađeni i sumnjate u svakoga. Opisi mesta su veoma dobri. Nemam utisak da je ovo prvenac autora. Knjiga je rame uz rame sa svetskim trilerima.

Knjiga je puna obrta i detalja, a pored toga glavna tema kojom se roman bavi je jeziva a bitna! Verujem da su se takve stvari bar u nekoj meri dešavale i verujem da je, kao što piše u knjizi, to sve zataškavano u najvećoj mogućoj meri. Svaka čast autoru što je uzeo to za jednu od tema romana i što je uspeo da to prezentuje kroz lik novinarke nepristrasno i objektivno, što čitaocu ostavlja prostora da razmisli o tim događajima i izgradi svoj stav o celom događaju.

Dopalo mi se i spominjanje ulica u Beogradu. Meni one ništa ne znače jer Beograd ne poznajem baš toliko. Ali oni koji tamo žive ili ga znaju solidno biće im mnogo lakše da to sve zamisle. I, uz to, znaju kakav je taj deo grada gde živi određen lik u nekoj ulici. Knjiga je tako verno dočarana da imam utisak kao da je pisana po stvarnom događaju.

Roman je vrlo živopisan i realan. Trenutno se nalazi na vulkani.rs na akciji, pa u slučaju da je neko razmišljao da ga uzme od mene ima toplu preporuku. Siguran sam da se neće pokajati.

Izdvojeni citati:

Niko nas tako lako ne navede na pogrešne zaključke kao prijatelji.

Miodrag Majić

I putovanje od hiljadu milja počinje prvim korakom.

Miodrag Majić

Više ti znači onaj koji ti u ratu leđa čuva od onog koji ti u miru kuću pokloni.

Miodrag Majić

Od istine možda postajemo mudriji, ali ne i bolji.

Miodrag Majić

Samo smo u porazu svoji.

Miodrag Majić

Detalji o knjizi:

Knjiga: Deca zla
Autor: Miodrag Majić
Izdavačka kućaVulkan
Godina izdanja: 2019.
Žanr: Triler

Kako sam saznao za knjigu: Preporuka koleginice

Omiljeni lik: Minja
Najmanje omiljeni lik: Aleksa Drobnjak
Ocena: 10/10

Utiske o tematski sličnim romanima možete videti ovde.

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Mislim da je knjiga odlično napisana sa tim da je pisana od strane jednog sudije. Po meni bolje da je ekranizovati Kordićevo delo Jelena!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close