Mini je potreban prostor za vežbu (Dorte Nors)

563

Ono što sam znao o romanu Mini je potreban prostor za vežbu je da je roman neobične forme. Naime, napisan je u slobodnom stihu. Čini mi se da ta forma može biti vrlo nezgodna, u smislu da je to mač sa dve oštrice. Na kraju je rezultat da se meni nije forma dopala. A onda zbog forme, ni sam roman mi nije prijao.

Slobodan stih će nekom biti zanimljiv, veravatno. Ali meni deluje kao niz sklepanih rečenica. One prate radnju, da. Ali ceo roman je sterilan što se tiče emocija. Vidimo naznake njih, ali tu nema topline, nema dubine, nema opisa emocija ili „približavanja“ slika koje vidi Mina.

Sa druge strane, ta Minina samoća koja je protkana kroz sve te stihove je gotovo svakodnevnica većine ljudi. Svi mi imamo neke svoje živote, hobije, ljubavi, sreće i nesreće, ali na kraju verujem da se većina oseti bar u jednom delu dana, u delu sedmice ili meseca kao Mina. Mina je ogolila sve te naše običaje i izvore frustracije.

Nisam siguran kojoj grupi ljudi bih preporučio ovaj roman. Od Dorte Nors nisam ništa drugo ni čitao, pa opet ne bih da joj sudim kao piscu. Ali ukoliko ste radoznali, zavirite i u ovu knjigu. Što da ne?

Što se tiče likova, ni tu neću biti nešto rečit, niti naklonjen knjizi. Likovi nisu razvijeni previše, sve je tu dato u kratkim crtama i niko mi se ni na koji način nije izdvojio na kraju.

Izdvojen citat:

I male pobede su važne.

Dorte Nors

Detalji o knjizi:

Knjiga: Mini je potreban prostor za vežbu (Minna mangler et øvelokale)
Autor: Dorte Nors (Dorthe Nors)
Izdavačka kuća: Štrik
Godina izdanja: 2013. (za srpsko tržište 2019.)
Žanr: Drama

Kako sam saznao za knjigu: Video sam na profilu izdavačke kuće

Omiljeni lik: Jete
Najmanje omiljeni lik: Elisabet
Ocena: 5/10

Da li Vam se svidela ova objava?

Budite u toku sa novim objavama na blogu.

Sačekajte trenutak...

Hvala Vam što ste se prijavili!
Proverite Vaš inbox ili spam/junk za mail dobrodošlice!

Za još utisaka o romanima iz istog žanra, kliknite ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Like
Close
Petrov svet Tiny Salt theme © Copyright 2020. All rights reserved.
Close