Crvena vučica (Lisa Marklund)

502

Na koricama romana Crvena vučica piše „Pod tamnim zimskim nebom… Smrt strpljivo čeka.“ i sve što mogu da dodam je da je ovaj roman mene čekao pune tri godine na polici. I sad kad sam ga pročitao veoma žalim što ga nisam ranije pročitao. I isto tako žalim što Laguna nije izdala sve delove iz serijala o Aniki Bengtson.

Nije tajna da su skandinavci poznati po dobrim trilerima. Više njih sam hvalio na ovom blogu. Ipak, moram da priznam da nisam baš tako siguran u trilere koje objavljuje Laguna. Ne kažem da loše biraju, ali bilo je nekih trilera u njihovom izdanju koji mi se nisu dopali, pa sam sad već skeptičan. Tako je bilo i sa ovim romanom, ali bez razloga.

Anika Bengtson je, čini se, neustrašiva novinarka koja kad nešto nanjuši kreće na to bez razmišljanja. Iako je to možda vodi u neprilike, ona ide napred i prati svoje tragove. Pravična, ali uspeh joj u ovom delu biva već na klimavim nogama. Ipak, drži do svoga i nastavlja dalje.

Prvih pedesetak stranica su bile mlake, a onda je priča krenula da se zakuvava. Na ovih 450ak stranica imamo malo više likova i pratimo segmente njihovih života. Ipak, uglavnom smo fokusirani na Aniku i ono čime se ona bavi. Ona je visprena i snalažljiva, poznaje zakone i uvek nađe način kako da dođe do onoga što želi. Vrlo je zanimljiva kao lik, kao osoba i meni je draga. Možda mi je najdraži deo sa njom bio kako se ponela sa time što je muž vara i kako je rešila tu situaciju. Ne možete da je ne volite!

Postoji tu i politička strana priče, jer neki tragovi vode do švedske vlade. Tako da je priča zaista uzbudljiva i to na više načina i nivoa. I zaista ko voli da čita o pričama koje se odvijaju iza scene, ovo je knjiga za njega.

Povremeno kroz roman radnju pratimo i iz ugla ubice, pa tako smo svedoci pojedinih ubistava. Krvava su, ali nas autorka šteti previše detalja. Saznajemo najosnovnije stvari i to je super za one koji su pomalo gadljivi. Ipak, Lisa ume da digne tenziju i zaustavi dah čitaocu, a posebno se to vidi pred kraj romana. Gotovo sam bez daha čitao tih nekoliko strana.

Kao što sam rekao, žao mi je što Laguna nije izdala sve delove o Aniki Bengtson, jer bih ih sigurno sve pročitao. Ako volite trilere i imate priliku da čitate ovaj, učinite to. Verujem da će vam biti zanimljiv.

Izdvojeni citati:

Ako ne pitaš, nećeš ni dobiti odgovor.

Lisa Marklund

Detalji o knjizi:

Knjiga: Crvena vučica (Den röda vargen)
Autor: Lisa Marklund (Liza Marklund)
Izdavačka kućaLaguna
Godina izdanja: 2003. (za srpsko izdanje 2015.)
Žanr: Triler, Krimi

Kako sam saznao za knjigu: Video sam je na sajtu izdavačke kuće

Omiljeni lik: Anika
Najmanje omiljeni lik: Crvena vučica
Ocena: 9/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close