Unutrašnjost (Arne Dal)

1K

Utisci o romanu Unutrašnjost nakon prvog čitanja
(27. 09. 2020. godine):

Mislim da je već dobro poznato da Dokaz izdavaštvo podržavam kao da je moje čedo. Dela koja izdaju, kvalitet samih izdanja, korice, kako je sve uređeno unutra prosto se ne može dovesti u pitanje. Mislim da su njihove knjige po samom kvalitetu papira i svega jedne od boljih (da ne kažem najbolje). Ovde je to sve posebno došlo do izražaja, jer se u rukama nalazi roman od gotovo 400 stranica i nikakav problem nisam imao prilikom čitanja u smislu da je knjiga teška, da je font sitan, da su margine male pa se ne vidi lepo deo do sredine itd. Zaista u tom smislu, knjiga je odlična! Dakle, Unutrašnjost je fizički sjajan roman.

NIšta drugačije ne mogu da kažem ni što se tiče samog romana! Zaplet je vrhunski, obrta ima i više nego dovoljno i dobar deo romana ćete donositi pogrešne zaključke. Iako je roman na gotovo 400 stranica, nema dosadnih delova, nema suvišnih delova, sve je taman na svom mestu. I ovako bih mogao do prekosutra da hvalim samu radnju, ali ću se ovde zaustaviti.

Ono što je meni bio najveći problem tokom čitanja jeste što nisam baš tako skoro čitao Pustoš i sitnice sam zaboravio, tako da sam ga uzeo da malo prelistam i bacim pogled na ono što se dešavalo. Naravno, nije to sve bilo dovoljno. Prosto, radnja se bukvalno nastavlja odmah na prethodni roman i zločin koji se desio na kraju romana, tako da to inače može biti problem ljudima koji ne budu čitali knjigu jednu za drugom. I bilo je nekoliko poglavlja koji su počinjali jako lucidno, pa mi je trebalo nekoliko stranica da pojmim to sve kako treba. Svakako su akteri u tim momentima lucidni i to je pisac odlično dočarao, ali je meni kao čitaocu malo bilo konfuzno da to sve lepo zamislim u tom momentu u glavi. Sve ostalo je bilo na svom mestu.

Super mi je i što ne postoji zločin na početku romana pa da se dvojac Berger i Blum baca u akciju, već dolazi do istraživanja slučaja na sasvim slučajan način dok se odvija druga neka priča započeta na kraju prvog romana. Pred sam kraj romana Unutrašnjost dobijamo odgovore u vezi sa događajem na kraju prvog romana, ali opet postoje i druga pitanja, tako da jedva čekam nastavke da bih saznao sve. Ali sada je već neminovno da ću pred čitanje tih nastavaka morati da pročitam i prva dva dela da bih sve to lepo sklopio u dobru celinu.

Utisci o romanu Unutrašnjost nakon drugog čitanja:

Ne znam za vas, ali ja moram da priznam da sam serijal Berger&Blum veoma potcenio i da dugujem veliko izvinjenje. Možda je i do toga što sam u međuvremenu pročitao dosta trilera, pa potpuno drugačiji utisak imam. Ali, ovaj serijal je zlata vredan i Arne Dal zaslužuje sve moguće pohvale. Zaista, od „ovaj serijal mi je okej“ do „ovaj serijal je wow“ je prošlo samo jedno čitanje.

Već sam pisao o ovom romanu i već sam hvalio samu izdavačku kuću Dokaz. To ne znači da neću opet spomenuti koliko su njihova izdanja divna i dobra u svakom mogućem smislu tih reči. Ako volite trilere ne računa se da ste ih čitali ako niste pročitali bar jedan iz njihove kuhinje. A vredni su pažnje.

Ovoga puta sam romane čitao jedan za drugim (u susret trećem romanu) i mnogo je lakše razumeti drugi roman. Takođe, mnogo je lepše, jer su sećanja o prvom romanu sveža i detalji su i dalje u sećanju. Nije problem ni ako postoji određena vremenska razlika između čitanja, ali ovo su romani čija se radnja dešava linearno i to u vrlo malom vremenskom intervalu.

O čemu pričam? Roman Pustoš je smešten u period 25. oktobar – 1. novembar. Roman Unutrašnjost započinje 12. novembra, a završava se 27. novembra. Dok predstojeći roman Dubina se dešava u periodu od 30. novembra do 13. decembra. Ne treba napominjati da je u pitanju ista godina. Takođe, verujem da ostali romani iz serijala prate spomenutu vremensku liniju.

Osim što radnja jednog romana prati radnju prethodnog, ono što ovaj serijal izdvaja je šira slika. Naime, već u prvom romanu pred kraj naziremo neku misteriju u vezi sa crnom čarapom. U drugom romanu se takođe ta misterija nastavlja, ali dobijamo i nove informacije pred kraj. I, usuđujem se da kažem, u tome je velika razlika u odnosu na druge serijale koje sam čitao. Ovde pratimo i još jednu misteriju koja će se provlačiti kroz romane i dobijati na značaju. Kako o toj misteriji nema puno strana, jedino je zbog nje nezgodno ako se romani čitaju sa određenim vremenskim razmacima. Ipak, Arne je i o tome brinuo pa je ubacivao kratke usputne podsetnike.

Oduševljen sam ovim romanima i prosto mi je nemoguće da nisam uvideo pri prvom čitanju da je Unutrašnjost jedan mega dobar roman. Stil pisanja je vrlo pitak. Prosto roman se ne ispušta iz ruku. Ono na šta nas je Arne navikao u prvom romanu se ovde nastavlja – brojni preokreti. Više puta se desilo da mislim da znam nešto, a onda oni (pa i mi) saznaju neke nove informacije o slučaju i samo unosi mnogo novih pitanja. Ovo je definitivno jedan od serijala koji ću ubuduće mnogo više hvaliti i preporučivati. I jedva čekam da kompletan serijal izađe, jer želim da znam sve o misteriji koja se provlači kroz romane.

I jedna zanimljivost za kraj. Primetio sam da se pri razgovorima Bergera i Moli u Pustoši, a potom i Bergera i Jesike u Unutrašnjosti provlače dve gotovo iste rečenice. Tiču se tri minuta i osam sekundi. Ne znam da li je to slučajnost ili ne, a to je jedan razlog više zašto jedva čekam da čitam nastavke ovog serijala i odgonetnem i to.

Izdvojeni citati:

Nije nerazumno upitati se da li mi, među svim tim milionima životinjskih vrsta na planeti, zapravo držimo rekord u neljudskosti.

Arne Dal

Uvek se setiš stvarno pametne stvari da kažeš kada je prekasno.

Arne Dal

Detalji o knjizi:

Knjiga: Unutrašnjost (Inland)
Autor: Arne Dal (Arne Dahl)
Izdavačka kuća: Dokaz
Godina izdanja: 2017. (za srpsko tržište 2020.)
Žanr: Krimi, Triler

Kako sam saznao za knjigu: Čitao sam prvi deo ovog serijala

Omiljeni lik: Dir
Najmanje omiljeni lik: Gdin Kožna rukavica
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close