Sendmen 1: Preludijumi i nokturna (Nil Gejman)

653

Sada već dugi niz godina mogu da kažem da sam ljubitelj knjiga i vrlo rado ih čitam. Za tri godine koliko sam deo bookstagram zajednice više puta sam od nekih ljudi čuo da vole da čitaju i stripove. Moram da priznam da me stripovi nisu privlačili i nekako sam ih uvek zaobilazio. Nisam bio siguran šta tu može da bude toliiiiiikoooooo zanimljivo, a onda je u moj život ušao Sendmen i objasnio mi neke stvari.

Izašao mi je sponzorisani post Čarobne knjige za ovaj strip i prvi put sam (kada su u pitanju stripovi) pročitao opis posta. Potom sam malo pretraživao net o tom stripu, ali i o stripovima generalno. Cena jeste bila malo veća (sada mogu da kažem opravdana) da sam se razmišljao da li uopšte da poručim. Konsultovao sam se sa Markom (@that.yellow.library) i toplo mi je preporučio da ga kupim.

Kako se ova knjiga sastoji od 8 knjiga, tj. epizoda (ili kako već da ih nazovem?!) odlučio sam da čitam po jednu dnevno. Na početku je bilo malo neobično dok nisam ušao u štos kojim redosledom da čitam oblačiće. Ono što je ovde super za razliku od romana jeste da nema suvišnih opisa i detalja. Kako junaci izgledaju, šta nose, šta se nalazi oko njih, kakva je priroda i tako dalje, sve je na crtežima. Moje je bilo samo da čitam i pažljivo posmatram crteže.

Posle nekoliko strana mi je ostalo još samo da pohvatam konce priče. Meni je delovalo malo konfuzno u početku, posebno jer u toj prvoj knjizi protok vremena je veliki. No bilo mi je vremenom jasnije šta se tu zbilo, posebno kako su na red došle naredne knjige. I iz knjige u knjigu sve sam se više zaljubljivao u ovaj strip! I baš kao što je Marko rekao – kad dođete do momenta da su Sendmen i Smrt na istim stranicama, tada vam više nema povratka. Jednostavno jedva čekate da vidite šta je sledeće. A to sledeće dolazi u sledećem delu koji će Čarobna knjiga uskoro objaviti.

Ovo je serijal koji je proslavio Nila Gejmena, od koga sam već čitao Knjiga o groblju i mogu reći da sam još više oduševljen. Sad imam još veću motivaciju i želju da pročitam i druga njegova dela, kako romane, tako i druge stripove koji su već objavljeni kod nas. Ovde bih citirao Jelenu (@jelkazverka2): „Nadam se da neću baš upasti u klopku kupovanja stripa, jer dragi moji ovo je skup sport.“ I na to ću dodati da je za mene malo prekasno za to. Definitivno jedva čekam sledeće nastavke i već vidim kako ih kupujem i čitam sa velikim nestrpljenjem.

Za kraj bih samo dodao jednu super vest, a to je da će na Netflix-u uskoro izaći serija bazirana na stripu Sendmen. Tako da se radujem što ću gledati i ekranizaciju ovog stripa!

Izdvojen citat:

Kakvu bi moć pakao imao da oni koji su ovde zatočeni nemaju mogućnosti da sanjaju o raju?

Nil Gejman

Detalji o knjizi:

Knjiga: Sendmen 1 – Preludijumi i nokturna (The Sandman Volume One)
Autor: Nil Gejman (Neil Gaiman)
Izdavačka kućaČarobna knjiga
Godina izdanja: 1988, 1989. (za srpsko izdanje 2021.)
Žanr: Strip

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na Instagram starnici izdavača

Omiljeni lik: Sendmen
Najmanje omiljeni lik: Dr Sudbina
Ocena: 10/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Ostavljeni komentari i članci u kojima je spomenut ovaj članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close