Sendmen 2: Lutkina kuća (Nil Gejman)

397

Prvi tom Sendmena – Preludijum i nokturna, bio je prvi strip koji sam čitao. I ostao oduševljen. Zato i ne čudi što sam jedva dočekao da se kod nas pojavi Sendmen 2: Lutkina kuća. I sve više shvatam moć koju ima strip kao medij i koliko se razlikuje od drugih medija. I zaista je jedno uživanje čitajući strip sa dobrom pričom.

Super stvar kod stripova koji ima više tomova je što prethodne tomove možete opet brzo da pročitate i da se podsetite na vrlo lep način šta se sve dešavalo. I onda krenete lagano u nove avanture. Tako sam i ja prvo pročitao prvi tom ponovo, a onda se upustio u carstvo Kralja snova.

Usudio bih se da kažem da je u ovom tomu Sendmen malo mračniji. Takođe, pojedine priče su povezane ali i ispresecane drugim pričama pa mi je na momente bilo teško da se pohvatam. Međutim, lako je vratiti se unazad nekoliko stranica i podsetiti se ko je ko. Takođe, tu su likovi iz prvog toma koji se pojavljuju. I sve dobija sve veći smisao i sve više verujem da Kralj snova zaista postoji.

Kao što rekoh, Sendmen je malo mračniji. Pojedini likovi su daleko lošiji (u smislu loši kao osobe) i zaista za neke likove ne bih nikad ni pomislio da postoje. Zato je Gejman maestralan! On bukvalno stvara one likove za koje ne biste ni pomislili da postoje, on zalazi u razne sfere našeg razmišljanja. Dovodi u pitanje naš moral i preispitivanje istog u smislu šta je okej, a šta ne. Uložio je veliki trud u stvaranje jednog fantastičnog sveta i iskreno oduševljen sam time.

Sendmen 2: Lutkina kuća je u najmanju ruku remek-delo zbog svoje priče i sadržine. Zbog mesta na koja vas autor vodi. Ali i zbog veoma zanimljivih crteža. I, zaista, imam samo reči hvale za autore ovog dela. Uz to, pohvalio bih i izdavačku kuću Čarobna knjiga koja se potrudila da ovo izdanje bude veoma kvalitetno. Cena je u ovom slučaju opravdana. Sve je veoma kvalitetno, od papira preko štampe do samih korica. Bukvalno je privilegija imati ovako kvalitetan primerak stripa u svojoj biblioteci. Ne sumnjam da ću ih skupiti sve.

Početkom ovog meseca je izašla i serija na striming platformi Netflix, pa možete i seriju pogledati. Do sada sam odgledao oko polovine sezone i mogu da kažem da mi se serija veoma dopada. Drugi deo sezone se bavi drugim tomom, pa sam sačekao da prvo pročitam strip i onda ću nastaviti da je gledam. A na sajtu izdavačke kuće možete na stranici stripa pročitati i prvih nekoliko stranica stripa, da vidite da li je to nešto za vas. Mada, verujte mi, avanture kroz koje prolazi Sendmen su veoma zanimljive.

Nema izdvojenih citata

Detalji o knjizi:

Knjiga: Sendmen 2 – Lutkina kuća (The Sandman Volume Two)
Autor: Nil Gejman (Neil Gaiman)
Izdavačka kućaČarobna knjiga
Godina izdanja: 1989, 1990. (za srpsko izdanje 2022.)
Žanr: Strip

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na Instagram starnici izdavača

Omiljeni lik: Sendmen
Najmanje omiljeni lik: Korinćanin
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

  1. Повратни пинг: NAJ knjiga godine - Petrov svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close