Pustoš (Arne Dal)

1.2K

Utisci o romanu Pustoš nakon prvog čitanja
(21. 03. 2020. godine):

Još jedna knjiga u izdanju Dokaz izdavaštva i još jedno oduševljenje! Toliko hvalim njihove knjige kao da je u pitanju moja izdavačka kuća. Nakon što sam pročitao i Pustoš (dakle, sve što su objavili do sada) mogu da tvrdim kako definitivno vode računa koje će knjige objaviti, vode računa o dizajnu korica, prelom teksta u knjigama je dobro odrađen. Sve je na najvišem nivou!

Što se tiče ovog romana – jezivo dobar roman. Više puta sam se naježio, nekoliko puta i zgadio. Ali to je valjda odlika dobrog trilera, kada u tebi probudi mučninu ali si isto vremeno i željan da vidiš šta će da bude dalje. Nekoliko nepredvidljivih obrta i karakteristični likovi su upečatljivi i roman se ne ispušta iz ruku.

Ono što je zanimlijvo u vezi sa ovim romanom, jeste to da on počinje u momentu vršenja istrage nakon zločina, tj. praćenje jednog traga. To na početku možda deluje malo konfuzno, ali ubrzo saznajemo zašto su policajci tu i dobijamo detaljniji uvid u zločin koji je počinjen.

Roman je uzbudljiv, lako se čita i definitivno je vredan pažnje. Blum mi je posebno zanimljiv lik – od jezivog do veoma zanimljivog. Tako nešto nisam skoro doživeo. Definitivno sve pohvale i sve preporuke!

Utisci o romanu Pustoš nakon drugog čitanja:

Kako je izdavačka kuća Dokaz vrlo skoro izdala treći deo serijala Berger&Blum, rešio sam da pre nego što pročitam njega pročitam prva dva dela. Da ne bih pisao posebne utiske o ovom romanu, samo ću dopuniti prvobitne utiske. Nekako imam potrebu da ponovo pišem o ovom romanu.

Kao što sam već spomenuo, serijal se zove Berger i Blum. Međutim, način na koji dolazimo do Blum je zapanjujući. Zaboravio sam da treba da bude još jedan glavni lik. Čak me je i čudilo zašto Blum, kada se Bergerov partner zove Dir. I to je samo jedan od pokazatelja koliki je Arne majstor svog zanata.

Roman je prepun obrta, neočekivanih momenata. Taman kad mislite da ste nešto shvatili ili povezali, on vam izokrene čitavo razmišljanje naglavačke. Počev od Blumove, pa sve do rasvetljenja zločina.

Već na prvim stranicama autor nas uvodi u veoma gadan zločin, odnosno mesto zločina. Time nam pokazuje da nas očekuje jedna vrlo neprijatna i mučna vožnja. Ali nas ujedno i interesuje za nastavak. Roman sam „gutao“ i jedva sam čekao da saznam šta će biti dalje. Kako sam ga čitao relativno davno, sećao sam se samo pojedinih detalja. I baš ti detalji mi nisu kvarili užitak ponovnog čitanja. Na primer, za Blum sam skroz zaboravio.

Moram priznati da imam osećaj da sam pod mnogo jačim utiskom nakon drugog čitanja. Mislim da to nema toliko veze sa samim romanom, koliko sa mojim ličnim raspoloženjem. Ovih dana mi je baš trebalo nešto da mi ljulja kefalo i da me „muči“ na taj način. Zaista, ovaj roman okupira vaš um u potpunosti. Baš je jedan od onih romana koji jedva čekate da uzmete u ruke nakon posla samo da saznate šta se dalje dešava.

Tandem Berger i Blum je vrlo zanimljiv. Čini mi se da niko neće nadmašiti Kormoran i Robin dvojac (romani Roberta Galbrajta). Ipak, moram da priznam da mi je Blum veoma draga. I od nje u nastavku očekujem dosta akcije. Sa druge strane Berger mi je veoma zanimljiv lik. I ta misterija zašto se toliko fokusira na satove i opise mi je bila zanimljiva. Naravno, do kraja romana dobijamo odgovor, ali prosto mi je bilo zanimljivo da se i to spominje. Deluje kao neka sitnica, a zapravo je jedan vrlo zanimljiv hobi.

Pustoš je roman čiji je tempo radnje brz, konstantno se nešto dešava i prosto nema pauze. Stalno dolazite do novih zaključaka, dešavaju se novi obrti i prosto nemate vremena ni vazduh propisno da udahnete. Definitivno su mi se utisci o ovom romanu popravili i Arne Dal ima moje simpatije. Nije da ga ranije nisam gotivio, ali nekako mi se činilo da mu fali još nešto da bi bio najbolji. Ipak, ovoga puta utisak se popravio. I slobodno mogu da kažem da sa velikim nestrpljenjem čekam da čitam nastavak romana.

Izdvojen citat:

Razlika je bila dobra stvar.

arne dal (O RAZLICI MEĐU LJUDIMA)

Detalji o knjizi:

Knjiga: Pustoš (Utmarker)
Autor: Arne Dal (Arne Dahl)
Izdavačka kuća: Dokaz
Godina izdanja: 2016. (za srpsko tržište 2019.)
Žanr: Krimi, Triler

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na Instagramu više preporuka

Omiljeni lik: Blumova
Najmanje omiljeni lik: Vilijam
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: Unutrašnjost (Arne Dal) – Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close